Другі страви

Як зварити кукурудзяну кашу

Кукурудзяна каша вирізняється приголомшливим ароматом, яскравим кольором і неповторним смаком. Але не кожна господиня вміє варити цю крупу, тому часто позбавляє своїх близьких не тільки смачної, а й неймовірно корисної страви. Пропонуємо добірку найкращих рецептів, які дозволять урізноманітнити повсякденне меню.

Важливо! Кукурудзяну січку обов’язково потрібно добре мити, хоча це непросто з огляду на досить дрібний помел. Але в іншому випадку дрібні частинки і пил перетворять кашу на слизьку масу, і вона не буде красивою і розсипчастою.

Як зварити смачну молочну кукурудзяну кашу

За цим рецептом виходить ситна і смачна молочна каша з ідеальною консистенцією. Приблизний час варіння 25 хвилин. Ще 20 хвилин готова страва настоюватиметься під кришкою.

Інгредієнти

  • Крупа: 1 ст.
  • Вода: 2 ст.
  • Молоко: 3 ст. л.
  • Сіль: 0.5 ч. л.
  • Цукор: за смаком
  • Вершкове масло: за бажанням

Інструкція приготування

  1. Склянку крупи акуратно миємо у воді та перекладаємо в каструлю.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  2. Вливаємо 2 склянки води кімнатної температури, даємо закипіти і зменшуємо вогонь до мінімуму. Варимо, поки не випарується вода.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  3. Періодично перемішуємо, адже кукурудзяна крупа має схильність осідати на дно та пригорати.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  4. Окремо підігріваємо молоко.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  5. Вливаємо його в каструлю хвилин через 10 кипіння. Розмішуємо і збільшуємо нагрівання.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  6. Додаємо сіль, цукор за смаком. Не відходимо, постійно помішуємо, після повторного закипання знову прибираємо вогонь.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  7. Закриваємо кришкою, даємо поваритися ще близько 10 хвилин.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  8. Кладемо вершкове масло, накриваємо і вимикаємо плиту. Зверху каструлю прикриваємо рушником, даємо настоятися 20 хвилин.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  9. Подаємо після того, як кашка гарненько настоїться і трохи охолоне. Смачного!

    Як зварити кукурудзяну кашу

Як зварити кукурудзяну кашу на воді

Кукурудзяна каша – дуже корисна страва, як для фігури, так і для розуму. Воно чудово підходить для пісного або вегетаріанського раціону. У цьому випадку рекомендуємо використовувати для заправки рослинну олію. Але і з м’ясом, рибою, морепродуктами та овочами така кашка відлітає миттєво. Головне, зварити її правильно, у чому допоможе наш рецепт.

Інгредієнти:

  • 1 ст. кукурудзяної крупи;
  • 4,5-5 ст. води;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 30 г вершкового масла;
  • цукор за смаком.

Покрокове приготування:

  1. Вимиту крупу кладемо в каструлю з товстим дном, щоб нічого не пригорало.
  2. Вливаємо дві склянки води і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння на максимальному вогні.
  3. Проварюємо хвилин десять, доливаємо ще 2,5 склянки окропу. Розмішуємо, солимо, цукруємо за смаком.
  4. Тримаємо на маленькому вогні ще 20 хвилин.
  5. Додаємо олію, перемішуємо і вимикаємо плиту.
  6. Укутуємо каструлю ковдрою, залишаємо на півгодини, щоб страва дійшла до остаточної готовності.

Як зварити дуже смачну кукурудзяну кашу на воді – поленту

Кукурудзяна каша полента

Полента – універсальна страва для сніданку, обіду, вечері або швидкого перекусу. Інша відома назва – мамалига. Поленту зазвичай подають із сиром. Ідеальний варіант – чечил, сулугуні, але підійдуть і інші види. Зелень також зайвою не буде. Можна полити поленту вершковим маслом, заправити свіжими вершками.

За цим рецептом рекомендуємо готувати в казані або іншому посуді з товстим дном (гусятниця, вок тощо).д.). Тоді нічого не пригорить, і каша вийде на славу. Кількість спецій, добавок можна регулювати, змінювати.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг кукурудзяної січки;
  • 1 перець чилі;
  • 1 велика цибулина;
  • 50 мл олії;
  • сіль.

Приготування:

  1. Миємо січку, одразу на плиту ставимо чайник. Дрібно рубаємо перець чилі. Брати можна більше або менше зазначеної порції або взагалі не використовувати.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  2. Розігріваємо рослинний жир у казані або іншому відповідному посуді. Ріжемо дрібно цибулю, відправляємо туди ж. Обсмажуємо до прозорості.

    Як зварити кукурудзяну кашу

    Додаємо чилі до цибулі. Смажимо ще кілька хвилин. За цей час перець трохи втратить гостроту і передасть свій аромат олії.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  3. Висипаємо крупу і вливаємо 0,5 літра води кімнатної температури. Ретельно розмішуємо. Заливати крупу відразу окропом не рекомендується, інакше вона схопиться грудочками.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  4. Після цього додаємо літр окропу і знову розмішуємо. Тепер варимо під кришкою приблизно 25 хвилин. Вода за цей час вбереться і частково випарується.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  5. Перевіряємо крупу на готовність. Якщо вона ще жорсткувата, підливаємо ще трохи води. На цьому етапі солимо і витримуємо на плиті ще 5-10 хвилин. Тремо сир, перемішуємо його з гарячою кашею вже безпосередньо в тарілці.

    Як зварити кукурудзяну кашу

Як зварити смачну кукурудзяну кашу в мультиварці

Перевага мультиварки – у ній нічого не пригорає. Навіть така примхлива кукурудзяна каша виходить ідеальною. При цьому не тільки нічого не треба заважати, але навіть бути присутнім під час приготування.

У наведеному рецепті продукти відміряються мультисклянками. Можна використовувати будь-яку мірну ємність, зберігши пропорції.

Інгредієнти:

  • 1 мультистакан січки;
  • 2 мультисклянки води;
  • 3 мультисклянки молока;
  • 10 г олії;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • 1 ст. л. цукру.

Приготування:

  1. Крупу добре миємо. Можна висипати в сито і прополоскати під краном. Закладаємо в мультиварку.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  2. Відразу вливаємо всю воду і молоко, слідом засипаємо цукор із сіллю. Інгредієнти перемішуємо.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  3. Закриваємо кришку мультиварки. Виставляємо режим «Молочна каша» на одну годину.

    Як зварити кукурудзяну кашу

  4. За сигналом відкриваємо кришку, розмішуємо. За бажанням кидаємо шматочок вершкового масла, цукруємо за смаком.

    Як зварити кукурудзяну кашу