М'ясо і птиця

Як приготувати печінку з овочами

Печінка з овочами – проста, корисна та бюджетна страва. Воно ідеальне для тих, хто слідкує за своєю фігурою, адже калорійність готової страви в середньому всього 82 ккал на 100 грамів. Нижче наведено кілька дуже смачних рецептів.

Яловича печінка тушкована з овочами – покроковий фото рецепт

Коли яловичу печінку тушкують у сметанному соусі з додаванням овочів, зникає явний «печінковий присмак». Субпродукти просочуються сумішшю овочевих соків і просто перетворюються, наближаючись за смаком до звичайного м’яса. Класичний варіант обіду передбачає подачу готової страви з відвареною картоплею або тонкими спагеті.

Інгредієнти

  • Печінка: 400-500 г
  • Сметана: 100 г
  • Помідори: 3-4 шт.
  • Морква: 2 шт.
  • Цибуля: 1 шт.
  • Болгарський перець: 1 шт.
  • Сіль: 1 ч. л.
  • Борошно: 2 ст. л.
  • Рослинна олія: 80-100 г
  • Вода: 350 мл
  • Чорний перець мелений: 1/3 ч. л.

Інструкція приготування

  1. Тушкувати можна парну печінку та розморожену. Смак – ідентичний, але парна за харчовою цінністю в кілька разів перевершує ту, яка вже встигла побувати в морозильнику.

    Як приготувати печінку з овочами

  2. Субпродукти миють і нарізають дрібними скибочками. Певної форми нарізки не дотримуються, але плівкові ущільнення обов’язково видаляють.

    Як приготувати печінку з овочами

  3. Шматочки щедро посипають борошном з усіх боків.

    Як приготувати печінку з овочами

  4. У сковорідку вливають 2 ложки соняшникової олії, обсмажують печінку на сильному вогні протягом 4-5 хвилин, постійно перевертаючи, щоб вона не приклеїлася до поверхні. Пізніше висипають у каструлю.

    Як приготувати печінку з овочами

  5. Нарізають кубиками великий болгарський перець, кладуть у каструлю.

    Як приготувати печінку з овочами

  6. Моркву та цибулю ріжуть, смажать на сковорідці, потім відправляють до інших компонентів.

    Якщо використовувати сирі коренеплоди, вони розм’якнуть і втратять форму під час тривалого тушкування, але цього не станеться після попереднього обсмажування.

    Як приготувати печінку з овочами

  7. Навпіл розрізають помідори, натирають на крупній тертці. Помідорна шкірка залишається на її полотні.

    Як приготувати печінку з овочами

  8. Додають сіль і чорний перець.

    Як приготувати печінку з овочами

  9. Кладуть жирну сметану, вливають півтори склянки води.

    Можна спочатку налити гарячу водичку в сковорідку, де смажився основний інгредієнт. Потім рідину, що змішалася із залишками олії, перелити в загальну каструлю. Такі дії призведуть до збільшення жирності соусу. Якщо зайва жирність є небажаною, то підливають звичайну чисту воду.

    Як приготувати печінку з овочами

  10. Вміст перемішують, накривають і ставлять на повільне нагрівання. Страву томлять при легкому кипінні протягом 40 хвилин. Вогонь вимикають, коли основний компонент досягне бажаної стадії м’якості. Тушковану яловичу печінку подають гарячою, не забувши зачерпнути сметанно-овочевий соус. Остиглий соус загусне, але загалом страва залишиться такою ж смачною, як і гаряча.

    Печінка з овочами

Куряча печінка з овочами

Інгредієнти:

  • куряча печінка – 350 г;
  • морква – 80 г;
  • цибуля біла – 80 г;
  • кабачок – 200 г;
  • солодкий перець – 100 г;
  • сіль – 8 г;
  • соняшникова олія – 30 мл.

Приготування:

  1. Цибулину порубайте довільно й обсмажте.
  2. Моркву наріжте на пластини і покладіть на сковороду до цибулі. Накрийте кришкою і смажте 7 хвилин. Перекладіть овочі в окрему тарілку.
  3. Курячу печінку помийте та висушіть.
  4. Налийте соняшникову олію в сотейник і розжарте її. Викладіть печінку рівним шаром, злегка обсмажте з кожного боку (приблизно по 30 секунд).
  5. Тонко нарізаний перець і кабачок покладіть у сотейник. Додайте цибулю та моркву.
  6. Закрийте кришкою і томіть вміст 25 хвилин. Посоліть і потоміть ще 5 хвилин.

Рецепт свинячої печінки приготованої з овочами

Свиняча печінка, тушкована з овочами

Продукти:

  • печінка свиняча – 300 г;
  • олія рослинна – 20 мл;
  • томат – 100 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • часник – одна головка;
  • борошно – 80 г;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль – 7 г;
  • чорний перець горошком – 5 горошин.

Що робити:

  1. Субпродукти звільніть від плівок, видаліть жовчні протоки та ретельно промийте.
  2. Цибулини нашаткуйте півкільцями. Томати та моркву натріть на тертці. Часник дрібно порубайте.
  3. Поріжте печінку на маленькі шматочки та обваляйте їх у борошні.
  4. У розігрітий у сковороді рослинний жир покладіть печінкову нарізку. Посоліть і поперчіть. Обсмажте з кожного боку до коричневої скоринки.
  5. Додайте цибулю, томати та часник. Потоміть ще 10 хвилин.

Печінка індички тушкована з овочами

Рецепт: печінка індички з овочами

Компоненти:

  • печінка індички – 350 г;
  • суміш свіжих або морожених овочів – 400 г;
  • цибуля біла – 40 г;
  • оливкова олія – 20 мл;
  • вода кип’ячена – 180 мл;
  • сіль – 12 г;
  • чорний перець – 8 г.

Як готувати:

  1. Цибулину наріжте кільцями.
  2. Печінку індички помийте і поріжте невеликими шматками.
  3. Овочі бланшуйте в солоній киплячій воді близько 3 хвилин. Після обдайте холодною.
  4. У сотейник налийте оливкову олію. Розігрійте його. Покладіть печінку та цибулю. Смажте 2 хвилини на сильному вогні.
  5. Додайте в сотейник овочі, воду і тушкуйте 30 хвилин.
  6. За 5 хвилин до кінця тушкування киньте сіль і перець. Усе перемішайте.

Поради та рекомендації

  1. Перед приготуванням печінку бажано замочити в молоці на 2 години – це зробить продукт ніжним і соковитим.
  2. Смажити субпродукти слід не більше 4 хвилин, інакше ніжне м’ясо буде жорстким.
  3. Першу хвилину необхідно смажити на дуже сильному вогні – це дозволить зберегти всі соки всередині під золотистою скоринкою.
  4. Готувати бажано тільки з охолодженої, а не замороженої сировини.
  5. Солити необхідно наприкінці приготування.
  6. Печінка буде м’якшою, якщо її тушкувати з додаванням дрібки цукру.