Пироги подібні до цього це як спогади з дитинства. Мама завжди готувала нам з братом такі пироги. Влітку мама завжди консервувала якесь густе варення для домашніх пирогів і в холодну пору року, у вихідні пекла тертий пиріг з варенням. Якось в нашій родині найчастіше такі пироги готувалися на смородиновому варення або на полуничному. Аромат пирога доносився з кухні, і ми з братом наввипередки мчали за шматком маминої випічки. Схопиш такий пиріжок і гайда на вулицю гуляти. Ех, дитинство ….
Не будемо собі відмовляти в задоволенні спробувати пиріжок з дитинства, тим більше що приготувати його не складе великих труднощів.
Тертий пиріг покроковий фото рецепт
У рецепті приготування для пісочного тіста пропонується взяти вершкове масло, хоча в радянські часи готувався тертий пиріг з маргарином. Зараз цей продукт фахівці рекомендують виключити з раціону, їм видніше …
Окремо поговоримо про склад основи пирога. Зустрічаються рецепти пісочного тіста, де використовується харчова сода. Я навмисно використовую розпушувач. Харчову соду (навіть гашене) я відчуваю в пирозі, а розпушувач немає. Існують рецепти, де взагалі немає ні соди, ні розпушувача, але, на мій погляд, такий пиріг виходить дуже хрустким при хорошому рум’янцю в духовці. З розпушувачем такого не відбувається.
Кількість цукру можна звичайно регулювати. У зв’язку з тим, що в складі пирога присутній солодке варення, можна зменшити кількість цукру в тесті. Це вже кожна господиня вирішить для себе окремо.
З приводу варення, можу сказати, що підійде абсолютно будь-яке варення і навіть так званий вітамін (свіжі фрукти, перекручені з цукром). Головне щоб варення було не дуже рідким. Цей пиріг я готувала з полуничним варенням (воно у мене густе з цільними ягодами).
Крім варення можна використовувати інші начинки, дуже смачним вийде тертий пиріг з сиром або з яблуками. У сирну начинку слід додати пару яєць, масло і цукор.
Кількість порцій -10
Час приготування – 2 години
Кухня – Європейська
як приготувати тертий пиріг з варенням
Складові:
- масло вершкове – 200 г,
- яйце – 1 шт.,
- цукор – 1 склянка,
- варення – 1 склянка,
- сіль – 1 чайна ложка,
- розпушувач – 1 ч. ложка,
- вода питна холодна – 2 ст. ложки,
- борошно – 300 г.
Процес приготування:
Для приготування пісочного тіста в глибоку миску просійте борошно. Додайте цукровий пісок і розпушувач, сіль. Перемішайте сухі інгредієнти до однорідності.
На великій тертці натріть вершкове холодне масло. Додайте жовток одного яйця і починайте вимішувати тісто руками. Діяти треба швидко, щоб масло не встигло нагрітися від тепла рук. Змішайте сухі інгредієнти з маслом і яйцем. Тісто буде пісочним, пухким. Додайте кілька ложок холодної води для в’язкості.
У нас повинно тісто зібратися в кулю. Спочатку вам може здатися, що в тесті не вистачає вологи. Тісто буде буквально пісочним і злегка кришитися.
Зберіть тісто в кулю. Помістіть в пакет і відправте в холодильник на 1 годину. За цей час масло знову затвердіє, а тісто стане більш еластичним.
Через деякий час розділіть тісто на дві частини (70% і 30%). Більшу частину тіста розкачати в пласт і покладіть у форму. Якщо форма для випічки НЕ силіконова, то її краще застелити пергаментом для випічки. Так пиріг вийде з форми легше.
Наколи тісто виделкою, щоб при випічці пісочна основа не роздувається. Викладіть варення рівномірно.
На великій тертці натріть решту тіста. Крихти тесту розподіліть рівномірно на шарі варення. Утрамбовувати тісто не треба. З зайвого тесту я зробила прикраса. Ви можете виконати свій вид прикрас для пирога. Все за вашим вибором.
Розігрійте духовку до 200 градусів. Випікайте пиріг у духовці 15-20 хвилин до утворення рум’яної скоринки. Ступінь засмажкою випічки можна регулювати під ваші уподобання. Пирога дати повністю охолонути у формі. Витягти з форми і подати до столу.
Ось такий рум’яний і красивий тертий пиріг у нас вийшов. Рекомендую спробувати приготувати такий домашній пиріжок у вас вдома. Я думаю, результат вас порадує і здивує. З таких нехитрих продуктів виходить ось така краса.
Бажаю хороших результатів. Пробуйте.
Фото рецепт тертого пирога від Варвари Сергіївни спеціально для сайту хороші рецепти.