Обожнюю квасоля! Чому? Навіть не знаю, просто люблю. І не тільки ту, яка не так давно увійшла в наш раціон, маю на увазі стручкову, люблю різну квасоля: червону, білу, рябу, круглу і довгасту. Для мене, як і для багатьох любителів бобових, важливо, щоб страва з квасолі було смачним і ситним, а ще бажано, щоб мало привабливий зовнішній вигляд.
Квасоля можна назвати продуктом кожного дня, найчастіше ми бачимо на своїй тарілці макарони, картопля або м’ясо. Напевно вся справа в тому, що не кожен може її правильно готувати. Для того щоб страви з квасолі вийшли смачними, потрібно знати деякі нюанси, які будуть згадані в сьогоднішньому рецепті.
Квасоля можна додавати в суп, готувати з неї другі страви, в деяких країнах готують коржі з квасолі, а ще й солодке печиво, що для нас незвично.
Як правильно готувати квасоля
Найважливіше правило в приготування квасолі це її попереднє замочування, воно дозволяє бобам набрякнути і швидше приготуватися. Але і не тільки. Доведено, що якщо квасолю замочити у воді, то це зменшить процес газоутворення в кишечнику при її вживанні.
Для початку промиваємо квасоля, заливаємо її водою. Замочувати квасоля в середньому потрібно близько 10 години, зручніше залишити її на всю ніч. Коли немає часу, можна залити квасолю окропом. Однак після варіння деякі сорти квасолі можуть все ж залишитися жорсткими.
Ми сьогодні будемо готувати квасоля в мультиварці. Моя нова помічниця Редмонд приготує смачний гарнір, який не обов’язково подавати в тандемі з крупами або макаронами, картоплею або овочами (таке ж часто практикують при приготуванні салатів), квасоля в томатному соусі хороша сама по собі!
Хотілося відзначити, що раніше я варила її в Панасонік (при потужності 670 Вт), на програму «гасіння» час варіння займало 1.5-2 години. У Редмонд є функція «бобові». У книзі рецептів пропонується готувати червону квасолю на воді, час приготування 1 годину, попередньо її не замочуйте, а лише залити на годину окропом.
У моєму розпорядженні була дрібна біла фасолька і домашній томатний сік. Ось їх я і використовувала.
Рецепт квасолі в мультиварці і скороварки
Складові:
- Біла квасоля (суха) – 0.5 кг,
- Томатний сік (домашній) – 0.7 л,
- Вода – 1 л,
- Сіль і спеції за смаком,
- Цукор – 1 ст. л.
Процес приготування:
Отже, квасоля потрібно промити, залити окропом і залишити на 1 годину набухати.
Забігаючи вперед, скажу, що в наступний раз обов’язково залишу боби на ніч. Хоча, на фото видно, що вона дійсно добре збільшилася в обсязі.
Воду зливаємо, квасоля промиваємо і перекладаємо в чашу мультиварки, сіль краще додавати в самому кінці готування.
Заливаємо в чашу мультиварки томатний сік і воду. Перший можна замінити подрібненими томатами у власному соку або томатною пастою, але при цьому витримати загальний обсяг рідини, використовуючи більше води.
Закриваємо кришку мульти варіння, клапан випускання пари встановлюємо в положення «0», виставляємо програму «Бобові», вид продукту «Овочі», а час виставляємо 1 годину. Натискаємо кнопку «Старт» і чекаємо закінчення процесу приготування. Ці рекомендації стосуються Редмонд (REDMOND RMC-210). У моделях, де такої програми немає, використовуємо опцію «Гасіння», готуємо близько 2 годин.
За 20 хвилин до закінчення процесу додаємо сіль, спеції і цукор.
Перемішуємо і готуємо далі. При необхідності підливати трохи води.
Квасоля в томатному соусі можна приготувати в два рази швидше в мультиварці-скороварці.
У слов’ян, одного з наших авторів сайту, скороварка Юніт (потужністю 900 Вт.), І ось як рекомендує готувати вона.
Також як і в попередньому рецепті, потрібно буде замочити суху квасолю на 1 годину, попередньо промивши її, потім пересипати бобові в чашу мультиварки – скороварки і додати тільки сіль за смаком. Залити воду, щоб вона повністю покривала квасоля і піднімалася над нею на 2 – 3 сантиметри. Закрити кришку мультиварки і повернути клапан випускання пари в закрите положення. Вибрати програму «Бобові», а час виставити 30 хвилин.
Через півгодини пролунає сигнал про закінчення приготування, не відчиняйте відразу кришку, почекайте 10 – 15 хвилин, коли повністю спаде тиск всередині мультиварки. Після відкрийте кришку і вже можете додати спеції за смаком і томатну пасту, розведену у воді (або томатний сік). Знову закрийте кришку мультиварки і виставте ту ж саму програму, але тепер уже на 5 хвилин, нам потрібно, щоб квасоля просочилася ароматом спецій і томатом.
Ось так, легко і просто ви приготуєте смачна страва, самостійний і самодостатній або використовувати в подальшому для приготування борщу, салату або супу.
До речі, така тушкована квасоля може бути приготовлена не тільки з томатом, перед її закладкою можна в мультиварці спасеровать овочі (цибуля, морква, болгарський перець, часник). Ось вам ще одне блюдо для різноманітності меню.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!
Можливо, вам сподобається рецепт заготовки з баклажан і квасолі на зиму з помідорами, болгарським перцем і морквою. Якщо не використовувати оцет, цю закуску можна просто готувати до столу як овочеве блюдо:
Салат з баклажанів і квасолі – >>