Як зварити кукурудзяну кашу
Кукурудзяна каша вирізняється приголомшливим ароматом, яскравим кольором і неповторним смаком. Але не кожна господиня вміє варити цю крупу, тому часто позбавляє своїх близьких не тільки смачної, а й неймовірно корисної страви. Пропонуємо добірку найкращих рецептів, які дозволять урізноманітнити повсякденне меню.
Важливо! Кукурудзяну січку обов’язково потрібно добре мити, хоча це непросто з огляду на досить дрібний помел. Але в іншому випадку дрібні частинки і пил перетворять кашу на слизьку масу, і вона не буде красивою і розсипчастою.
Як зварити смачну молочну кукурудзяну кашу
За цим рецептом виходить ситна і смачна молочна каша з ідеальною консистенцією. Приблизний час варіння 25 хвилин. Ще 20 хвилин готова страва настоюватиметься під кришкою.
Інгредієнти
- Крупа: 1 ст.
- Вода: 2 ст.
- Молоко: 3 ст. л.
- Сіль: 0.5 ч. л.
- Цукор: за смаком
- Вершкове масло: за бажанням
Інструкція приготування
- Склянку крупи акуратно миємо у воді та перекладаємо в каструлю.
- Вливаємо 2 склянки води кімнатної температури, даємо закипіти і зменшуємо вогонь до мінімуму. Варимо, поки не випарується вода.
- Періодично перемішуємо, адже кукурудзяна крупа має схильність осідати на дно та пригорати.
- Окремо підігріваємо молоко.
- Вливаємо його в каструлю хвилин через 10 кипіння. Розмішуємо і збільшуємо нагрівання.
- Додаємо сіль, цукор за смаком. Не відходимо, постійно помішуємо, після повторного закипання знову прибираємо вогонь.
- Закриваємо кришкою, даємо поваритися ще близько 10 хвилин.
- Кладемо вершкове масло, накриваємо і вимикаємо плиту. Зверху каструлю прикриваємо рушником, даємо настоятися 20 хвилин.
- Подаємо після того, як кашка гарненько настоїться і трохи охолоне. Смачного!
Як зварити кукурудзяну кашу на воді
Кукурудзяна каша – дуже корисна страва, як для фігури, так і для розуму. Воно чудово підходить для пісного або вегетаріанського раціону. У цьому випадку рекомендуємо використовувати для заправки рослинну олію. Але і з м’ясом, рибою, морепродуктами та овочами така кашка відлітає миттєво. Головне, зварити її правильно, у чому допоможе наш рецепт.
Інгредієнти:
- 1 ст. кукурудзяної крупи;
- 4,5-5 ст. води;
- 0,5 ч. л. солі;
- 30 г вершкового масла;
- цукор за смаком.
Покрокове приготування:
- Вимиту крупу кладемо в каструлю з товстим дном, щоб нічого не пригорало.
- Вливаємо дві склянки води і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння на максимальному вогні.
- Проварюємо хвилин десять, доливаємо ще 2,5 склянки окропу. Розмішуємо, солимо, цукруємо за смаком.
- Тримаємо на маленькому вогні ще 20 хвилин.
- Додаємо олію, перемішуємо і вимикаємо плиту.
- Укутуємо каструлю ковдрою, залишаємо на півгодини, щоб страва дійшла до остаточної готовності.
Як зварити дуже смачну кукурудзяну кашу на воді – поленту
Полента – універсальна страва для сніданку, обіду, вечері або швидкого перекусу. Інша відома назва – мамалига. Поленту зазвичай подають із сиром. Ідеальний варіант – чечил, сулугуні, але підійдуть і інші види. Зелень також зайвою не буде. Можна полити поленту вершковим маслом, заправити свіжими вершками.
За цим рецептом рекомендуємо готувати в казані або іншому посуді з товстим дном (гусятниця, вок тощо).д.). Тоді нічого не пригорить, і каша вийде на славу. Кількість спецій, добавок можна регулювати, змінювати.
Інгредієнти:
- 0,5 кг кукурудзяної січки;
- 1 перець чилі;
- 1 велика цибулина;
- 50 мл олії;
- сіль.
Приготування:
- Миємо січку, одразу на плиту ставимо чайник. Дрібно рубаємо перець чилі. Брати можна більше або менше зазначеної порції або взагалі не використовувати.
- Розігріваємо рослинний жир у казані або іншому відповідному посуді. Ріжемо дрібно цибулю, відправляємо туди ж. Обсмажуємо до прозорості.
Додаємо чилі до цибулі. Смажимо ще кілька хвилин. За цей час перець трохи втратить гостроту і передасть свій аромат олії.
- Висипаємо крупу і вливаємо 0,5 літра води кімнатної температури. Ретельно розмішуємо. Заливати крупу відразу окропом не рекомендується, інакше вона схопиться грудочками.
- Після цього додаємо літр окропу і знову розмішуємо. Тепер варимо під кришкою приблизно 25 хвилин. Вода за цей час вбереться і частково випарується.
- Перевіряємо крупу на готовність. Якщо вона ще жорсткувата, підливаємо ще трохи води. На цьому етапі солимо і витримуємо на плиті ще 5-10 хвилин. Тремо сир, перемішуємо його з гарячою кашею вже безпосередньо в тарілці.
Як зварити смачну кукурудзяну кашу в мультиварці
Перевага мультиварки – у ній нічого не пригорає. Навіть така примхлива кукурудзяна каша виходить ідеальною. При цьому не тільки нічого не треба заважати, але навіть бути присутнім під час приготування.
У наведеному рецепті продукти відміряються мультисклянками. Можна використовувати будь-яку мірну ємність, зберігши пропорції.
Інгредієнти:
- 1 мультистакан січки;
- 2 мультисклянки води;
- 3 мультисклянки молока;
- 10 г олії;
- 0,5 ч. л. солі;
- 1 ст. л. цукру.
Приготування:
- Крупу добре миємо. Можна висипати в сито і прополоскати під краном. Закладаємо в мультиварку.
- Відразу вливаємо всю воду і молоко, слідом засипаємо цукор із сіллю. Інгредієнти перемішуємо.
- Закриваємо кришку мультиварки. Виставляємо режим «Молочна каша» на одну годину.
- За сигналом відкриваємо кришку, розмішуємо. За бажанням кидаємо шматочок вершкового масла, цукруємо за смаком.