Чахохбілі з курки
Грузинські м’ясні страви дуже ситні, ароматні та барвисті. Не є винятком і рагу з м’яса птиці, іменоване Чахохбілі. Готують його в різних варіаціях, використовуючи різне м’ясо, овочі та спеції. Найбільш підходящий посуд – казан, товстостінна каструля або глибока сковорода. Для тушкування в духовці можна використовувати глиняний горщик із кришкою. Приблизна калорійність на 100 г 119 ккал.
Чахохбілі з курки – фото рецепт покроково
Ця ситна страва з курки грузинської кухні полюбилася багатьом. Смачне та соковите куряче м’ясо, тушковане з овочами та спеціями, гармоніюватиме з будь-яким гарніром.
Для чахохбілі можна брати будь-які рубані частини курки (крильця, гомілки, грудка, стегна). Враховуйте що, якщо взяти тільки грудку, страва вийде сухувата.
Інгредієнти
- Курячі стегна: 2 шт. (великі)
- Помідори: 200 г
- Цибуля середня: 2 шт.
- Часник: 2 зубчики
- Томатна паста: 1 ст. л.
- Рослинна олія: 2 ст. л. л.
- Сіль, перець: за смаком
- Свіжа зелень: великий пучок
Інструкція приготування
-
Збираємо продукти за списком. Помідори можна брати як свіжі, так і заморожені, як у рецепті.
-
Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями.
-
Курячі стегна промиваємо під проточною водою і рубаємо їх на кілька частин.
-
Помідори миємо та нарізаємо кубиками.
-
Нарізану ріпчасту цибулю викладаємо на розігріту сковорідку з рослинною олією. Готуємо 3-5 хвилин до пом’якшення та прозорості. Перекладаємо його зі сковороди на тарілку.
-
Викладаємо на гарячу сковороду курку. Обсмажуємо на сильному вогні близько трьох хвилин, а потім, зменшивши вогонь, тушкуємо під закритою кришкою, періодично помішуючи, до напівготовності.
-
Додаємо до м’яса нарізані помідори, томат і видавлюємо за допомогою преса часник. Усе добре перемішуємо і смажимо ще 3-5 хвилин.
-
Перевіряємо готовність м’яса. Якщо воно відділяється від кісток, повертаємо на сковорідку обсмажену цибулю, перемішуємо і знімаємо з вогню. Даємо постояти страві ще 3-5 хвилин.
-
Подаємо чахохбілі гарячим з будь-яким улюбленим гарніром, прикрасивши свіжою зеленню.
Класичний рецепт чахохбілі з курки по-грузинськи
У класичному рецепті використовувати найкраще цілу курку, порубавши її на шматки. Припустимо готувати чахохбілі з стегенець, як у фото-рецепті, або стегенець. У будь-якому разі різати курятину потрібно на досить великі порційні шматки.
Кількість гострого червоного перцю можна регулювати на свій розсуд залежно від того, наскільки гостру їжу полюбляють у родині.
Необхідні продукти:
- 800 г курки;
- 2 помідори;
- 2 цибулини;
- ½ стручка гострого перцю;
- 4 зубчики часнику;
- Пучок кінзи;
- 50 г вершкового масла;
- Сіль;
- Чорний мелений перець.
Покрокове приготування:
- Курячі стегенця ділимо на 3 частини. Відправляємо м’ясо в посуд із товстим дном і смажимо на середньому вогні без додавання олії 15 хв. Періодично перемішуємо. У помідорів видаляємо серцевину, зверху робимо хрестоподібний надріз і занурюємо в окріп. Знімаємо шкірку, м’якоть нарізаємо кубиком.
- Додаємо томати до м’яса і тушкуємо ще 10 хвилин під кришкою. Тим часом цибулю ріжемо тонкими півкільцями і пасеруємо на вершковому маслі. Солимо і перчимо.
- Відправляємо цибулю в каструлю і тушкуємо до готовності м’яса. Часник, гострий перець і зелень дрібно подрібнюємо.
- Додаємо спочатку часник і перець, готуємо 5 хвилин під кришкою, потім кладемо зелень. Вимикаємо вогонь і залишаємо настоятися на 5-10 хвилин.
- Подаємо гарячий чахохбілі з відвареним рисом, картопляним пюре, макаронами і будь-яким іншим гарніром. Завдяки підливі навіть сухувата каша буде шалено смачною.
Як приготувати чахохбілі з курки в казані
Під час літніх пікніків хочеться приготувати на багатті не тільки класичний шашлик, а й щось більш оригінальне. Наприклад, чахохбілі. Поки страва готуватиметься, дрова прогорять до вугілля і можна буде зайнятися шашликами.
Замість свіжих томатів можна взяти баночку консервованих у власному соку.
Необхідні інгредієнти:
- 2 тушки курки;
- 4 великі цибулини;
- 2 солодких болгарських перці;
- 4-6 свіжих помідорів;
- Кінза;
- Базилік;
- 5 зубчиків часнику;
- Сіль за смаком;
- 1 ст. л. з гіркою сушеної паприки;
- 1 ч. л. куркуми;
- 1 ч. л. куркуми;
- 2/3 ч. л. чорного перцю;
- 1 пачка вершкового масла.
Приготування:
- Розпалюємо багаття, ставимо нагріватися казан із вершковим маслом. Тим часом рубаємо курку на порційні шматки, добре промиваємо м’ясо під проточною водою.
- Свіжі помідори очищаємо від шкірки. Різати їх не потрібно, будемо використовувати їх цілими. У розігріте вершкове масло опускаємо курку й обсмажуємо до появи золотистої скоринки.
- Цибулю ріжемо півкільцями завтовшки 0,5 см. Обсмажуємо разом із курятиною. Томати укладаємо поверх обсмаженого м’яса і додаємо всі спеції. Накриваємо казан кришкою на 10-15 хвилин.
- Перці нарізаємо соломкою, часник дрібно шаткуємо, висипаємо в казан, перемішуємо і тушкуємо ще 5-7 хвилин.
- У самому кінці посипаємо чахохбілі зеленню. Даємо страві чверть години настоятися. Ситна по-справжньому грузинська страва на велику компанію готова.