Хліб із висівками в домашніх умовах
Багато хто напевно чув про користь хліба з висівками? Цією випічкою бажано замінити звичайний білий хліб, який ми звикли включати в наш щоденний раціон. Вона дієтична і особливо підходить для тих, хто дотримується здорового харчування. Але купити в магазині хлібобулочні вироби належної якості не завжди вдається. Що ж, спробуємо приготувати його вдома? У цьому допоможуть перевірені рецепти з покроковим фото. Середня калорійність хліба з висівками становить 227 ккал на 100 г.
Хліб із висівками в хлібопічці – покроковий рецепт із фото
Найпростіший варіант – спекти корисний хлібець у хлібопічці. Робити особливо нічого не потрібно, тільки закласти продукти в правильній послідовності. Розумна техніка сама замістить тісто, простежить, щоб воно піднялося, ще й спече хлібець.
Закладення інгредієнтів має здійснюватися строго в послідовності, передбаченій інструкцією моделі. У фото-рецепті спочатку рідкі, потім сипучі.
Інгредієнти
- Вода: 200 мл
- Рослинна олія: 0.5 ст. л.
- Сіль: 0.5 ч. л.
- Цукор: 1.5 ст. л.
- Пшеничне борошно: 235 г
- Житнє борошно: 100 г
- Висівки: 1.5 ст. л.
- Сухі дріжджі: 1 ч. л.
Інструкція приготування
- Наливаємо у відерце воду.
- Кладемо сіль і цукор.
- Наливаємо рослинну олію.
- Засипаємо пшеничне та житнє борошно.
- Зверху висівки.
- Робимо заглиблення і висипаємо в нього дріжджі.
- Встановлюємо відерце в хлібопічку. Вмикаємо програму «Цільнозерновий» на 3 години 30 хвилин. В інших моделях час приготування може відрізнятися.
- На виході отримуємо буханець, вага якого становить 500 г.
- Скоринка у хліба середнього прожарювання, на зрізі поверхня дрібнопориста поверхня. При нарізці виріб кришиться зовсім небагато. Смак у рази перевершує заводську випічку.
Як приготувати хліб із висівками в духовці
Якщо хлібопічки в наявності немає, доведеться все робити вручну. Процес більш трудомісткий і займає близько чотирьох годин, тому випічку хліба краще починати у вихідний день. Можна спекти відразу кілька буханок і прибрати їх у холодильник. У міру необхідності діставати і розігрівати в мікрохвильовці або при слабкому нагріванні в духовці.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 340 г;
- Висівки пшеничні – 50 г;
- Вода газована – 1 ст.;
- Дріжджі сухі – 1 ч. л.;
- Рослинна олія – 2-3 ст. л.;
- Цукор – 1 ст. л.;
- Сіль – 1 ч. л. л.
Спосіб приготування:
- У миску просіюємо пшеничне борошно. Висипаємо до неї сіль, коричневий цукор, сухі дріжджі. Усе добре перемішуємо. Невеликими порціями підливаємо воду і постійно мішаємо.
- Замішуємо тісто вінчиком. Коли воно почне потроху збиратися в грудку, засипаємо пшеничні висівки.
- Вимішуємо тісто руками протягом 15 хвилин, поступово підливаючи олію. Готове тісто перекладаємо в змащену миску. Залишаємо в теплі на 2 години для вистоювання. За цей час один раз обминаємо. Після надаємо заготівлі потрібної форми і переносимо її на деко, застелене пергаментом.
- Поверхню добре змащуємо молоком, посипаємо висівками та насінням коріандру. Робимо ножем глибокі надрізи, накриваємо рушником і витримуємо 40 хвилин. Ставимо випікатися в прогріту до 220 градусів духовку на 30-40 хвилин. Одну стінку духової шафи поливаємо водою.
- Готовий висівковий хліб виходить дуже красивим на вигляд із хрусткою темно-золотистою скоринкою. Усередині він м’якенький, помірно кришиться. Різати його краще тільки після повного охолодження.
Житній хліб із висівками
Наступний рецепт розповість, як самостійно спекти житній хліб із додаванням висівок. Цей вид хлібобулочних виробів набагато корисніший для травлення, ніж пшеничний. А домашня випічка з цілісним насінням соняшнику і кунжуту буде ще кориснішою, ніж магазинна.
Інгредієнти:
- Борошно житнє – 500 г;
- Борошно вищого ґатунку – 500 г;
- Дріжджі сухі активні – 2 ч. л.;
- Цукор – 1 ч. л.;
- Сіль – 2 ч л. л.;
- Висівки – 3 ст. л.;
- Насіння соняшнику – 1 ст. л.;
- Насіння кунжуту – 3 ст. л.;
- Олія рослинна – 2 ст. л.;
- Вода тепла – 1 л.
Інструкція:
- У склянку висипаємо цукор, сухі дріжджі та 1 ст. л. борошна. Додаємо воду і все перемішуємо, ставимо в тепле місце. У мисці змішуємо житнє і біле борошно, робимо заглиблення.
- Кладемо туди сіль, висівки, насіння соняшнику і кунжуту. Знову перемішуємо. Вливаємо підготовлену опару.
- Невеликими порціями додаємо до маси воду і починаємо вимішувати тісто ложкою. Коли воно почне збиратися в грудку, продовжуємо заміс руками на столі. На завершення змащуємо руки рослинною олією, округляємо заготовку і відправляємо її назад у миску. Накриваємо посуд харчовою плівкою і прибираємо в тепло на 1,5-2 години.
- Тісто, що добре підійшло, обминаємо і ділимо на 3 рівні частини. З кожної третини формуємо круглу заготовку. Кожен колобок розкачуємо в пласт, поверхню злегка змащуємо олією і згортаємо в трубочку. Переносимо заготовки на деко, застелене пекарським папером.
- Змащуємо поверхню кожного батона соняшниковою олією, посипаємо висівками. Ножем робимо косі надрізи і даємо відстоятися приблизно 30 хвилин.
- Випікаємо в духовій шафі за температури 200 градусів близько 50 хвилин. Готові вироби накриваємо рушником і даємо добре охолонути. Житні батони виходять із хрусткою скоринкою і приголомшливо смачним м’якушем.