Консервація

Як заморозити баклажани

Парникові овочі, які взимку продаються на полицях супермаркетів, відрізняються від літніх і смаком, і складом. Тому заморожувати можна абсолютно будь-які продукти в сезон. Не є винятком і баклажани. Однак не можна просто нарізати та прибрати в морозилку сирі синенькі. Після розморожування вони будуть несмачні, гумові. Пропонуємо кілька способів, як заморозити овочі так, щоб вони не відрізнялися від свіжих. Приблизна калорійність заморожених синеньких 34 ккал на 100 грамів.

Як заморозити баклажани – покроковий рецепт із фото

Баклажани неймовірно гарні в найрізноманітніших стравах: рагу, соте, салатах, овочевій ікрі. Коли заготовок на зиму вже більш ніж достатньо, а «синенькі» і не думають закінчуватися, можна заморозити їх. Головне, правильно це зробити.

Інгредієнти

  • Баклажани: 1 кг
  • Сіль: 2 ст. л. л.

Інструкція приготування

  1. Баклажани миємо, трохи обсушуємо їх на рушнику, зрізаємо плодоніжки.

    Як заморозити баклажани

  2. Потім нарізаємо залежно від того, як будуть використовуватися сині. Наприклад, порізані кубиками, вони чудово підійдуть для тушкування, а кружальця можна обсмажити і запекти з помідорами та сиром у духовці.

    Як заморозити баклажани

  3. Солимо і крутим окропом із чайника заливаємо нарізку таким чином, щоб вода повністю покривала овочі.

    Як заморозити баклажани

  4. Витримуємо баклажани у воді до її охолодження. Це займе 10-15 хвилин. Потім відкидаємо на друшляк і даємо рідині повністю стекти.

    Як заморозити баклажани

  5. Розкладаємо шматочки синіх на рушник. Вони повинні охолонути і трохи підсохнути.

    Як заморозити баклажани

  6. Щільно укладаємо нарізку в целофанові пакети, зав’язуємо і прибираємо в морозилку. Заготівля на зиму готова!

    Як заморозити баклажани

Як заморозити свіжі баклажани в морозилці

Пропонуємо максимально вдалий варіант заморозки баклажанів. Взимку їх можна використовувати для рагу, супів, приготування салатів. Шматочки залишаються цілими і не розвалюються завдяки особливій технології.

Головне в цьому рецепті – не різати овочі занадто дрібно, інакше м’якоть під час віджимання зайвої вологи просто перетвориться на пюре, а нам це зовсім не потрібно.

Необхідні продукти:

  • Баклажани в будь-якій кількості;
  • Вода.

Покрокове приготування:

  1. Баклажани миємо, обрізаємо кінчики з обох боків. Кожен плід розрізаємо навпіл поперек. Кожну частину знову навпіл, а потім на три рівних брусочки вздовж. У великій каструлі доводимо до кипіння звичайну воду й опускаємо частину синіх, але не більше 1-2 кг одночасно. Періодично перемішуємо шумівкою. Після закипання варимо 5 хвилин.

    Як заморозити баклажани

  2. Тим часом готуємо таз із холодною водою. Бланшовані шматочки дістаємо з окропу за допомогою шумівки і відправляємо остигати в холодну воду. Охолоджені синенькі добре віджимаємо руками.

    Як заморозити баклажани

  3. Розкладаємо по поліетиленових пакетах і кладемо в морозильну камеру.

    Як заморозити баклажани

  4. Щоб розморозити взимку баклажани, просто заливаємо їх теплою водою і залишаємо на кілька хвилин. Після цього з синіх можна готувати що завгодно.

    Як заморозити баклажани

Як заморозити баклажани в домашніх умовах кружечками

Для бутербродів, холодних закусок, запіканок, піци найкраще підійдуть баклажани, заморожені кружечками. У цьому рецепті нічого відварювати не потрібно. Технологія максимально проста, але в підсумку синенькі добре зберігають структуру і смак.

Особливість рецепта: для заморозки вибирайте сорти синеньких, які не гірчать.

Що знадобиться:

  • Баклажани;
  • Плоскі тарілки;
  • Харчова плівка.

Що робимо:

  1. Баклажани миємо і добре просушуємо. Потім нарізаємо на кружечки, завтовшки приблизно 1 см. Різати тонше не має сенсу, оскільки під час розморожування та подальшої термічної обробки овочі втратять свою структуру. Тарілку застеляємо харчовою плівкою.

    Як заморозити баклажани

  2. В один шар викладаємо кружальця баклажанів, знову застеляємо плівкою, щоб кружальця не злиплися. Таким чином можна викласти 4-5 шарів на одній тарілці. Самий верхній шар теж затягуємо плівкою.

    Як заморозити баклажани

  3. Відправляємо в морозилку на ніч. Потім знімаємо харчову плівку і перекладаємо заморожені кружечки порційно в поліетиленові пакетики. Ставимо назад у морозильну камеру.

    Як заморозити баклажани

  4. Цей спосіб хороший тим, що заморожувати можна відразу велику кількість овочів, при цьому багатошарова конструкція не займає багато місця, а завдяки плівці кружечки не злипаються між собою.

    Як заморозити баклажани

Поради та рекомендації

Іноді має сенс заморожувати вже готові страви. Пропонуємо 3 способи заморозити баклажани, які не потребують подальшої термічної обробки. Дістали з морозилки – і готово:

  • Молоденькі невеликі за розміром плоди розрізаємо на кільця й обсмажуємо на сковороді з додаванням рослинної олії. Потім перекладаємо на паперові рушники, щоб позбавити зайвого жиру і повністю охолоджуємо.
  • Баклажани побільше ріжемо вздовж, пластинками, товщиною 0,5-0,7 см. Деко змащуємо будь-яким маслом і викладаємо в 1 шар слайси. Зверху можна зовсім трохи збризнути рослинною олією. Запікаємо при 180 градусах до м’якості, приблизно 15 хвилин. Прибираємо зайву олію і теж охолоджуємо.
  • У каструлі доводимо воду до кипіння, солимо. Нарізані кубиками баклажани складаємо в металевий друшляк. Занурюємо його в окріп і бланшуємо овочі 1-1,5 хвилини. Потім виймаємо, чекаємо, поки стече вся волога, а баклажани охолонуть.

Після повного охолодження у всіх варіантах розкладаємо заготовки по пакетах і відправляємо в морозилку. На закінчення відео, в якому запропоновано відразу 5 способів заготівлі баклажанів для зимового зберігання в замороженому вигляді.