Як приготувати печінку з овочами
Печінка з овочами – проста, корисна та бюджетна страва. Воно ідеальне для тих, хто слідкує за своєю фігурою, адже калорійність готової страви в середньому всього 82 ккал на 100 грамів. Нижче наведено кілька дуже смачних рецептів.
Яловича печінка тушкована з овочами – покроковий фото рецепт
Коли яловичу печінку тушкують у сметанному соусі з додаванням овочів, зникає явний «печінковий присмак». Субпродукти просочуються сумішшю овочевих соків і просто перетворюються, наближаючись за смаком до звичайного м’яса. Класичний варіант обіду передбачає подачу готової страви з відвареною картоплею або тонкими спагеті.
Інгредієнти
- Печінка: 400-500 г
- Сметана: 100 г
- Помідори: 3-4 шт.
- Морква: 2 шт.
- Цибуля: 1 шт.
- Болгарський перець: 1 шт.
- Сіль: 1 ч. л.
- Борошно: 2 ст. л.
- Рослинна олія: 80-100 г
- Вода: 350 мл
- Чорний перець мелений: 1/3 ч. л.
Інструкція приготування
- Тушкувати можна парну печінку та розморожену. Смак – ідентичний, але парна за харчовою цінністю в кілька разів перевершує ту, яка вже встигла побувати в морозильнику.
- Субпродукти миють і нарізають дрібними скибочками. Певної форми нарізки не дотримуються, але плівкові ущільнення обов’язково видаляють.
- Шматочки щедро посипають борошном з усіх боків.
- У сковорідку вливають 2 ложки соняшникової олії, обсмажують печінку на сильному вогні протягом 4-5 хвилин, постійно перевертаючи, щоб вона не приклеїлася до поверхні. Пізніше висипають у каструлю.
- Нарізають кубиками великий болгарський перець, кладуть у каструлю.
- Моркву та цибулю ріжуть, смажать на сковорідці, потім відправляють до інших компонентів.
Якщо використовувати сирі коренеплоди, вони розм’якнуть і втратять форму під час тривалого тушкування, але цього не станеться після попереднього обсмажування.
- Навпіл розрізають помідори, натирають на крупній тертці. Помідорна шкірка залишається на її полотні.
- Додають сіль і чорний перець.
- Кладуть жирну сметану, вливають півтори склянки води.
Можна спочатку налити гарячу водичку в сковорідку, де смажився основний інгредієнт. Потім рідину, що змішалася із залишками олії, перелити в загальну каструлю. Такі дії призведуть до збільшення жирності соусу. Якщо зайва жирність є небажаною, то підливають звичайну чисту воду.
- Вміст перемішують, накривають і ставлять на повільне нагрівання. Страву томлять при легкому кипінні протягом 40 хвилин. Вогонь вимикають, коли основний компонент досягне бажаної стадії м’якості. Тушковану яловичу печінку подають гарячою, не забувши зачерпнути сметанно-овочевий соус. Остиглий соус загусне, але загалом страва залишиться такою ж смачною, як і гаряча.
Куряча печінка з овочами
Інгредієнти:
- куряча печінка – 350 г;
- морква – 80 г;
- цибуля біла – 80 г;
- кабачок – 200 г;
- солодкий перець – 100 г;
- сіль – 8 г;
- соняшникова олія – 30 мл.
Приготування:
- Цибулину порубайте довільно й обсмажте.
- Моркву наріжте на пластини і покладіть на сковороду до цибулі. Накрийте кришкою і смажте 7 хвилин. Перекладіть овочі в окрему тарілку.
- Курячу печінку помийте та висушіть.
- Налийте соняшникову олію в сотейник і розжарте її. Викладіть печінку рівним шаром, злегка обсмажте з кожного боку (приблизно по 30 секунд).
- Тонко нарізаний перець і кабачок покладіть у сотейник. Додайте цибулю та моркву.
- Закрийте кришкою і томіть вміст 25 хвилин. Посоліть і потоміть ще 5 хвилин.
Рецепт свинячої печінки приготованої з овочами
Продукти:
- печінка свиняча – 300 г;
- олія рослинна – 20 мл;
- томат – 100 г;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – одна головка;
- борошно – 80 г;
- морква – 1 шт.;
- сіль – 7 г;
- чорний перець горошком – 5 горошин.
Що робити:
- Субпродукти звільніть від плівок, видаліть жовчні протоки та ретельно промийте.
- Цибулини нашаткуйте півкільцями. Томати та моркву натріть на тертці. Часник дрібно порубайте.
- Поріжте печінку на маленькі шматочки та обваляйте їх у борошні.
- У розігрітий у сковороді рослинний жир покладіть печінкову нарізку. Посоліть і поперчіть. Обсмажте з кожного боку до коричневої скоринки.
- Додайте цибулю, томати та часник. Потоміть ще 10 хвилин.
Печінка індички тушкована з овочами
Компоненти:
- печінка індички – 350 г;
- суміш свіжих або морожених овочів – 400 г;
- цибуля біла – 40 г;
- оливкова олія – 20 мл;
- вода кип’ячена – 180 мл;
- сіль – 12 г;
- чорний перець – 8 г.
Як готувати:
- Цибулину наріжте кільцями.
- Печінку індички помийте і поріжте невеликими шматками.
- Овочі бланшуйте в солоній киплячій воді близько 3 хвилин. Після обдайте холодною.
- У сотейник налийте оливкову олію. Розігрійте його. Покладіть печінку та цибулю. Смажте 2 хвилини на сильному вогні.
- Додайте в сотейник овочі, воду і тушкуйте 30 хвилин.
- За 5 хвилин до кінця тушкування киньте сіль і перець. Усе перемішайте.
Поради та рекомендації
- Перед приготуванням печінку бажано замочити в молоці на 2 години – це зробить продукт ніжним і соковитим.
- Смажити субпродукти слід не більше 4 хвилин, інакше ніжне м’ясо буде жорстким.
- Першу хвилину необхідно смажити на дуже сильному вогні – це дозволить зберегти всі соки всередині під золотистою скоринкою.
- Готувати бажано тільки з охолодженої, а не замороженої сировини.
- Солити необхідно наприкінці приготування.
- Печінка буде м’якшою, якщо її тушкувати з додаванням дрібки цукру.