Супи

Холодний борщ з буряком – 5 класичних рецептів

З настанням літа такі супи, як розсольник, окрошка, харчо і класичний борщ не викликають особливого апетиту, оскільки їх подають гарячими. Але ті, хто не уявляє собі щоденний раціон без першої страви, можуть готувати різні не менш смачні холодні супи, як-от окрошка, гаспачо і борщ.

Саме про останній і піде мова далі. Як і класичний борщ, борщ, борщ з буряків або, як його ще називають, холодник, готують по-різному. Він може бути вегетаріанським, із додаванням м’яса, і навіть із раками. Є рецепти приготування навіть на буряковому квасі, але вони зараз рідко використовуються. Пропонуємо кілька варіантів приготування такого супу, серед яких знайдеться і відповідний для вас спосіб.

Класичний холодний борщ – покроковий фото рецепт

Такий суп не лише чудово наситить, а й допоможе охолодитися, коли за вікном стоїть спека. Основна його перевага в тому, що головний інгредієнт – буряк, не потрібно варити або запікати, що займає чимало часу.

Інгредієнти

  • Буряк: 500 г
  • Яйце: 3 шт.
  • Вода: 1,5-2 л
  • Сіль: 0,5 ст. л.
  • Огірок: 3 ст. л.
  • Картопля: 5 шт.
  • Ковбаса: 200 г
  • Цукор: 1 ст. л.
  • Оцет 9%: 3 ст. л.
  • Свіжу зелень:
  • Сметана для подачі:

Інструкція приготування

  1. Промиваємо буряк, чистимо його і тремо на тертку з великими дірочками. Потім перекладаємо в глибоку ємність.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  2. Доливаємо в миску воду, додаємо сіль, оцет, цукор. накриваємо кришкою, ставимо на плиту. Доводимо до кипіння на максимальному вогні, потім його зменшуємо і проварюємо протягом 15 хвилин. Залишаємо охолоджуватися.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  3. Нарізаємо очищену цибулю, огірки, зелень (цибуля зелена, кріп), заздалегідь відварені яйця і картоплю, ковбасу. Картоплю можна не нарізати, а розім’яти

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  4. Змішуємо спочатку зелень із цибулею, огірками та яйцями.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  5. Потім додаємо ковбасу, картоплю. Перемішуємо.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  6. У тарілку викладаємо частину суміші з овочів, ковбаси, яєць, заливаємо все холодним відваром, додаємо буряк.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  7. Подаємо зі сметаною. Можна прикрасити половинкою вареного яйця.

    Холодний бурячник

Смачний холодний борщ на кефірі

Готувати такий суп можна не тільки на буряковому відварі, а й на кефірі, як і знамениту окрошку. Важливо щоб буряк був смачним, тоді й борщ вийде чудовим. Кефір має бути з високим відсотком жирності.

Інгредієнти:

  • Буряк – 450 г
  • Кефір – 500 мл
  • Яйця – 3 шт.
  • Сметана – 200 г
  • Огірок – 3 шт.
  • Сік лимона – 1 ст. л..
  • Зелена цибуля, кріп
  • Сіль

Як приготувати:

  1. Заздалегідь відварюємо буряк, яйця. Буряк можна і запекти. Тремо на крупній тертці буряк і, очищені від шкірки, огірки. За бажанням овочі можна нарізати соломкою, брусочками, кубиками. яйця очищаємо, відокремлюємо білки від жовтків.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  2. Яєчні білки крупно натираємо. Жовтки відправляємо в ємність, куди вилили кефір, перетираємо виделкою до однорідності. Подрібнюємо кріп, відокремивши великі стебла, зелену цибулю нарізаємо дрібно. Зсипаємо зелень в одну миску, додаємо трохи солі, розтираємо ложкою до появи соку.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  3. У миску до зелені додаємо буряк, огірки, яйця, сметанну суміш, перемішуємо. Доливаємо кефір, сік лимона, перемішуємо.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  4. Відправляємо на півгодини в холодильник. Потім подаємо.

    Холодний борщ

Справжній холодний борщ – борщ із буряка на воді

Для такого супу найкраще підходить солодкий буряк невеликого розміру.

Якщо приготувати його з вечора і залишити на ніч настоюватися в холодильнику, смак буде ще яскравішим.

Інгредієнти:

  • Буряк очищений – 160 г
  • Огірки – 100 г
  • Морквина – 40 г
  • Яйця варені – 2 шт.
  • Цибуля зелена – 50 г
  • Цукор – 10 г
  • Оцет 3% – 16 мл
  • Вода – 800 мл
  • Сіль
  • Сметана

Як приготувати:

  1. Буряк і морквину нарізаємо тонкою соломкою. У каструлю або сотейник відправляємо буряк, заливаємо його водою, яка не повинна покривати його повністю. Доводимо до кипіння, тушкуємо під кришкою до готовності, додавши оцет. Морквину тушкуємо на сковороді з невеликою кількістю води.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  2. Воду (800 мл) доводимо до кипіння. Перекладаємо в каструлю буряк разом із відваром, морквину. Додаємо сіль, цукор, доводимо до кипіння й одразу вимикаємо. Швидко охолоджуємо, поставивши каструлю спочатку в холодну воду, потім у холодильник на 4 години. Нарізаємо редис, огірки соломкою, цибулю подрібнюємо, яйця нарізаємо пластинками. Викладаємо подрібнені інгредієнти в тарілку, заливаємо настояним охолодженим холодником, що настоявся.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  3. Подаємо зі сметаною.

    Холодний бурячник

Як приготувати холодний борщ у домашніх умовах

Освіжаюча перша страва викликає апетит лише своїм зовнішнім виглядом. Смак повністю виправдає всі очікування, а сама страва наповнить енергією, силою.

Інгредієнти:

  • Буряк – 500 г
  • Картопля – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 4 часточки
  • Лимонний сік – 4 ст. л.
  • Сіль
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Лаврушка – 2 листки
  • Перець-горошок – 5 шт.
  • Зелень
  • Сметана
  • Олія рослинна

Як приготувати:

  1. Промитий очищений буряк розрізаємо на кілька частин і відварюємо до готовності у двох літрах води. Потім повністю охолоджуємо і тремо на крупній тертці. Подрібнюємо цибулю, часник. Морквину можна натерти або нарізати дрібно ножем. Очищені картоплини нарізаємо кубиками.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  2. У буряковий відвар відправляємо картоплю, варимо до готовності. Тим часом обсмажуємо на рослинній олії цибулю з морквою.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  3. Готову зажарку відправляємо в каструлю з картоплею, туди ж перекладаємо буряк. Додаємо сіль, цукор, спеції, сік лимона. Томимо протягом 10 хвилин під кришкою.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  4. Охолоджуємо і подаємо зі сметаною, подрібненою зеленню.

    Холодний бурячник

Покроковий рецепт холодного борщу з ковбасою

Не всі люблять супи без м’ясних інгредієнтів. Якщо ви належите до числа таких людей, цей рецепт вам припаде до смаку. Під час подачі можна додати в тарілку крижану крихту, що посилить охолоджувальний ефект.

Інгредієнти:

  • Буряк – 800 г
  • Картопля – 300 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Вода – 2 л
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Оцет яблучний – 1 ст. л.
  • Ковбаса варена – 150 г
  • Огірки – 200 г
  • Зелена цибуля, кріп
  • Сметана – 100 г
  • Сіль, перець

Як приготувати:

  1. На великій тертці тремо очищений буряк. Заливаємо її водою, доводимо до кипіння на сильному вогні. Додаємо цукор з оцтом, томимо на маленькому вогні півгодини під кришкою. Потім охолоджуємо і прибираємо в холодильник. Картоплю відварюємо в мундирі, яйця – круто. Очищаємо. Невеликими кубиками нарізаємо огірки, яйця, картоплю і ковбасу.

    Холодний борщ з буряком - 5 класичних рецептів

  2. Подрібнюємо зелень, додаємо її до нарізаних інгредієнтів. Дістаємо буряк із холодильника. У миску додаємо сметану і буряк разом із відваром, сіль, перець. Ретельно все перемішуємо і подаємо.

    Холодний бурячник