Випічка

Хліб із висівками в домашніх умовах

Багато хто напевно чув про користь хліба з висівками? Цією випічкою бажано замінити звичайний білий хліб, який ми звикли включати в наш щоденний раціон. Вона дієтична і особливо підходить для тих, хто дотримується здорового харчування. Але купити в магазині хлібобулочні вироби належної якості не завжди вдається. Що ж, спробуємо приготувати його вдома? У цьому допоможуть перевірені рецепти з покроковим фото. Середня калорійність хліба з висівками становить 227 ккал на 100 г.

Хліб із висівками в хлібопічці – покроковий рецепт із фото

Найпростіший варіант – спекти корисний хлібець у хлібопічці. Робити особливо нічого не потрібно, тільки закласти продукти в правильній послідовності. Розумна техніка сама замістить тісто, простежить, щоб воно піднялося, ще й спече хлібець.

Закладення інгредієнтів має здійснюватися строго в послідовності, передбаченій інструкцією моделі. У фото-рецепті спочатку рідкі, потім сипучі.

Інгредієнти

  • Вода: 200 мл
  • Рослинна олія: 0.5 ст. л.
  • Сіль: 0.5 ч. л.
  • Цукор: 1.5 ст. л.
  • Пшеничне борошно: 235 г
  • Житнє борошно: 100 г
  • Висівки: 1.5 ст. л.
  • Сухі дріжджі: 1 ч. л.

Інструкція приготування

  1. Наливаємо у відерце воду.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  2. Кладемо сіль і цукор.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  3. Наливаємо рослинну олію.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  4. Засипаємо пшеничне та житнє борошно.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  5. Зверху висівки.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  6. Робимо заглиблення і висипаємо в нього дріжджі.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  7. Встановлюємо відерце в хлібопічку. Вмикаємо програму «Цільнозерновий» на 3 години 30 хвилин. В інших моделях час приготування може відрізнятися.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  8. На виході отримуємо буханець, вага якого становить 500 г.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  9. Скоринка у хліба середнього прожарювання, на зрізі поверхня дрібнопориста поверхня. При нарізці виріб кришиться зовсім небагато. Смак у рази перевершує заводську випічку.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

Як приготувати хліб із висівками в духовці

Якщо хлібопічки в наявності немає, доведеться все робити вручну. Процес більш трудомісткий і займає близько чотирьох годин, тому випічку хліба краще починати у вихідний день. Можна спекти відразу кілька буханок і прибрати їх у холодильник. У міру необхідності діставати і розігрівати в мікрохвильовці або при слабкому нагріванні в духовці.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне – 340 г;
  • Висівки пшеничні – 50 г;
  • Вода газована – 1 ст.;
  • Дріжджі сухі – 1 ч. л.;
  • Рослинна олія – 2-3 ст. л.;
  • Цукор – 1 ст. л.;
  • Сіль – 1 ч. л. л.

Спосіб приготування:

  1. У миску просіюємо пшеничне борошно. Висипаємо до неї сіль, коричневий цукор, сухі дріжджі. Усе добре перемішуємо. Невеликими порціями підливаємо воду і постійно мішаємо.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  2. Замішуємо тісто вінчиком. Коли воно почне потроху збиратися в грудку, засипаємо пшеничні висівки.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  3. Вимішуємо тісто руками протягом 15 хвилин, поступово підливаючи олію. Готове тісто перекладаємо в змащену миску. Залишаємо в теплі на 2 години для вистоювання. За цей час один раз обминаємо. Після надаємо заготівлі потрібної форми і переносимо її на деко, застелене пергаментом.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  4. Поверхню добре змащуємо молоком, посипаємо висівками та насінням коріандру. Робимо ножем глибокі надрізи, накриваємо рушником і витримуємо 40 хвилин. Ставимо випікатися в прогріту до 220 градусів духовку на 30-40 хвилин. Одну стінку духової шафи поливаємо водою.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  5. Готовий висівковий хліб виходить дуже красивим на вигляд із хрусткою темно-золотистою скоринкою. Усередині він м’якенький, помірно кришиться. Різати його краще тільки після повного охолодження.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

Житній хліб із висівками

Наступний рецепт розповість, як самостійно спекти житній хліб із додаванням висівок. Цей вид хлібобулочних виробів набагато корисніший для травлення, ніж пшеничний. А домашня випічка з цілісним насінням соняшнику і кунжуту буде ще кориснішою, ніж магазинна.

Інгредієнти:

  • Борошно житнє – 500 г;
  • Борошно вищого ґатунку – 500 г;
  • Дріжджі сухі активні – 2 ч. л.;
  • Цукор – 1 ч. л.;
  • Сіль – 2 ч л. л.;
  • Висівки – 3 ст. л.;
  • Насіння соняшнику – 1 ст. л.;
  • Насіння кунжуту – 3 ст. л.;
  • Олія рослинна – 2 ст. л.;
  • Вода тепла – 1 л.

Інструкція:

  1. У склянку висипаємо цукор, сухі дріжджі та 1 ст. л. борошна. Додаємо воду і все перемішуємо, ставимо в тепле місце. У мисці змішуємо житнє і біле борошно, робимо заглиблення.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  2. Кладемо туди сіль, висівки, насіння соняшнику і кунжуту. Знову перемішуємо. Вливаємо підготовлену опару.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  3. Невеликими порціями додаємо до маси воду і починаємо вимішувати тісто ложкою. Коли воно почне збиратися в грудку, продовжуємо заміс руками на столі. На завершення змащуємо руки рослинною олією, округляємо заготовку і відправляємо її назад у миску. Накриваємо посуд харчовою плівкою і прибираємо в тепло на 1,5-2 години.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  4. Тісто, що добре підійшло, обминаємо і ділимо на 3 рівні частини. З кожної третини формуємо круглу заготовку. Кожен колобок розкачуємо в пласт, поверхню злегка змащуємо олією і згортаємо в трубочку. Переносимо заготовки на деко, застелене пекарським папером.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  5. Змащуємо поверхню кожного батона соняшниковою олією, посипаємо висівками. Ножем робимо косі надрізи і даємо відстоятися приблизно 30 хвилин.

    Хліб із висівками в домашніх умовах

  6. Випікаємо в духовій шафі за температури 200 градусів близько 50 хвилин. Готові вироби накриваємо рушником і даємо добре охолонути. Житні батони виходять із хрусткою скоринкою і приголомшливо смачним м’якушем.

    Хліб із висівками в домашніх умовах