Як варити булгур
Набридли звичні крупи, такі як гречка, рис або пшоно? Спробуйте приготувати булгур. Незважаючи на незвичну назву, булгур зовсім не екзотична крупа, а звичайна пшениця, але позбавлена оболонки й оброблена за спеціальною технологією. Використовувати її можна не тільки для гарнірів, а й як добавку до м’ясних та інших страв. А як варити булгур, ви дізнаєтеся з наших рецептів. Калорійність готової каші становить не більше 330 ккал.
Як варити булгур – покроковий фото рецепт
Булгур не тільки корисна, але ще й смачна каша, яка сподобається всій вашій родині та внесе трохи різноманітності у звичний раціон. Подавати її можна з м’ясом, рибою або просто овочами.
Готується булгур дуже просто, по суті його можна навіть запарювати окропом. Але якщо крупу попередньо обсмажити на сковорідці, як це зроблено в рецепті, вийде в рази смачніше.
Інгредієнти
- Булгур: 1 ст.
- Вода: 2 ст.
- Соняшникова олія: 4 ст. л.
- Сіль,: за смаком
- Вершкове масло: 20 г
Інструкція приготування
- Добре промиваємо крупу й очищаємо від зайвих домішок. Розігріваємо сковорідку і наливаємо 4 столові ложки соняшникової олії.
- Обсмажуємо до приємного золотисто-бурштинового кольору. Ця процедура займе не більше 5 хвилин, а смак буде цікавішим.
- Вливаємо в сковороду з обсмаженою крупою воду в два прийоми (спочатку щоб тільки покрило, як закипить, вливаємо другу половину). Даємо закипіти, солимо і зменшуємо вогонь до мінімуму.
- Сковороду накриваємо кришкою і варимо кашу приблизно 20-30 хвилин, не забуваючи іноді помішувати. Булгур збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі.
- Коли вода повністю википить, додаємо шматочок вершкового масла. Добре перемішуємо і знімаємо з вогню.
- Надзвичайно смачна каша, яка підкорить серця всіх ваших рідних, готова. Як бачите, готується вона насправді дуже просто і не потребує багато часу та уваги.
Як варити булгур на гарнір у каструлі
Не знаєте, що подати на гарнір? У нас є чудовий варіант, який не залишить домашніх байдужими. Адже така пшенична каша справді дуже смачна. А як варити булгур на гарнір у каструлі, розповість наступний рецепт із покроковим фото.
Інгредієнти:
- Булгур – 1 ст.;
- Вода – близько 3 ст. (для замочування) + 1,8 склянки (для варіння);
- Сіль – 0,5 ч. л. л.;
- Вершкове масло – 30 г;
- Цибуля і морква – за бажанням.
Що робимо далі:
- Промиваємо крупу в теплій воді, а потім висипаємо в каструлю і заливаємо гарячою водою, щоб вона повністю покрила вміст. Накриваємо кришкою і залишаємо на 25-30 хвилин.
- Зливаємо воду, знову заливаємо теплою кип’яченою водою. Ставимо каструлю на плиту, солимо, накриваємо кришкою і доводимо до кипіння.
- Варимо на повільному вогні приблизно 15-20 хвилин до готовності та збільшення в об’ємі в півтора або навіть два рази. Не забуваємо помішувати.
- Додаємо шматочок вершкового масла або засмажену цибулю та моркву. Добре перемішуємо і подаємо кашу з будь-яким м’ясом, овочами або просто так.
Як варити булгур у мультиварці
Для приготування булгура можна використовувати мультиварку. У цьому разі навіть не доведеться брати участь або навіть стежити за процесом. У мультиварці каша звариться самостійно, ніколи не пригорить, ще й залишиться теплою до моменту подачі.
Інгредієнти:
- Булгур – 1 ст.;
- Вода – 2 ст.;
- Сіль, перець – за смаком;
- Вершкове масло – 25 г;
- Соняшникова олія – 3 ст. л.
Інструкція по кроках:
- Крупу добре промиваємо і замочуємо в будь-якому посуді в гарячій воді на 30 хвилин. Так каша буде м’якшою і набуде насиченого смаку. Вмикаємо режим «смаження», щойно мультиварка розігрілася, наливаємо соняшникову олію і чекаємо, поки вона підігріється.
- Пересипаємо крупу в чашу мультиварки та підсмажуємо до приємного золотистого кольору і легкого запаху горіха. Акуратно вливаємо в чашу воду, підсолюємо, перемішуємо.
- Далі перемикаємо режим на «булгур», а якщо такого немає, то на «крупи» або «рис». Закриваємо кришку і залишаємо варитися на 20-30 хвилин. За бажанням додаємо вершкове масло і перемішуємо.
- На обід або вечерю таку пшеничну кашу можна подати з м’ясною підливою та салатом, на сніданок або підвечірок із цукром або іншим солодким сиропом.
Дуже смачний розсипчастий булгур – поради та рекомендації.
Просто зварити кашу не так вже й складно, але як приготувати дуже смачний розсипчастий булгур, який навіть без добавок буде справжнім кулінарним шедевром, ви дізнаєтеся з наших порад і рекомендацій:
- Щоб булгур вийшов розсипчастим, його потрібно помити під проточною водою, а далі просушити.
- Є як жорсткі, так і м’які сорти булгура. Відповідно при варінні жорстких сортів потрібно більше води і часу на приготування. Вчіть це!
- Якщо крупа дрібного помелу – потрібно менше часу на приготування. Не перетримайте, інакше можна забути про розсипчасту кашу.
- Перед приготуванням крупу можна як обсмажувати, так і замочувати. При замочуванні крупа зберігає більше корисних властивостей, а при обсмажуванні розкриється найважливіше – смак і аромат.
- Варіант обсмажування більше підходить для подачі з м’ясом, якщо планується подача з чимось солодким, краще замочувати.
- Крупу можна варити на м’ясному, грибному або овочевому бульйоні, тоді каша вийде наваристою і з легким присмаком.
- Якщо булгур готувати одразу з м’ясом, буде повноцінна друга страва. Ідеально підходить свинина, куряче, індиче філе.
- Крім м’яса можна додавати будь-які овочі (моркву, цибулю, цвітну капусту, броколі, перець солодкий, кабачки). Вони також чудово доповнюють смак.
- Для різноманітності можна додати трохи томатної пасти. Він забезпечить гарний колір і легку кислинку.
- Урізноманітнити смак майбутньої каші допоможуть такі спеції, як паприка, кориця, розмарин, бадьян і майоран.
Експериментуйте та винаходьте нові варіанти страви, поєднуючи звичайну крупу з різними добавками. На завершення ще один відео-рецепт смачної каші з морквою та цибулею.