М'ясо і птиця

Чахохбілі з курки

Грузинські м’ясні страви дуже ситні, ароматні та барвисті. Не є винятком і рагу з м’яса птиці, іменоване Чахохбілі. Готують його в різних варіаціях, використовуючи різне м’ясо, овочі та спеції. Найбільш підходящий посуд – казан, товстостінна каструля або глибока сковорода. Для тушкування в духовці можна використовувати глиняний горщик із кришкою. Приблизна калорійність на 100 г 119 ккал.

Чахохбілі з курки – фото рецепт покроково

Ця ситна страва з курки грузинської кухні полюбилася багатьом. Смачне та соковите куряче м’ясо, тушковане з овочами та спеціями, гармоніюватиме з будь-яким гарніром.

Для чахохбілі можна брати будь-які рубані частини курки (крильця, гомілки, грудка, стегна). Враховуйте що, якщо взяти тільки грудку, страва вийде сухувата.

Інгредієнти

  • Курячі стегна: 2 шт. (великі)
  • Помідори: 200 г
  • Цибуля середня: 2 шт.
  • Часник: 2 зубчики
  • Томатна паста: 1 ст. л.
  • Рослинна олія: 2 ст. л. л.
  • Сіль, перець: за смаком
  • Свіжа зелень: великий пучок

Інструкція приготування

  1. Збираємо продукти за списком. Помідори можна брати як свіжі, так і заморожені, як у рецепті.

    Чахохбілі з курки

  2. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями.

    Чахохбілі з курки

  3. Курячі стегна промиваємо під проточною водою і рубаємо їх на кілька частин.

    Чахохбілі з курки

  4. Помідори миємо та нарізаємо кубиками.

    Чахохбілі з курки

  5. Нарізану ріпчасту цибулю викладаємо на розігріту сковорідку з рослинною олією. Готуємо 3-5 хвилин до пом’якшення та прозорості. Перекладаємо його зі сковороди на тарілку.

    Чахохбілі з курки

  6. Викладаємо на гарячу сковороду курку. Обсмажуємо на сильному вогні близько трьох хвилин, а потім, зменшивши вогонь, тушкуємо під закритою кришкою, періодично помішуючи, до напівготовності.

    Чахохбілі з курки

  7. Додаємо до м’яса нарізані помідори, томат і видавлюємо за допомогою преса часник. Усе добре перемішуємо і смажимо ще 3-5 хвилин.

    Чахохбілі з курки

  8. Перевіряємо готовність м’яса. Якщо воно відділяється від кісток, повертаємо на сковорідку обсмажену цибулю, перемішуємо і знімаємо з вогню. Даємо постояти страві ще 3-5 хвилин.

    Чахохбілі з курки

  9. Подаємо чахохбілі гарячим з будь-яким улюбленим гарніром, прикрасивши свіжою зеленню.

    Чахохбілі з курки

Класичний рецепт чахохбілі з курки по-грузинськи

У класичному рецепті використовувати найкраще цілу курку, порубавши її на шматки. Припустимо готувати чахохбілі з стегенець, як у фото-рецепті, або стегенець. У будь-якому разі різати курятину потрібно на досить великі порційні шматки.

Кількість гострого червоного перцю можна регулювати на свій розсуд залежно від того, наскільки гостру їжу полюбляють у родині.

Необхідні продукти:

  • 800 г курки;
  • 2 помідори;
  • 2 цибулини;
  • ½ стручка гострого перцю;
  • 4 зубчики часнику;
  • Пучок кінзи;
  • 50 г вершкового масла;
  • Сіль;
  • Чорний мелений перець.

Покрокове приготування:

  1. Курячі стегенця ділимо на 3 частини. Відправляємо м’ясо в посуд із товстим дном і смажимо на середньому вогні без додавання олії 15 хв. Періодично перемішуємо. У помідорів видаляємо серцевину, зверху робимо хрестоподібний надріз і занурюємо в окріп. Знімаємо шкірку, м’якоть нарізаємо кубиком.

    Чахохбілі з курки

  2. Додаємо томати до м’яса і тушкуємо ще 10 хвилин під кришкою. Тим часом цибулю ріжемо тонкими півкільцями і пасеруємо на вершковому маслі. Солимо і перчимо.

    Чахохбілі з курки

  3. Відправляємо цибулю в каструлю і тушкуємо до готовності м’яса. Часник, гострий перець і зелень дрібно подрібнюємо.

    Чахохбілі з курки

  4. Додаємо спочатку часник і перець, готуємо 5 хвилин під кришкою, потім кладемо зелень. Вимикаємо вогонь і залишаємо настоятися на 5-10 хвилин.

    Чахохбілі з курки

  5. Подаємо гарячий чахохбілі з відвареним рисом, картопляним пюре, макаронами і будь-яким іншим гарніром. Завдяки підливі навіть сухувата каша буде шалено смачною.

    Чахохбілі з курки

Як приготувати чахохбілі з курки в казані

Під час літніх пікніків хочеться приготувати на багатті не тільки класичний шашлик, а й щось більш оригінальне. Наприклад, чахохбілі. Поки страва готуватиметься, дрова прогорять до вугілля і можна буде зайнятися шашликами.

Замість свіжих томатів можна взяти баночку консервованих у власному соку.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 тушки курки;
  • 4 великі цибулини;
  • 2 солодких болгарських перці;
  • 4-6 свіжих помідорів;
  • Кінза;
  • Базилік;
  • 5 зубчиків часнику;
  • Сіль за смаком;
  • 1 ст. л. з гіркою сушеної паприки;
  • 1 ч. л. куркуми;
  • 1 ч. л. куркуми;
  • 2/3 ч. л. чорного перцю;
  • 1 пачка вершкового масла.

Приготування:

  1. Розпалюємо багаття, ставимо нагріватися казан із вершковим маслом. Тим часом рубаємо курку на порційні шматки, добре промиваємо м’ясо під проточною водою.

    Чахохбілі з курки

  2. Свіжі помідори очищаємо від шкірки. Різати їх не потрібно, будемо використовувати їх цілими. У розігріте вершкове масло опускаємо курку й обсмажуємо до появи золотистої скоринки.

    Чахохбілі з курки

  3. Цибулю ріжемо півкільцями завтовшки 0,5 см. Обсмажуємо разом із курятиною. Томати укладаємо поверх обсмаженого м’яса і додаємо всі спеції. Накриваємо казан кришкою на 10-15 хвилин.

    Чахохбілі з курки

  4. Перці нарізаємо соломкою, часник дрібно шаткуємо, висипаємо в казан, перемішуємо і тушкуємо ще 5-7 хвилин.

    Чахохбілі з курки

  5. У самому кінці посипаємо чахохбілі зеленню. Даємо страві чверть години настоятися. Ситна по-справжньому грузинська страва на велику компанію готова.

    Чахохбілі з курки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *