Як приготувати зубатку
Зубатка – це велика північна рибка, яка продається в супермаркетах у вигляді стейків. Приготувати її можна різними способами. М’ясо досить жирне, м’яке і ніжне. Якщо додати суміш відповідних спецій, вийде основна страва, яку не соромно подати навіть до святкового столу. А смажена зубатка в паніровці – це неймовірно смачна закуска до пива для великої компанії. Калорійність на 100 в середньому 209 ккал.
Як приготувати зубатку в духовці – фото рецепт покроково
Зубатка, запечена з картоплею – смачна та ситна страва, яка стане окрасою будь-якої вечері. На приготування страви за цим рецептом йде близько двох годин (не враховуючи часу розморожування риби), але в підсумку виходить максимально смачна й ароматна страва.
Рецепт базовий, тільки з картоплею. За бажання можна додавати інші овочі: цибулю, моркву, капусту, кабачки тощо. д. Для святкової подачі можна присипати тертим сиром.
Інгредієнти
- Стейк зубатки: 2 шт.
- Картопля: 4 шт.
- Лимон: 1/2 шт.
- Рослинна олія: 3 ст. л.
- Приправа для риби: 0.5 ч. л.
- Сіль, перець: за смаком
Інструкція приготування
- Насамперед рибні стейки з морозилки перекладаємо в холодильник, залишаємо на 5-6 годин. Після видаляємо хребтову кістку, м’якоть складаємо в миску.
- В окремій тарілці змішуємо рослинну олію, сік половинки лимона, спеціальні приправи, сіль, перець.
- Отриманим маринадом заливаємо м’ясо зубатки, перемішуємо і залишаємо для маринування щонайменше на півгодини.
- Застеляємо деко пергаментом або фольгою. Добре промариновані рибні шматочки кладемо по центру.
- Картоплю чистимо, миємо, ріжемо великими четвертинками.
- Викладаємо на деко як на фото. Зверху збризкуємо залишками маринаду.
- Відправляємо в духовку, прогріту до 180-190 градусів, на годину.
- Через деякий час пробуємо картоплю на готовність, якщо вона не встигла приготуватися, ставимо в духовку ще на 15-20 хвилин.
- Зубатка, добре приправлена спеціями, виходить дуже ніжною з тонкими нотками лимона, а картопля м’яко розламується і залишає незрівнянний післясмак.
Як приготувати рибу зубатку на сковороді
Хрусткі рибні палички можна приготувати за лічені хвилини. М’ясо всередині панірування залишається соковитим, ніжним і пряним. Це досягається за рахунок трьохетапного панірування: в яєчному льєзоні, борошні та сухарях. Ароматні спеції роблять цю страву цікавою, незвичайною і дуже апетитною.
Необхідні інгредієнти:
- 1 великий стейк зубатки;
- Пшеничне борошно;
- Панірувальні сухарі;
- Сіль – за смаком;
- Готова суміш рибних приправ;
- 1 яйце;
- 1 ст. л. майонезу (краще домашнього);
- Половина лимона;
- Рослинна олія для смаження.
Приготування:
- Стейк повністю розморожуємо, щоб він став м’яким. Промиваємо під проточною водою і просушуємо. За допомогою ножа відокремлюємо м’ясо від хребта, розділивши стейк навпіл. Кожну половинку розрізаємо навскоси на дві частини. З лимона видавлюємо сік і рясно збризкуємо шматочки з обох боків. Залишаємо на 25 хвилин.
- Змішуємо готову приправу з сіллю і посипаємо рибу. У мисці збиваємо 1 яйце з ложкою майонезу. Додаємо 1 ч. л. приправи. В окремі тарілки насипаємо борошно і панірувальні сухарі.
- Кожен шматочок обвалюємо в борошні, потім вмочуємо в яйце, а в самому кінці – в сухарях. Смажимо з обох боків до золотистої скоринки у великій кількості киплячої олії.
- Подаємо смажену зубатку до столу гарячою з томатним, вершковим або сметанно-часниковим соусом. Як гарнір добре підійде картопляне або інше пюре (горохове, гарбузове).
Стейк із зубатки
Приготувати зубатку в духовці на овочевій подушці зможе кожен, адже рецепт дуже простий і зрозумілий. Оскільки м’ясо дуже ніжне і м’яке, будемо використовувати панірувальні сухарі, щоб стейк не втратив цілісність.
Необхідні інгредієнти:
- 2 цибулини;
- 1 помідор;
- 2 стейки зубатки;
- Сіль і перець;
- 100 мл сметани;
- Сік половини лимона;
- 2 зубчики часнику;
- 50 г вершкового масла.
Приготування:
- Стейк повністю розморожуємо, миємо під проточною водою, висушуємо на паперових рушниках. Солимо і перчимо з обох боків, поливаємо лимонним соком. Залишаємо маринуватися на 30 хвилин.
- Цибулю чистимо і ріжемо кільцями, товщиною до 1 см. У помідора видаляємо серцевину і теж ріжемо кільцями. Для соусу змішуємо сметану, чорний перець і часник.
- Із фольги робимо човник, щоб під час запікання сік не витікав. Укладаємо на дно кружечки цибулі. Стейки змащуємо сметаною, посипаємо сухарями і кладемо на цибулевий шар. Зверху знову змащуємо сметаною і посипаємо сухарями, викладаємо кружальця помідорів і ще сметану. Поверх кладемо трохи нарізаного вершкового масла.
- Духовку розігріваємо до 200 градусів і запікаємо рибу протягом 25 хвилин. Подаємо зубатку в теплому вигляді як самостійну страву.
Поради та рекомендації
М’ясо зубатки дуже ніжне і пухке, вона невибаглива в кулінарній обробці і майже завжди виходить смачною. Щоб ще більше поліпшити смакові якості й уникнути труднощів під час роботи з рибою, варто дотримуватися простих порад:
- Розморожуйте рибу строго в холодильнику, щоб температура падала поступово і волога вбиралася в м’ясо, а не витікала.
- Обов’язково використовуйте лимонний сік для маринаду. Він робить волокна більш пружними і не дозволяє їм розпадатися.
- Ще одним вдалим способом для маринаду є солоний розсіл. Для цього в 1 л перекип’яченої води розчиніть 1 ст. л. солі й опустіть у цей розчин шматок риби на 20 хв. Просушіть, додайте спеції та готуйте, як зазвичай.
- Маринуйте рибу не менше 20 хвилин.
- Під час обсмажування використовуйте кілька шарів панірування.
- Щоб позбутися яскраво-вираженого рибного запаху, додавайте готові пряно-ароматичні суміші або приготуйте їх удома.
- Температура для обсмажування стейка зубатки має бути вищою за середню, інакше кляр не встигне схопитися і шматок розвалиться.
- Рослинної олії варто наливати багато, щоб риба смажилася як у фритюрі.
Знаючи ці секрети, у вас точно вийде смачно приготувати зубатку, навіть якщо ви будете це робити вперше. Ця смачна рибка варта вашої уваги. Смачного!