Як сушити перець



Сушений болгарський перець зберігає всі поживні речовини, що містяться в свіжих плодах. Під впливом сонячного тепла і повітря він значно зменшується у вазі і об’ємі за рахунок випарювання вологи. При цьому в обезвоженном перці підвищується концентрація входить до його складу цукру. Таким чином, відбувається природна консервація. Тобто сонячна сушка болгарського перцю дозволяє зберігати його при кімнатній температурі без додавання солі, цукру або кислоти. У цьому рецепті ми розповімо, як сушити перець (не важливо, солодкий болгарський або гіркий).

В результаті сонячної сушки з 1 кг болгарського перцю виходить 60-70 г сухого продукту. Зберігати його слід в герметично закритій тарі, при кімнатній температурі, в захищеному від сонячних променів, сухому місці. Перед використанням в сирому вигляді сушений болгарський перець потрібно на кілька годин замочити в холодній воді для відновлення. Крім того, його можна додавати в блюдо, що не розмочуючи при варінні або гасінні.

Як сушити перець болгарський на зиму

Як сушити перець

Все що потрібно для того щоб заготовити сушений болгарський перець запас, це самі плоди і суха спекотна погода. Крім того потрібно заздалегідь підготувати великі підноси, сито, дерев’яні або фанерні листи. Важливо вибрати для сушки незапорошене, сонячне, добре провітрюване місце. Залежно від погодних умов весь процес може зайняти від чотирьох до десяти днів.

сушений болгарський перець фото рецепт

Для сушіння слід вибрати стиглі перці, без ознак псування. Можна використовувати плоди будь-якого кольору, головне щоб вони мали соковиту, смачну м’якоть і володіли приємним ароматом. Солодкий і гострий перець необхідно впорядкувати і сушити окремими партіями.

Складові:

  • перець болгарський або перець гіркий.

Процес приготування:

Всі плоди слід ретельно промити і залишити на ситі, щоб з них стекла вода.

підготувати перець

Сухий перець необхідно очистити від насіння. Для цього кожен плід потрібно розрізати навпіл і акуратно відокремити плодоніжки з насінням від м’якоті. Залежно від сорту болгарського перцю відходи можуть скласти від 20-ти до 30-ти відсотків. Тобто, якщо підготувати 1 кг перцю, то після очищення залишиться 700-800 г м’якоті.

Болгарський перець без насіння

Половинки перцю слід нарізати соломкою. Чим тонше вона буде, тим швидше відбудеться сушка. Чим рівномірніше нарізати перець, тим якіснішим буде результат, оскільки випаровування вологи буде відбуватися рівномірно. Товщина соломки в одній партії може бути 2-3 мм або 4-5 мм.

Як сушити болгарський перець

Подрібнений болгарський перець розкласти на підносі. У перші 2-3 дні шар може здаватися досить товстим. Важливо його кілька разів в день ворушити, забезпечуючи рівномірну сушку.

сушка перцю

У перші два-три дні перець Підв’ялюють і істотно зменшується в розмірі. У такому вигляді його вже можна пересипати на піднос меншого розміру.

Як засушити перець

На ніч перець краще заносити в приміщення, щоб він не відволожився. Не варто домагатися 100% -ного випаровування вологи з перцю. Інакше, в процесі зберігання, сухий продукт може почати вбирати вологу з повітря внаслідок природного гігроскопічності. В результаті, перець швидко відволожиться і зіпсується. В ідеалі в кінцевому продукті повинен залишатися 12-14% вологи. Соломка повинна стати сухою, що не липкою на дотик, але не кришитися в руках, а досить легко гнутися.

сушений перець

Автор рецепта і фото: Гаяне.