Риба і морепродукти

Як приготувати зубатку

Зубатка – це велика північна рибка, яка продається в супермаркетах у вигляді стейків. Приготувати її можна різними способами. М’ясо досить жирне, м’яке і ніжне. Якщо додати суміш відповідних спецій, вийде основна страва, яку не соромно подати навіть до святкового столу. А смажена зубатка в паніровці – це неймовірно смачна закуска до пива для великої компанії. Калорійність на 100 в середньому 209 ккал.

Як приготувати зубатку в духовці – фото рецепт покроково

Зубатка, запечена з картоплею – смачна та ситна страва, яка стане окрасою будь-якої вечері. На приготування страви за цим рецептом йде близько двох годин (не враховуючи часу розморожування риби), але в підсумку виходить максимально смачна й ароматна страва.

Рецепт базовий, тільки з картоплею. За бажання можна додавати інші овочі: цибулю, моркву, капусту, кабачки тощо. д. Для святкової подачі можна присипати тертим сиром.

Інгредієнти

  • Стейк зубатки: 2 шт.
  • Картопля: 4 шт.
  • Лимон: 1/2 шт.
  • Рослинна олія: 3 ст. л.
  • Приправа для риби: 0.5 ч. л.
  • Сіль, перець: за смаком

Інструкція приготування

  1. Насамперед рибні стейки з морозилки перекладаємо в холодильник, залишаємо на 5-6 годин. Після видаляємо хребтову кістку, м’якоть складаємо в миску.

    Як приготувати зубатку

  2. В окремій тарілці змішуємо рослинну олію, сік половинки лимона, спеціальні приправи, сіль, перець.

    Як приготувати зубатку

  3. Отриманим маринадом заливаємо м’ясо зубатки, перемішуємо і залишаємо для маринування щонайменше на півгодини.

    Як приготувати зубатку

  4. Застеляємо деко пергаментом або фольгою. Добре промариновані рибні шматочки кладемо по центру.

    Як приготувати зубатку

  5. Картоплю чистимо, миємо, ріжемо великими четвертинками.

    Як приготувати зубатку

  6. Викладаємо на деко як на фото. Зверху збризкуємо залишками маринаду.

    Як приготувати зубатку

  7. Відправляємо в духовку, прогріту до 180-190 градусів, на годину.

    Як приготувати зубатку

  8. Через деякий час пробуємо картоплю на готовність, якщо вона не встигла приготуватися, ставимо в духовку ще на 15-20 хвилин.

    Як приготувати зубатку

  9. Зубатка, добре приправлена спеціями, виходить дуже ніжною з тонкими нотками лимона, а картопля м’яко розламується і залишає незрівнянний післясмак.

    Як приготувати зубатку

Як приготувати рибу зубатку на сковороді

Хрусткі рибні палички можна приготувати за лічені хвилини. М’ясо всередині панірування залишається соковитим, ніжним і пряним. Це досягається за рахунок трьохетапного панірування: в яєчному льєзоні, борошні та сухарях. Ароматні спеції роблять цю страву цікавою, незвичайною і дуже апетитною.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 великий стейк зубатки;
  • Пшеничне борошно;
  • Панірувальні сухарі;
  • Сіль – за смаком;
  • Готова суміш рибних приправ;
  • 1 яйце;
  • 1 ст. л. майонезу (краще домашнього);
  • Половина лимона;
  • Рослинна олія для смаження.

Приготування:

  1. Стейк повністю розморожуємо, щоб він став м’яким. Промиваємо під проточною водою і просушуємо. За допомогою ножа відокремлюємо м’ясо від хребта, розділивши стейк навпіл. Кожну половинку розрізаємо навскоси на дві частини. З лимона видавлюємо сік і рясно збризкуємо шматочки з обох боків. Залишаємо на 25 хвилин.

    Як приготувати зубатку

  2. Змішуємо готову приправу з сіллю і посипаємо рибу. У мисці збиваємо 1 яйце з ложкою майонезу. Додаємо 1 ч. л. приправи. В окремі тарілки насипаємо борошно і панірувальні сухарі.

    Як приготувати зубатку

  3. Кожен шматочок обвалюємо в борошні, потім вмочуємо в яйце, а в самому кінці – в сухарях. Смажимо з обох боків до золотистої скоринки у великій кількості киплячої олії.

    Як приготувати зубатку

  4. Подаємо смажену зубатку до столу гарячою з томатним, вершковим або сметанно-часниковим соусом. Як гарнір добре підійде картопляне або інше пюре (горохове, гарбузове).

    Як приготувати зубатку

Стейк із зубатки

Приготувати зубатку в духовці на овочевій подушці зможе кожен, адже рецепт дуже простий і зрозумілий. Оскільки м’ясо дуже ніжне і м’яке, будемо використовувати панірувальні сухарі, щоб стейк не втратив цілісність.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 цибулини;
  • 1 помідор;
  • 2 стейки зубатки;
  • Сіль і перець;
  • 100 мл сметани;
  • Сік половини лимона;
  • 2 зубчики часнику;
  • 50 г вершкового масла.

Приготування:

  1. Стейк повністю розморожуємо, миємо під проточною водою, висушуємо на паперових рушниках. Солимо і перчимо з обох боків, поливаємо лимонним соком. Залишаємо маринуватися на 30 хвилин.

    Як приготувати зубатку

  2. Цибулю чистимо і ріжемо кільцями, товщиною до 1 см. У помідора видаляємо серцевину і теж ріжемо кільцями. Для соусу змішуємо сметану, чорний перець і часник.

    Як приготувати зубатку

  3. Із фольги робимо човник, щоб під час запікання сік не витікав. Укладаємо на дно кружечки цибулі. Стейки змащуємо сметаною, посипаємо сухарями і кладемо на цибулевий шар. Зверху знову змащуємо сметаною і посипаємо сухарями, викладаємо кружальця помідорів і ще сметану. Поверх кладемо трохи нарізаного вершкового масла.

    Як приготувати зубатку

  4. Духовку розігріваємо до 200 градусів і запікаємо рибу протягом 25 хвилин. Подаємо зубатку в теплому вигляді як самостійну страву.

    Як приготувати зубатку

Поради та рекомендації

М’ясо зубатки дуже ніжне і пухке, вона невибаглива в кулінарній обробці і майже завжди виходить смачною. Щоб ще більше поліпшити смакові якості й уникнути труднощів під час роботи з рибою, варто дотримуватися простих порад:

  • Розморожуйте рибу строго в холодильнику, щоб температура падала поступово і волога вбиралася в м’ясо, а не витікала.
  • Обов’язково використовуйте лимонний сік для маринаду. Він робить волокна більш пружними і не дозволяє їм розпадатися.
  • Ще одним вдалим способом для маринаду є солоний розсіл. Для цього в 1 л перекип’яченої води розчиніть 1 ст. л. солі й опустіть у цей розчин шматок риби на 20 хв. Просушіть, додайте спеції та готуйте, як зазвичай.
  • Маринуйте рибу не менше 20 хвилин.
  • Під час обсмажування використовуйте кілька шарів панірування.
  • Щоб позбутися яскраво-вираженого рибного запаху, додавайте готові пряно-ароматичні суміші або приготуйте їх удома.
  • Температура для обсмажування стейка зубатки має бути вищою за середню, інакше кляр не встигне схопитися і шматок розвалиться.
  • Рослинної олії варто наливати багато, щоб риба смажилася як у фритюрі.

Знаючи ці секрети, у вас точно вийде смачно приготувати зубатку, навіть якщо ви будете це робити вперше. Ця смачна рибка варта вашої уваги.  Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *