Фарш по-французьки
Фарш по-французьки – це трохи спрощена версія більш відомої страви «м’ясо по-французьки». Готується воно набагато швидше, але виходить завжди соковитим, м’яким і не менш смачним. Запікати фарш у духовці можна з різними добавками: помідорами, картоплею, цибулею та грибами. А сирна рум’яна скоринка забезпечить апетитний вигляд. У середньому калорійність страви межує в межах 280 ккал.
Фарш по-французьки в духовці – фото рецепт покроково
Відійдемо від традиційного м’яса по-французьки і приготуємо його з фаршу. Основа виходить м’якою і соковитою, чого буває складно домогтися, використовуючи цільні м’ясні шматки. А вигляд така страва має настільки ж ошатний, тому її без сумнівів можна включати до святкового меню.
Якщо для приготування використовуються печериці, їх не обов’язково обсмажувати.
Інгредієнти
- Фарш яловичий: 350 г
- Гриби лісові варені: 150 г
- Сир твердий: 70 г
- Цибуля ріпчаста: 1 шт.
- Сметана: 2 ст. л.
- Яйце куряче: 1 шт.
- Крупа манна: 1 ст. л.
- Олія рослинна: 1 ст. л.
- Часник: 1 зубчик
- Сіль, перець: за смаком
Інструкція приготування
- Щоб швидко приготувати фарш по-французьки, збираємо продукти за списком. Фарш можна взяти будь-який: курка, свинина, яловичина або суміш. Сир – тільки той, що буде добре плавитися.
- Фарш кладемо в миску, розбиваємо туди ж яйце.
- Додаємо половину дрібно нарізаної цибулини і манну крупу. Солимо за смаком.
- Перемішуємо, щоб олії набула однорідності.
- У сковорідці розігріваємо олію, кладемо нарізану чверть кільцями ріпчасту цибулю і шматочки варених грибів. Обсмажуємо на середньому вогні до легкого золотистого кольору. Видавлюємо часник, приправляємо спеціями. Тримаємо на плиті ще хвилину.
- Котлетну масу поділяємо на 6 частин, з кожної формуємо плоский корж діаметром близько 10 сантиметрів і товщиною 5-7 міліметрів. Викладаємо на деко, застелене пергаментом або змащене жиром.
- Заготовки покриваємо сметаною.
- Викладаємо зверху смажені з цибулею гриби.
- Посипаємо тертим сиром. Запікаємо в духовій шафі на 170 градусах 20-25 хвилин. Основа досить тонка, тому важливо її не пересушити.
- Незвичайне м’ясо по-французьки в духовці готове. Подавати його можна з овочами, соусом, зеленню і тільки в гарячому вигляді, щоб сир трохи тягнувся.
Картопля з фаршем по-французьки
Картопля по-французьки – це завжди ідеальне поєднання продуктів. Така апетитна страва сама по собі є повноцінним обідом або вечерею. Його можна приготувати навіть на свято. Головне, в точності слідувати фото-рецепту.
Інгредієнти:
- Фарш – 300 г;
- Часник – 3-4 зубчики;
- Молоко – 50 мл;
- Чорний перець, сіль – за смаком;
- Бульби картоплі – 3-4 шт.;
- Цибулю – 1-2 шт.;
- Олія рослинна – 3-4 ст. л.;
- Помідори – 1-2 шт.;
- Сир – 100-150 г;
- Сметана – 150 г.
Спосіб приготування:
- У глибоку миску викладаємо м’ясний фарш. Солимо і перчимо, додаємо пропущений через прес часник і молоко. Ретельно все перемішуємо. Очищену від шкірки картоплю шаткуємо тонкими півкружечками.
- Перекладаємо картоплю в тарілку. Додаємо до неї сіль, перець, суміш прованських трав і соняшникову олію без запаху. Перемішуємо картоплю і викладаємо в жароміцну форму рівним шаром.
- Ріпчасту цибулю нарізаємо півкільцями і викладаємо поверх картоплі. Потім робимо м’ясний шар. Помідори шаткуємо на тонкі скибочки і викладаємо зверху.
- Натертий на крупній тертці сир змішуємо зі сметаною. Підготовленою сумішшю рівним шаром змащуємо верх і відправляємо форму в розігріту до 180 градусів духову шафу.
- Приблизно через 45 хвилин оригінальна страва буде готова. Такою ситною й апетитною запіканкою можна просто, швидко і дуже смачно нагодувати всю сім’ю.
Як приготувати фарш по-французьки з грибами
У наступному рецепті детально розказано, як приготувати фарш по-французьки з грибами. Крім того, що страва виходить неймовірно смачною, її подача вирізняється своєю оригінальністю. Котлетки невеликого розміру під ароматним шаром грибів і тертого сиру – що може бути смачніше?
Інгредієнти:
- Свинина – 1 кг;
- Індичка – 0,5 кг;
- Цибулина – 2-3 шт.;
- Холодна вода – 0,5 ст.;
- Печериці – 200 г;
- Помідори – 1-2 шт.;
- Майонез – 4 ст. л.;
- Сіль, чорний мелений перець, спеції – за смаком.
Як готуємо:
- М’ясо розрізаємо на частини та пропускаємо через м’ясорубку. Потім таким же чином подрібнюємо цибулю.
- Змішуємо підготовлені продукти. Солимо і перчимо за смаком, вливаємо півсклянки води і все добре перемішуємо.
- Із фольги робимо невеликі формочки, одразу ставимо їх на деко. На дно рівним шаром викладаємо м’ясну масу, потім подрібнені гриби і часточки помідорів. Зверху змащуємо майонезом. Оправляємо в духовку, прогріту до 180 градусів. Через 20 хвилин посипаємо дрібно тертим сиром.
- Повертаємо страву в духовку ще на 15 хвилин. Оригінальні котлетки з начинкою під сирною скоринкою дістаємо з фольги і подаємо до столу з улюбленим гарніром або овочевим салатом.
Поради та рекомендації
Приготувати смачну вечерю для всієї родини не складе особливих труднощів, якщо в холодильнику є фарш і твердий сир. З цих простих продуктів виходить дуже апетитна м’ясна страва по-французьки. Готується вона нескладно і досить швидко. Під час готування потрібно дотримуватися таких порад і рекомендацій:
- Щоб запіканка вийшла соковитішою, її поверхню обов’язково потрібно змастити майонезом або сметаною.
- За бажанням тертий сир можна змішати з соусом і таким чином викласти його зверху шапкою.
- Для запікання краще використовувати металеве або скляне деко, так закуска вийде смачнішою.
- Щоб сирна скоринка не підгоріла, страву потрібно посипати сиром у самому кінці приготування (хвилин за 5-10).
- Щоб запечений фарш вийшов менш жирним, його можна готувати з великою кількістю овочів.
- Картоплю, гриби та інші інгредієнти потрібно нарізати однаковими шматочками, щоб під час термічної обробки вони рівномірно пропеклися.
- Дно жароміцної ємності необхідно застелити фольгою, щоб уникнути підгоряння продуктів і приставання їх до дна.
Якщо дотримуватися цих простих рекомендацій, страва по-французьки вийде дуже ніжною, соковитою і смачною. На закінчення бонус – відео-рецепт, як приготувати шалену страву з фаршу, цибулі, помідорів і сиру.