Як зробити лате в домашніх умовах
Ви коли-небудь готували чарівний кавовий напій під таємничою назвою «Латте»? Думаєте це занадто клопітно, потрібні складні інгредієнти та спеціальні апарати? А ось і ні! У домашніх умовах можна приготувати чудову каву і самим регулювати склад, наприклад, зробити каву міцнішою або легшою, додати більше або менше цукру, піни. Пропонуємо відразу кілька рецептів домашнього лате. Вибирайте будь-який. Середня склянка лате містить 135 калорій.
Як зробити лате в домашніх умовах – покроковий фото-рецепт
Щоб налагодитися улюбленим напоєм, зовсім не потрібно ходити в кафе. Пропонуємо покроковий рецепт приготування лате, який подужає навіть бариста-початківець. Здивуйте своїх домашніх і гостей, приготувавши цей чудово ніжний молочний напій.
Кавові зерна бажано перемолоти перед самим приготуванням, лате буде набагато ароматнішим і смачнішим. Молоко краще взяти пожирніше, з ним пінка вийде більш повітряною і стійкою.
Інгредієнти
- Молоко 3.2%: 150 мл
- Вода фільтрована: 100 мл
- Кава свіжозмелена: 1 ст. л.
- Цукор: за бажанням
Інструкція приготування
-
Зробити лате в домашніх умовах легко і швидко. У турку наливаємо воду і всипаємо мелену каву, ставимо на плиту і нагріваємо, поки кава не почне підніматися шапочкою. Щойно це станеться, відставляємо і даємо осісти. Потім проробляємо цю процедуру ще раз: ставимо на вогонь, чекаємо, поки підніметься, перемішуємо ложкою і відставляємо.
-
Молоко добре підігріваємо, якщо необхідно додаємо цукор за смаком (але це не обов’язково). Переливаємо в чашу блендера і починаємо збивати насадкою вінчик до утворення повітряної молочної пінки.
-
Збите молоко переливаємо в красиву високу склянку до її половини, а потім акуратно тонкою цівкою вливаємо зварену каву, намагаючись не порушити структуру повітряної пінки. Якщо десь піна трохи прим’ялася, не страшно, пролом можна закрити залишками пінки з чаші блендера. Подаємо відразу ж із соломинкою, десертною ложечкою і з улюбленим десертом.
Як приготувати матча лате
У чистому вигляді матча досить специфічний продукт і не кожному подобається через свою гіркоту, але з’єднавши його зі збитим молоком, отримуємо прекрасний напій. Як правильно приготувати смачний матча лате ви дізнаєтеся в нашому наступному фото-рецепті.
Інгредієнти:
- Порошок матча – 0,5-1 ч. л.;
- Вода – 70-100 мл;
- Молоко – 100 мл.
Спосіб приготування:
- Обов’язково просіюємо матча перед використанням. Чайну ложку всипаємо в маленьку миску або піалу. Заливаємо зелений порошок 70-100 мл води з температурою приблизно 80 градусів.
- Використовуючи міксер або капучинатор, добре збиваємо суміш порошку з водою.
- Після утворення піни відставляємо чашку і займаємося молоком. Його підігріваємо в спеціальній маленькій турці, але не доводимо до кипіння.
- Підігріте молоко відразу ж починаємо збивати капучинатором до густої та пишної піни – за часом це займе приблизно 7-10 хвилин.
- Збите молоко вливаємо тонкою цівкою в заварку з матча, не забуваючи постійно помішувати.
- За бажанням у напій можна додати трохи цукру, але він може зіпсувати смак матча лате. Зауважте, додатково змішувати рідини не варто.
Рецепт айс лате
Айс лате, так само відомий як холодний лате, чудово підійде любителям кавових напоїв у спекотну пору. Айс лате допоможе охолодитися і відчути кожну нотку настільки ароматного і прекрасного напою. Насолоджуйтеся моментом сповна.
Інгредієнти:
- Кубики льоду – повна склянка;
- Мелена кава – 17-18 г;
- Капсули під молоко;
- Вода – 30 мл;
- Молоко – 150 мл.
Спосіб приготування:
- Попередньо охолоджуємо посуд під лате: наповнюємо склянки льодом і залишаємо на 5-7 хвилин. Готуємо еспресо: кавовий порошок прогріваємо в турці, з’єднуємо з підігрітою водою і залишаємо на вогні до закипання. Можна приготувати в кавомашині.
- Залишаємо еспресо остигати, а тим часом зливаємо воду зі склянок і додаємо ще трохи свіжого льоду.
- Охолоджене молоко збиваємо до появи піни і заливаємо в склянки з льодом. Слідом тонкою цівкою вливаємо остиглий еспресо.
- Смак у такого айс лате виходить ніжним і вершковим. За бажанням можна додати цукор, але в такому разі найкраще додавати його на лід перед заливанням збитого молока.
Поради для ідеальної кави
Каву всі готують по-різному, але існують загальні секрети, як приготувати ідеальний кавовий напій. Використовуйте наші рекомендації, і ви ніколи не розчаруєтеся від отриманого результату:
- Для еспресо найкраще підходять зерна із сильним ступенем прожарювання і свіжообсмажені зерна.
- Для еспресо найкраще брати сорт «Робуста», адже він у рази міцніший за «Арабіку».
- Перед початком приготування еспресо для лате потрібно прогріти турку гарячою водою без кавового порошку.
- Молоко для лате можна використовувати кокосове, мигдальне або звичайне коров’яче.
- Замінити молоко можна рідкими вершками, але їх важливо не «перебити» під час збивання.
- Завжди потрібно оцінювати колір піни, яка виходить під час варіння кави. Якщо вона має слабенький світлий відтінок – значить, варто додавати більше порошку або використовувати дрібніший помел.
- Для урізноманітнення смаку можна додати трохи сиропу в молоко під час збивання або перед його заливанням у склянку.
- Також можна додати в кавовий напій трохи рому або лікеру.
Приготування лате не займає багато часу і сил. Варто лише трохи попрактикуватися, і домашнє лате буде виходити навіть крутішим, ніж у справжнього бариста. І тоді насолоджуватися улюбленим напоєм можна буде в будь-який час дня! На закінчення відео з двома рецептами та порадами від фахівця.