Морквяний пиріг 3 рецепта
Шоколадно-горіховий пиріг з морквою і смородиною приготувати не так вже й складно. Він стане відмінним варіантом для сімейного чаювання. Такий порції вистачить для всієї родини, а якщо вас двоє, то можна насолоджуватися випічкою і кілька днів. На наступний день морквяний пиріг не стає сухим, а залишається таким же, як був після випічки. Тому за це можна не переживати.
В цілому ви витратите приблизно 10 хвилин на приготування тіста і начинки, і близько 50-60 хвилин пиріг буде випікатися в духовці.
Пиріг морквяний шоколадний з ягодами
як приготувати пиріг з морквою рецепт
- яйця курячі – 4 шт.,
- цукровий пісок – 1 склянка,
- какао-порошок – 2 ст. ложки з гіркою,
- сода – щіпка,
- морква – 1 шт.,
- горіхи волоські – 10-20 шт.,
- сметана 15% – 1 ст. ложка,
- рослинне масло – 3 ст. ложки,
- смородина чорна – 5-6 ст. ложок,
- крохмаль картопляний – 1 ч. ложка,
- борошно пшеничне – 4 ст. ложки з гіркою.
Яйця вбийте в миску і збийте їх міксером разом з цукром. Починайте з невеликій швидкості, а через хвилину збільште її до максимуму. Коли маса стане пишною і світлою, міксер можна вимкнути і відкласти.
Для начинки візьміть очищену і вимиту моркву і наріжте її шматочками. Перекладіть в чашу подрібнювача. Волоські горіхи очистіть від шкаралупи і додайте туди ж. Увімкніть прилад і подрібніть начинку до однорідності. Маса буде невеликими шматочками.
У миску з яєчною масою засипте половину борошна і соду.
Додайте какао-порошок.
Перешкодьте акуратно і залийте рослинне масло.
Покладіть сметану.
Додайте моркву з горіхами.
Смородину очистіть від гілочок і обваляйте в крохмалі. Покладіть в миску.
Засипте решту борошна і ще раз добре перемішайте, щоб не залишилося сухий борошна в тісті. Перелийте його в змащену маслом форму і поставте в духовку.
Випікайте при температурі 180 градусів 50-55 хвилин. Перевірте готовність шпажкою. Якщо вона суха, то можна вимкнути вогонь.
Перед подачею до столу посипте пиріг цукровою пудрою і прикрасьте гілочками смородини.
Приємного чаювання!
Автор рецепта і фото: Євгенія Хоновец
Рецепт № 2
Для того щоб урізноманітнити домашню випічку, зовсім не потрібно бігти в магазин за дорогими і вишуканими продуктами, досить заглянути в холодильник і наштовхнутися там на моркву, з якої можна спекти ароматний морквяний пиріг або кекс, в залежності від обраної вами форми. Звичайні продукти, звичні для нашого організму, а в результаті у вас вийде незвичайна випічка, навіть можна сказати, шедевр!
Пиріг з морквою в духовці приготувати досить просто. Якщо ви хочете щоб випічка була ще й корисною, то радимо ще додати в неї різні сухофрукти (родзинки, курагу, чорнослив) або горіхи, смак не стане гірше, а тільки покращиться. Так як морква після термічної обробки навряд чи залишиться такою ж корисною, як і в свіжому вигляді, а от сухофрукти не втратять свою корисність і прекрасно доповнять морква. Також випікати кекс можна не в одній великій формі, а в невеликих формочках для кексів.
морквяний пиріг
У випічці морква практично не відчувається, а так як через какао тісто виходить шоколадним, розгледіти там її практично неможливо. Мені і моїм дітям сподобався цей смачний десерт, скажу навіть більше, я використовувала морквяний корж в приготуванні дитячого торта.
Для того щоб приготувати морквяний кекс в духовці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
Складові:
- Свіжа морква – 2 штуки або вже терта один стакан,
- Яйця курячі – 2 штуки,
- Пшеничне борошно – 1 склянка,
- Какао порошок – 2-3 столові ложки,
- Цукровий пісок – 1 склянка,
- Масло вершкове – 100 грам,
- Розпушувач для тіста – 10 грам,
- Кориця мелена – 1 ст. ложка,
- Сіль одна щіпка.
Процес приготування:
Для початку займемося морквою, яку потрібно ретельно промити, потім очистити і вже після натерти на середній тертці. Важливо: морква використовуємо свіжу !!!
Потім вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовці або звичайним способом на плиті.
В окрему чашку розбиваємо злегка охолоджені яйця і додаємо цукровий пісок. Збиваємо за допомогою міксера або віночка, збиваємо до повного розчинення кристалів цукру, але якщо є бажання збити яйця в піну, то це навіть краще, так пиріг вийде більш повітряним.
Тепер збиті яйця слід змішати з тертою морквою і розтопленим вершковим маслом. Перемішуємо. Потім додаємо какао, мелену корицю і сіль, ще раз перемішуємо.
В окрему чашку просіюємо борошно і потім змішуємо борошно з розпушувачем.
Для чого просівати борошно для випічки? Завдяки тому, що борошно буде просіяна, тісто буде збагачено киснем, що зробить його ще пишніше.
Далі борошно з розпушувачем невеликими порціями додаємо в морквяну масу. Все перемішуємо до однорідного стану, щоб не було великих грудочок.
Потім форму, в якій будемо випікати морквяний пиріг, змащуємо рясно вершковим маслом і за бажанням можна ще посипати манною крупою, завдяки якій знизу у вашого кексу з’явиться гарна і хрустка скоринка. Самий безпрограшний варіант, звичайно, роз’ємна форма з антипригарним покриттям або форма, застелена промасленим папером.
Готове тісто з морквою переливаємо в форму для випічки або розливаємо по маленьким кексніцам і відправляємо в попередньо розігріту до 180 ° градусів духовку на 25 – 30 хвилин. Скільки випікати за часом кекси або пиріг багато в чому залежить від діаметра форми, маленькі кекси печуться дуже швидко.
Перевірте готовність вашого морквяного кексу за допомогою дерев’яної палички або зубочистки.
Якщо ваш кекс вийде великим, то його з легкістю можна розрізати на два коржі і перешарувати улюбленим кремом або варенням
Але багато людей не їдять продукти тваринного походження, саме тому ми наведемо ще один рецепт приготування морквяного кексу або пирога, але пісного і з горіхами.
Пісний морквяний пиріг
Для того щоб приготувати пісний морквяно-горіховий пиріг або кекс, вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Морква (велика) – 3 штуки,
- Горіхи (будь-які) – 200 грам,
- Масло рослинне (без запаху) – 0,5 склянки,
- Вода – 1 склянка,
- Цукровий пісок – 0,5 склянки,
- Сода харчова, гашене оцтом – 1 ч. Ложка,
- Борошно пшеничне – 1,5 склянки,
- Сіль за смаком,
- Кориця або мускатний горіх за смаком і бажанням.
Правильне приготування пісного морквяно-горіхового кексу в духовці
Для приготування цього кексу можна використовувати кілька видів горіхів, які потрібно обсмажити на сухій сковорідці до легкого золотистого кольору, а потім горіхи потрібно порубати ножем або за допомогою блендера в дрібну крихту.
Морква промиваємо і очищаємо, потім натираємо на середній тертці і змішуємо терту моркву з горіховою масою.
В отриману масу додаємо рослинне масло, олія можна використовувати будь-який, важливо щоб воно було без запаху.
В окремій чашці потрібно загасити харчову соду оцтом і після додати її в загальну масу. Все ретельно перемішуємо.
Борошно обов’язково потрібно просіяти і потім змішати з меленою корицею або мускатним горіхом і з сіллю. Отриману суміш додаємо в загальну масу невеликими порціями, при цьому розмішуємо ретельно, щоб не було грудочок.
Форму, в якій будемо випікати пісний морквяний пиріг або кекси, слід змастити олією і злегка присипати панірувальними сухарями або манною крупою. Потім виливаємо тісто в форму і відправляємо в попередньо розігріту до 180-200 ° градусів духовку на 25 – 30 хвилин.
Готовий кекс можна посипати цукровою пудрою попередньо змішаної з меленою корицею. Також для аромату в процесі приготування в кекс можна додати апельсинову цедру.
Така морквяна випічка буде відмінним варіантом для сніданку в вихідний день, коли вся родина збирається за одним столом. Готуйте смачно і корисно.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!