Пиріг з морквяного макухи
Морквяний пиріг – це класичний американський десерт, який був придуманий ще на початку 60-х років. Рецепт популярного пирога з моркви, в той час, умів приготувати навіть самий недосвідчений кулінар. Вся справа в легкості виконання і простоті і доступності інгредієнтів.
Класичний склад пирога містить в собі яйця і готується не з морквяного макухи, а моркви натертої на тертці.
Насправді, смак пирога значно виграє, якщо замінити тертий коренеплід на макуху, якого залишається так багато після приготування морквяного соку. З такою заміною корж виходить ніжнішим і повітряним, що робить десерт ще більш апетитним.
У нашому варіанті, ви не знайдете яєць: рецепт веганські (пісний), – а значить ніяких продуктів тваринного походження. Швидше за все американські кулінари з 60-х сильно образилися б, дізнавшись, що класичний рецепт зазнав такі зміни. Але це не настільки важливо, адже головне щоб страва була не тільки смачним, але і корисним. Для тих хто все ж вживає яйця, можна спробувати приготувати морквяний пиріг за іншим рецептом, в якому також буде задіяно спеції: імбир, ванілін і мускатний горіх. Що разюче відрізняє смак двох схожих десертів.
Отже щоб приготувати пиріг з морквяного макухи знадобиться:
- 1,5 ст. морквяного макухи
- 0,5 ст. цукру або за смаком
- 1/4 ст. рослинного масла (на фото в рецепті використовувалося кукурудзяне, воно дає яскравий, насичений колір тесту). Також прекрасно підійде кокосова, оливкова або соняшникова
- 1 ст. борошна
- 1 ч. Л. соди
- 1 ст. л. соку лимона
- 1/2 ч. Л. кориці
- 1/2 ст. подрібнених волоських горіхів або інших за смаком
- дрібка солі
Як приготувати пісний пиріг з морквяного макухи
Змішати цукор з морквяним макухою і дрібкою солі.
Погасити соду лимонним соком. Сода взаємодіє з лимонним соком набагато важче, ніж з оцтом. Тому соду можна ретельно перемішати з соком, щоб не залишилися грудочки. Або додати трохи більше лимонного соку.
Влити олію і всипати невелику кількість борошна. Ретельно перемішати. Замісити тісто, поступово додаючи борошно.
Всипати подрібнені горіхи і мелену корицю. Гарненько перемішати.
Змастити деко або форму для випікання олією. Вилити тісто на деко і поставити в розігріту духовку до 200 С ° запікатися до рум’яного кольору.
Залежно від висоти і діаметра форми для випікання, пиріг вийде різної висоти і щільності і буде випікатися різну кількість часу: від 15 до 30 хв.
Щоб перевірити морквяний десерт на готовність, потрібно проткнути його зубочисткою. Якщо тісто не прилипає до зубочистці, то пиріг можна виймати з духовий печі. При цьому корочка у пирога повинна бути щільною і рум’яної.
Ось так буде виглядати солодкий пиріг з морквяного макухи, приготований у високій формі для випікання.
А ось скибочки пирога, який випікався на звичайному листі. Сам корж набагато тонше, але таке тісто краще випікається і всередині залишається менше вологи. Ідеально підійде для тих, що не любить «мокрі» торти або пироги.
Приємного чаювання!