Хріновуха в домашніх умовах – 5 найкращих рецептів
Хрін почали вирощувати в Росії ще в дев’ятому столітті. Корінь містить величезну кількість ефірної олії зі специфічним запахом. Використовується він у медицині, кулінарії та, звісно ж, виробництві алкоголю. Хріновуха – алкогольний напій, традиційний для багатьох слов’янських народів. Існує багато різновидів цього напою залежно від міцності та добавок. Нижче зібрані найпростіші та найцікавіші рецепти. Середня калорійність – 310 ккал на 100 г готового продукту.
Хріновуха на горілці з медом – покроковий фото рецепт
Фото-рецепт пропонує самостійно зробити міцну хріновуху і здивувати гостей своїми незвичайними талантами. Настоюється спиртний напій всього 5 днів, тож до свят можна встигнути і приготувати, і продегустувати.
Інгредієнти
- Горілка магазинна: 0.5 л
- Корінь хрону: 3 шт.
- Мед: 2 ч. л.
- Лимонний сік: 2 ст. л.
Інструкція приготування
-
Беремо літрову скляну банку, обдаємо окропом. Виливаємо в неї горілку з пляшки.
-
Очищаємо корінці, нарізаємо пластинами, як на фото.
-
Відправляємо пластини в банку.
-
Додаємо 2 чайні ложки липового або каштанового меду. Останній штрих – сік лимона.
-
Банку герметично закриваємо і прибираємо в темне місце на 5 днів. Щодня злегка збовтуємо вміст.
Настоянка готова. Подавати її варто тільки під хорошу закуску, і пам’ятайте, надмірне вживання алкоголю шкодить вашому здоров’ю.
Хріновуха на самогоні
Як основу в цьому рецепті використано домашній самогон. Але щоб на виході отримати якісний продукт, він має бути не тільки міцним, а й очищеним від домішок, наприклад, за допомогою активованого вугілля.
Продукти:
- Самогон – 3 л;
- Корінь хрону – 200 г;
- Гвоздика – 3 зірочки;
- Мед – 4 ст. л.;
- Кориця – 2 палички.
Приготування:
- Корінь очистити, натерти на крупній тертці.
- На дно 3 л банки скласти всі інгредієнти.
- Залити 0,5 л самогону, все ретельно перемішати.
- Потім долити самогон, що залишився.
- Настоювати 5 днів, бажано в темному місці.
- Обов’язково процідити.
Пам’ятайте, цю ядрену настоянку не можна вживати людям із хворим шлунком, оскільки можна спровокувати загострення.
Хріновуха в домашніх умовах на спирту
Чистий спирт – ідеальний компонент для різних настоянок. Не є винятком і хріновуха. Для цього рецепта можна використовувати звичайний цукор, але тоді у готового напою не буде теплого коричневого відтінку.
Інгредієнти:
- Спирт – 1 л;
- Корінь хрону – 150 г;
- Кардамон – 4 зірочки;
- Мед гречаний – 1 ст. л.;
- Коричневий цукор – 1 ст. л.
Як настоювати:
- Хрін очистити і порізати невеликими кружечками.
- Розчинити мед і цукор у спирті, потім додати туди кардамон і порізаний корінець, добре збовтати.
- Залишити напій у темному прохолодному місці на 4-5 днів.
- Перед вживанням можна хріновуху процідити, але, з огляду на відсутність дрібних шматочків у ній, можна обійтися і без цього (спеції осядуть на дні).
Хріновуха з лимоном
Яскравий присмак і тонкий лимонний аромат – ось що є особливістю цього напою. Від нього будуть у захваті навіть тендітні панянки. На закуску під таку настоянку добре пасують різні соління, сало і риба.
Інгредієнти:
- Горілка (або самогон) – 2 л;
- Корінь хрону – 200 г;
- Сік і цедра половини лимона;
- Мед – 2 ст. л.;
- Кардамон – 2 шт.;
- Гвоздика – 2 шт.;
- Чорний перець горошком – 4 шт.
Приготування:
- Цедру лимона натерти на крупній тертці.
- Корінець очистити і подрібнити аналогічно.
- Відправити в банку підготовлені продукти та інші спеції.
- Залити все горілкою, добре перемішати.
- Дати настоятися за кімнатної температури в темному місці 7 днів.
- Перед вживанням обов’язково процідити.
Домашня хріновуха з імбиром
Цей домашній алкогольний напій підійде не тільки до святкового застілля, а й як лікування або ж профілактика застудних захворювань. В останньому випадку вживати потрібно малими дозами або використовувати як розтирання.
Інгредієнти:
- Самогон – 3 л;
- Корінь хрону – 150 г;
- Корінь імбиру – 150 г;
- Гвоздика – 2 шт.;
- Кардамон – 2 зірочки;
- Кориця – 2 палички;
- Мед – 3 ст. л. л.;
- Цедра 1 лимона.
Приготування:
- Хріновий та імбирний корінці очистити, натерти на крупній тертці.
- Цедру лимона отримати аналогічним способом.
- На дно банки відправити подрібнені компоненти і всі спеції.
- Залити медом, потім самогоном і ретельно перемішати.
- Залишити в темному місці на 4 доби.
- Перед подачею до столу необхідно процідити.
Завдяки поєднанню хрону, імбиру та лимону у такої хріновухи виходить цікавий трохи нудотний смак з кислинкою.
Відео-рецепт моментальної хріновухи
Якщо часу настоювати продукт немає, можна скористатися відео-рецептом, який розповість, як приготувати оригінальний домашній алкоголь буквально за 15 хвилин до свята.