Рецепти напоїв

Хріновуха в домашніх умовах – 5 найкращих рецептів

Хрін почали вирощувати в Росії ще в дев’ятому столітті. Корінь містить величезну кількість ефірної олії зі специфічним запахом. Використовується він у медицині, кулінарії та, звісно ж, виробництві алкоголю. Хріновуха – алкогольний напій, традиційний для багатьох слов’янських народів. Існує багато різновидів цього напою залежно від міцності та добавок. Нижче зібрані найпростіші та найцікавіші рецепти. Середня калорійність – 310 ккал на 100 г готового продукту.

Хріновуха на горілці з медом – покроковий фото рецепт

Фото-рецепт пропонує самостійно зробити міцну хріновуху і здивувати гостей своїми незвичайними талантами. Настоюється спиртний напій всього 5 днів, тож до свят можна встигнути і приготувати, і продегустувати.

Інгредієнти

  • Горілка магазинна: 0.5 л
  • Корінь хрону: 3 шт.
  • Мед: 2 ч. л.
  • Лимонний сік: 2 ст. л.

Інструкція приготування

  1. Беремо літрову скляну банку, обдаємо окропом. Виливаємо в неї горілку з пляшки.

    Хріновуха в домашніх умовах - 5 найкращих рецептів

  2. Очищаємо корінці, нарізаємо пластинами, як на фото.

    Хріновуха в домашніх умовах - 5 найкращих рецептів

  3. Відправляємо пластини в банку.

    Хріновуха в домашніх умовах - 5 найкращих рецептів

  4. Додаємо 2 чайні ложки липового або каштанового меду. Останній штрих – сік лимона.

    Хріновуха в домашніх умовах - 5 найкращих рецептів

  5. Банку герметично закриваємо і прибираємо в темне місце на 5 днів. Щодня злегка збовтуємо вміст.

    Хріновуха в домашніх умовах - 5 найкращих рецептів

Настоянка готова. Подавати її варто тільки під хорошу закуску, і пам’ятайте, надмірне вживання алкоголю шкодить вашому здоров’ю.

Домашня хріновуха

Хріновуха на самогоні

Як основу в цьому рецепті використано домашній самогон. Але щоб на виході отримати якісний продукт, він має бути не тільки міцним, а й очищеним від домішок, наприклад, за допомогою активованого вугілля.

Продукти:

  • Самогон – 3 л;
  • Корінь хрону – 200 г;
  • Гвоздика – 3 зірочки;
  • Мед – 4 ст. л.;
  • Кориця – 2 палички.

Приготування:

  1. Корінь очистити, натерти на крупній тертці.
  2. На дно 3 л банки скласти всі інгредієнти.
  3. Залити 0,5 л самогону, все ретельно перемішати.
  4. Потім долити самогон, що залишився.
  5. Настоювати 5 днів, бажано в темному місці.
  6. Обов’язково процідити.

Пам’ятайте, цю ядрену настоянку не можна вживати людям із хворим шлунком, оскільки можна спровокувати загострення.

Хріновуха в домашніх умовах на спирту

Хріновуха на спирту

Чистий спирт – ідеальний компонент для різних настоянок. Не є винятком і хріновуха. Для цього рецепта можна використовувати звичайний цукор, але тоді у готового напою не буде теплого коричневого відтінку.

Інгредієнти:

  • Спирт – 1 л;
  • Корінь хрону – 150 г;
  • Кардамон – 4 зірочки;
  • Мед гречаний – 1 ст. л.;
  • Коричневий цукор – 1 ст. л.

Як настоювати:

  1. Хрін очистити і порізати невеликими кружечками.
  2. Розчинити мед і цукор у спирті, потім додати туди кардамон і порізаний корінець, добре збовтати.
  3. Залишити напій у темному прохолодному місці на 4-5 днів.
  4. Перед вживанням можна хріновуху процідити, але, з огляду на відсутність дрібних шматочків у ній, можна обійтися і без цього (спеції осядуть на дні).

Хріновуха з лимоном

Хріновуха з лимоном

Яскравий присмак і тонкий лимонний аромат – ось що є особливістю цього напою. Від нього будуть у захваті навіть тендітні панянки. На закуску під таку настоянку добре пасують різні соління, сало і риба.

Інгредієнти:

  • Горілка (або самогон) – 2 л;
  • Корінь хрону – 200 г;
  • Сік і цедра половини лимона;
  • Мед – 2 ст. л.;
  • Кардамон – 2 шт.;
  • Гвоздика – 2 шт.;
  • Чорний перець горошком – 4 шт.

Приготування:

  1. Цедру лимона натерти на крупній тертці.
  2. Корінець очистити і подрібнити аналогічно.
  3. Відправити в банку підготовлені продукти та інші спеції.
  4. Залити все горілкою, добре перемішати.
  5. Дати настоятися за кімнатної температури в темному місці 7 днів.
  6. Перед вживанням обов’язково процідити.

Домашня хріновуха з імбиром

Хріновуха з імбиром

Цей домашній алкогольний напій підійде не тільки до святкового застілля, а й як лікування або ж профілактика застудних захворювань. В останньому випадку вживати потрібно малими дозами або використовувати як розтирання.

Інгредієнти:

  • Самогон – 3 л;
  • Корінь хрону – 150 г;
  • Корінь імбиру – 150 г;
  • Гвоздика – 2 шт.;
  • Кардамон – 2 зірочки;
  • Кориця – 2 палички;
  • Мед – 3 ст. л. л.;
  • Цедра 1 лимона.

Приготування:

  1. Хріновий та імбирний корінці очистити, натерти на крупній тертці.
  2. Цедру лимона отримати аналогічним способом.
  3. На дно банки відправити подрібнені компоненти і всі спеції.
  4. Залити медом, потім самогоном і ретельно перемішати.
  5. Залишити в темному місці на 4 доби.
  6. Перед подачею до столу необхідно процідити.

Завдяки поєднанню хрону, імбиру та лимону у такої хріновухи виходить цікавий трохи нудотний смак з кислинкою.

Відео-рецепт моментальної хріновухи

Якщо часу настоювати продукт немає, можна скористатися відео-рецептом, який розповість, як приготувати оригінальний домашній алкоголь буквально за 15 хвилин до свята.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *