Як приготувати булгур з овочами
Булгур – одна з найбагатших на клітковину каш, яка виготовляється зі звичайної пшениці. Під час обробки крупи волокна залишаються цілими і зберігають всю користь злаків. Готувати булгур з овочами шалено легко і просто. Він чудово поєднується зі звичайною олією та будь-якими овочами.
З цієї каші виходять ситні сніданки, що забезпечують енергією на кілька годин. Їсти булгур з овочами можна і вечорами, тоді вечеря буде легкою і корисною. Калорійність такої страви – 114 ккал на 100 грамів.
Як приготувати булгур з овочами – покроковий рецепт із фото
Булгур має чудовий смак і дуже просто готується, тому є непоганою альтернативою рису і навіть вівсянці. Якщо приготувати його за цим рецептом, вийде повноцінна страва зі східним колоритом.
Щоб зробити смак яскравішим у процесі готування кашу можна приправити улюбленими спеціями.
Інгредієнти
- Булгур: 1 ст. (150 г)
- Помідори: 2 шт.
- Перець солодкий: 1 шт.
- Цибуля ріпчаста: 1 шт.
- Часник: 2-3 зубчики
- Томатна паста: 1-2 ст. л.
- Вода/бульйон: 1.5 ст.
- Масло вершкове: 50 г
- Олія рослинна: 1 ст. л.
- Сіль, перець: за смаком
Інструкція приготування
- Цибулину і болгарський перець очистити, нарізати приблизно однаковими за розміром кубиками. Часник дуже дрібно порубати ножем.
- Помідори очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці. Якщо помідорів немає, можна обійтися тільки томатною пастою.
- У глибокій сковорідці або казані розжарити рослинну олію, додати цибулю й обсмажити її до напівготовності.
- Викласти в казан нарізаний часник, потім перець. Помішуючи, злегка обсмажити.
- Через дві-три хвилини додати натерті помідори і томатну пасту. Влити невелику кількість кип’яченої води (2-3 ст. л.), ретельно перемішати і накрити кришкою. Тушкувати овочі на середньому вогні протягом 10 хвилин.
- У цей час промити булгур, потім покласти його в казан і ретельно перемішати.
- Влити воду або бульйон, посолити, поперчити, накрити кришкою і варити на середньому вогні протягом чверті години.
- Вимкнути вогонь і дати страві трохи настоятися. Бажано укутати рушником. Подавати гарячим.
Булгур із куркою або фаршем та овочами
Наступний рецепт – швидка альтернатива плову. З булгура він виходить усього за півгодини. Готувати можна як на сковороді, так і в товстостінній каструлі або казанку. Головне, щоб посуд був якісним і міцним, щоб інгредієнти не підгоріли.
Необхідні продукти:
- 400 г сухого булгура;
- 300 г будь-якого фаршу;
- 1 морквина;
- 1 цибулина;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 1 ч. л. без верху каррі;
- ½ ч. л. чорного перцю;
- Сіль за смаком;
- 1 літр м’ясного або овочевого бульйону;
- 3 ст. л. рослинної олії.
Приготування:
- Овочі чистимо та миємо. Цибулю дрібно шаткуємо і відправляємо в сковороду з розігрітою олією. Солимо і трохи посипаємо цукром, це допоможе зробити овочі карамелізованими і більш рум’яними. Коли цибуля зазолотиться, додаємо морквину, подрібнену за допомогою великої терки, перемішуємо і злегка обсмажуємо.
- Кладемо фарш і всі приправи, вливаємо 100 мл бульйону, перемішуємо. Смажимо протягом 10-15 хвилин. Коли фарш буде готовий, вводимо 1 ст. л. л. томатної пасти.
- Засипаємо рівномірним шаром булгур і заливаємо гарячим бульйоном. Перемішуємо, зменшуємо вогонь і накриваємо кришкою.
- Томимо приблизно 15 хвилин до готовності каші. Вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися, щоб крупа ввібрала в себе всі смаки і запахи.
Як приготувати булгур з овочами в мультиварці
Хочете дієтичну, але водночас ситну та смачну страву на гарнір з овочів? Пропонуємо приготувати булгур у мультиварці за універсальним рецептом. У мультиварці крупа відмінно готується, стає м’якою та ароматною.
Овочі в рецепті готуються на олії в режимі «смаження». Якщо хочете максимально пісну страву, цей етап можна пропустити, а моркву з цибулею просто протушкувати, як і інші інгредієнти.
Необхідні продукти:
- 1 ст. булгура;
- 1 кабачок;
- 1 морква;
- 3 цибулини;
- Гриби гливи або інші 350 г;
- Сіль за смаком;
- 2 зубчики часнику;
- 2 лаврові листки;
- 1 ч. л. прованських трав;
- 1/3 ч. л. чорного меленого перцю;
- 4 ст. л. соняшникової олії;
- Гілочка петрушки.
Приготування:
- Морквину і цибулю ріжемо кубиками однакового розміру. Відправляємо в розігріту чашу мультиварки разом з рослинною олією. Готуємо в режимі «смаження» при великій температурі та відкритій кришці, помішуючи, кілька хвилин.
- Кабачок шаткуємо великим кубиком, гриби – дрібнішими кубиками. По черзі додаємо в чашу й обсмажуємо.
- Встановлюємо режим «тушкування», засипаємо крупу і заливаємо окропом, щоб він повністю покрив продукти. Додаємо сіль та інші спеції. Залишаємо під кришкою на 1 годину, після звуку таймера додаємо часник, а також лавровий лист, подрібнену дрібно зелень.
- Перемішуємо кашу і залишаємо в режимі «підігрів» на 15 хвилин. Розкладаємо по тарілках і одразу ж подаємо. Доповнити таку страву можна свіжими овочами.
Поради та рекомендації
Булгур незаслужено поступається в популярності гречці та рису. При цьому крупа не менш смачна і куди більш корисна, ніж той же білий рис. Калорійність у крупи не така вже й висока, а ось клітковина і харчові волокна є в максимальних кількостях.
Способів приготування крупи існує безліч. Пропонуємо ще один універсальний і простий метод приготування каші:
- Для початку наливаємо на сковороду 3-4 ст. л. олії. л. оливкової, лляної або звичайної соняшникової олії. Розігріваємо.
- Склянку сухої крупи всипаємо на пательню та обсмажуємо на олії протягом 3-4 хвилин до появи золотистого кольору.
- Солимо за смаком і заливаємо 2 склянками окропу. Вогонь виставляємо мінімальний, закриваємо кришкою і залишаємо приблизно на 15 хвилин.
За цей час каша без помішування повністю приготується, вийде ароматною і розсипчастою. Чудовий гарнір до котлет, відбивних або запеченої курочки готовий легко і просто. Додавайте булгур до раціону щонайменше 1 раз на тиждень, це шалено смачно і корисно.