Переступаючи поріг літа, ми входимо в світ жаркого сонця, теплих проливних дощів, які дихають легкої свіжістю вечорів, наповнених ніжними ароматами квітів. І, без сумніву, самим правильним буде якомога більше і частіше їсти свіжі ґрунтові овочі, фрукти, ягоди та зелень. Однак все ж варто пам’ятати, що літо, на жаль, в нашій смузі не вічне. Настане момент, коли, все чим воно нас так щедро обдаровували, піде на спад.
Заготовлюючи на зиму компоти та варення, засолюючи огірки і помідори, не забудьте про те, що особливо цінна для нас взимку свіжа зелень. Її ми можемо додати в супи і в другі страви. Одним словом, без неї ніяк не обійтися.
Варіантів заготовки зелені на зиму існує багато, її і заморожують і сушать. Пропонуємо вашій увазі простий і безпрограшний варіант заготовки зелені: кріп з сіллю.
Кріп з сіллю на зиму
рецепт заготовки солоного кропу
Для приготування знадобляться (в співвідношенні: на 1 кг кропу 250 грам солі).
Складові:
- свіжий кріп;
- сіль кам’яна.
Процес приготування:
Як бачите, інгредієнтів всього лише два. В першу чергу слід піддати ретельній обробці зелень кропу. Така обробка полягає в тому, щоб залишити для засолювання найсоковитіші і свіжі гілочки кропу, видаливши при цьому його огрубілі частини, а так само зів’ялу, пожовклу зелень.
Потім кріп потрібно акуратно, але ретельно промити в воді. Зайва вода повинна стекти. Зелень викласти на рушник і дати просохнути.
Тепер кріп необхідно досить дрібно нарізати поперечно стеблу.
Нарізану зелень перекласти в просторий посуд. Засипати необхідною кількістю солі і ретельно перемішати, щоб сіль розподілилася по всій масі кропу.
Відставте солоний кріп ненадовго і підготуйте невеликі баночки (з-під гірчиці, наприклад). Їх потрібно вимити і стерилізувати. Потім приступаємо до процесу укладання кропу в банки. При цьому його потрібно щільно утрамбовувати. Що утворюється при цьому рідина нехай залишається в банку. Вона виконає функцію додаткового консерванту.
Після того, як весь кріп буде розкладений по банкам, їх слід або закатати під ключ, або закрити щільними пластиковими термо кришками.
Після того, як банки з кропом закриті, їх залишається поставити в холодильник.
Коли настане час, щоб дістати із засіків такий кріп, не забудьте про те, що він концентровано Просолов, і обов’язково врахуйте цей факт, коли будете крім кропу додавати інші спеції в ваші страви.