Холодний борщ з буряком – 5 класичних рецептів
З настанням літа такі супи, як розсольник, окрошка, харчо і класичний борщ не викликають особливого апетиту, оскільки їх подають гарячими. Але ті, хто не уявляє собі щоденний раціон без першої страви, можуть готувати різні не менш смачні холодні супи, як-от окрошка, гаспачо і борщ.
Саме про останній і піде мова далі. Як і класичний борщ, борщ, борщ з буряків або, як його ще називають, холодник, готують по-різному. Він може бути вегетаріанським, із додаванням м’яса, і навіть із раками. Є рецепти приготування навіть на буряковому квасі, але вони зараз рідко використовуються. Пропонуємо кілька варіантів приготування такого супу, серед яких знайдеться і відповідний для вас спосіб.
Класичний холодний борщ – покроковий фото рецепт
Такий суп не лише чудово наситить, а й допоможе охолодитися, коли за вікном стоїть спека. Основна його перевага в тому, що головний інгредієнт – буряк, не потрібно варити або запікати, що займає чимало часу.
Інгредієнти
- Буряк: 500 г
- Яйце: 3 шт.
- Вода: 1,5-2 л
- Сіль: 0,5 ст. л.
- Огірок: 3 ст. л.
- Картопля: 5 шт.
- Ковбаса: 200 г
- Цукор: 1 ст. л.
- Оцет 9%: 3 ст. л.
- Свіжу зелень:
- Сметана для подачі:
Інструкція приготування
- Промиваємо буряк, чистимо його і тремо на тертку з великими дірочками. Потім перекладаємо в глибоку ємність.
- Доливаємо в миску воду, додаємо сіль, оцет, цукор. накриваємо кришкою, ставимо на плиту. Доводимо до кипіння на максимальному вогні, потім його зменшуємо і проварюємо протягом 15 хвилин. Залишаємо охолоджуватися.
- Нарізаємо очищену цибулю, огірки, зелень (цибуля зелена, кріп), заздалегідь відварені яйця і картоплю, ковбасу. Картоплю можна не нарізати, а розім’яти
- Змішуємо спочатку зелень із цибулею, огірками та яйцями.
- Потім додаємо ковбасу, картоплю. Перемішуємо.
- У тарілку викладаємо частину суміші з овочів, ковбаси, яєць, заливаємо все холодним відваром, додаємо буряк.
- Подаємо зі сметаною. Можна прикрасити половинкою вареного яйця.
Смачний холодний борщ на кефірі
Готувати такий суп можна не тільки на буряковому відварі, а й на кефірі, як і знамениту окрошку. Важливо щоб буряк був смачним, тоді й борщ вийде чудовим. Кефір має бути з високим відсотком жирності.
Інгредієнти:
- Буряк – 450 г
- Кефір – 500 мл
- Яйця – 3 шт.
- Сметана – 200 г
- Огірок – 3 шт.
- Сік лимона – 1 ст. л..
- Зелена цибуля, кріп
- Сіль
Як приготувати:
- Заздалегідь відварюємо буряк, яйця. Буряк можна і запекти. Тремо на крупній тертці буряк і, очищені від шкірки, огірки. За бажанням овочі можна нарізати соломкою, брусочками, кубиками. яйця очищаємо, відокремлюємо білки від жовтків.
- Яєчні білки крупно натираємо. Жовтки відправляємо в ємність, куди вилили кефір, перетираємо виделкою до однорідності. Подрібнюємо кріп, відокремивши великі стебла, зелену цибулю нарізаємо дрібно. Зсипаємо зелень в одну миску, додаємо трохи солі, розтираємо ложкою до появи соку.
- У миску до зелені додаємо буряк, огірки, яйця, сметанну суміш, перемішуємо. Доливаємо кефір, сік лимона, перемішуємо.
- Відправляємо на півгодини в холодильник. Потім подаємо.
Справжній холодний борщ – борщ із буряка на воді
Для такого супу найкраще підходить солодкий буряк невеликого розміру.
Якщо приготувати його з вечора і залишити на ніч настоюватися в холодильнику, смак буде ще яскравішим.
Інгредієнти:
- Буряк очищений – 160 г
- Огірки – 100 г
- Морквина – 40 г
- Яйця варені – 2 шт.
- Цибуля зелена – 50 г
- Цукор – 10 г
- Оцет 3% – 16 мл
- Вода – 800 мл
- Сіль
- Сметана
Як приготувати:
- Буряк і морквину нарізаємо тонкою соломкою. У каструлю або сотейник відправляємо буряк, заливаємо його водою, яка не повинна покривати його повністю. Доводимо до кипіння, тушкуємо під кришкою до готовності, додавши оцет. Морквину тушкуємо на сковороді з невеликою кількістю води.
- Воду (800 мл) доводимо до кипіння. Перекладаємо в каструлю буряк разом із відваром, морквину. Додаємо сіль, цукор, доводимо до кипіння й одразу вимикаємо. Швидко охолоджуємо, поставивши каструлю спочатку в холодну воду, потім у холодильник на 4 години. Нарізаємо редис, огірки соломкою, цибулю подрібнюємо, яйця нарізаємо пластинками. Викладаємо подрібнені інгредієнти в тарілку, заливаємо настояним охолодженим холодником, що настоявся.
- Подаємо зі сметаною.
Як приготувати холодний борщ у домашніх умовах
Освіжаюча перша страва викликає апетит лише своїм зовнішнім виглядом. Смак повністю виправдає всі очікування, а сама страва наповнить енергією, силою.
Інгредієнти:
- Буряк – 500 г
- Картопля – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 4 часточки
- Лимонний сік – 4 ст. л.
- Сіль
- Цукор – 1 ст. л.
- Лаврушка – 2 листки
- Перець-горошок – 5 шт.
- Зелень
- Сметана
- Олія рослинна
Як приготувати:
- Промитий очищений буряк розрізаємо на кілька частин і відварюємо до готовності у двох літрах води. Потім повністю охолоджуємо і тремо на крупній тертці. Подрібнюємо цибулю, часник. Морквину можна натерти або нарізати дрібно ножем. Очищені картоплини нарізаємо кубиками.
- У буряковий відвар відправляємо картоплю, варимо до готовності. Тим часом обсмажуємо на рослинній олії цибулю з морквою.
- Готову зажарку відправляємо в каструлю з картоплею, туди ж перекладаємо буряк. Додаємо сіль, цукор, спеції, сік лимона. Томимо протягом 10 хвилин під кришкою.
- Охолоджуємо і подаємо зі сметаною, подрібненою зеленню.
Покроковий рецепт холодного борщу з ковбасою
Не всі люблять супи без м’ясних інгредієнтів. Якщо ви належите до числа таких людей, цей рецепт вам припаде до смаку. Під час подачі можна додати в тарілку крижану крихту, що посилить охолоджувальний ефект.
Інгредієнти:
- Буряк – 800 г
- Картопля – 300 г
- Яйця – 2 шт.
- Вода – 2 л
- Цукор – 1 ч. л.
- Оцет яблучний – 1 ст. л.
- Ковбаса варена – 150 г
- Огірки – 200 г
- Зелена цибуля, кріп
- Сметана – 100 г
- Сіль, перець
Як приготувати:
- На великій тертці тремо очищений буряк. Заливаємо її водою, доводимо до кипіння на сильному вогні. Додаємо цукор з оцтом, томимо на маленькому вогні півгодини під кришкою. Потім охолоджуємо і прибираємо в холодильник. Картоплю відварюємо в мундирі, яйця – круто. Очищаємо. Невеликими кубиками нарізаємо огірки, яйця, картоплю і ковбасу.
- Подрібнюємо зелень, додаємо її до нарізаних інгредієнтів. Дістаємо буряк із холодильника. У миску додаємо сметану і буряк разом із відваром, сіль, перець. Ретельно все перемішуємо і подаємо.