Другі страви

Як приготувати булгур з овочами

Булгур – одна з найбагатших на клітковину каш, яка виготовляється зі звичайної пшениці. Під час обробки крупи волокна залишаються цілими і зберігають всю користь злаків. Готувати булгур з овочами шалено легко і просто. Він чудово поєднується зі звичайною олією та будь-якими овочами.

З цієї каші виходять ситні сніданки, що забезпечують енергією на кілька годин. Їсти булгур з овочами можна і вечорами, тоді вечеря буде легкою і корисною. Калорійність такої страви – 114 ккал на 100 грамів.

Як приготувати булгур з овочами – покроковий рецепт із фото

Булгур має чудовий смак і дуже просто готується, тому є непоганою альтернативою рису і навіть вівсянці. Якщо приготувати його за цим рецептом, вийде повноцінна страва зі східним колоритом.

Щоб зробити смак яскравішим у процесі готування кашу можна приправити улюбленими спеціями.

Інгредієнти

  • Булгур: 1 ст. (150 г)
  • Помідори: 2 шт.
  • Перець солодкий: 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста: 1 шт.
  • Часник: 2-3 зубчики
  • Томатна паста: 1-2 ст. л.
  • Вода/бульйон: 1.5 ст.
  • Масло вершкове: 50 г
  • Олія рослинна: 1 ст. л.
  • Сіль, перець: за смаком

Інструкція приготування

  1. Цибулину і болгарський перець очистити, нарізати приблизно однаковими за розміром кубиками. Часник дуже дрібно порубати ножем.

    Як приготувати булгур з овочами

  2. Помідори очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці. Якщо помідорів немає, можна обійтися тільки томатною пастою.

    Як приготувати булгур з овочами

  3. У глибокій сковорідці або казані розжарити рослинну олію, додати цибулю й обсмажити її до напівготовності.

    Як приготувати булгур з овочами

  4. Викласти в казан нарізаний часник, потім перець. Помішуючи, злегка обсмажити.

    Як приготувати булгур з овочами

  5. Через дві-три хвилини додати натерті помідори і томатну пасту. Влити невелику кількість кип’яченої води (2-3 ст. л.), ретельно перемішати і накрити кришкою. Тушкувати овочі на середньому вогні протягом 10 хвилин.

    Як приготувати булгур з овочами

  6. У цей час промити булгур, потім покласти його в казан і ретельно перемішати.

    Як приготувати булгур з овочами

  7. Влити воду або бульйон, посолити, поперчити, накрити кришкою і варити на середньому вогні протягом чверті години.

    Як приготувати булгур з овочами

  8. Вимкнути вогонь і дати страві трохи настоятися. Бажано укутати рушником. Подавати гарячим.

    Булгур з овочами як приготувати

Булгур із куркою або фаршем та овочами

Наступний рецепт – швидка альтернатива плову. З булгура він виходить усього за півгодини. Готувати можна як на сковороді, так і в товстостінній каструлі або казанку. Головне, щоб посуд був якісним і міцним, щоб інгредієнти не підгоріли.

Необхідні продукти:

  • 400 г сухого булгура;
  • 300 г будь-якого фаршу;
  • 1 морквина;
  • 1 цибулина;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 1 ч. л. без верху каррі;
  • ½ ч. л. чорного перцю;
  • Сіль за смаком;
  • 1 літр м’ясного або овочевого бульйону;
  • 3 ст. л. рослинної олії.

Приготування:

  1. Овочі чистимо та миємо. Цибулю дрібно шаткуємо і відправляємо в сковороду з розігрітою олією. Солимо і трохи посипаємо цукром, це допоможе зробити овочі карамелізованими і більш рум’яними. Коли цибуля зазолотиться, додаємо морквину, подрібнену за допомогою великої терки, перемішуємо і злегка обсмажуємо.

    Як приготувати булгур з овочами

  2. Кладемо фарш і всі приправи, вливаємо 100 мл бульйону, перемішуємо. Смажимо протягом 10-15 хвилин. Коли фарш буде готовий, вводимо 1 ст. л. л. томатної пасти.

    Як приготувати булгур з овочами

  3. Засипаємо рівномірним шаром булгур і заливаємо гарячим бульйоном. Перемішуємо, зменшуємо вогонь і накриваємо кришкою.

    Як приготувати булгур з овочами

  4. Томимо приблизно 15 хвилин до готовності каші. Вимикаємо вогонь і даємо страві настоятися, щоб крупа ввібрала в себе всі смаки і запахи.

    Як приготувати булгур з овочами

Як приготувати булгур з овочами в мультиварці

Хочете дієтичну, але водночас ситну та смачну страву на гарнір з овочів? Пропонуємо приготувати булгур у мультиварці за універсальним рецептом. У мультиварці крупа відмінно готується, стає м’якою та ароматною.

Овочі в рецепті готуються на олії в режимі «смаження». Якщо хочете максимально пісну страву, цей етап можна пропустити, а моркву з цибулею просто протушкувати, як і інші інгредієнти.

Необхідні продукти:

  • 1 ст. булгура;
  • 1 кабачок;
  • 1 морква;
  • 3 цибулини;
  • Гриби гливи або інші 350 г;
  • Сіль за смаком;
  • 2 зубчики часнику;
  • 2 лаврові листки;
  • 1 ч. л. прованських трав;
  • 1/3 ч. л. чорного меленого перцю;
  • 4 ст. л. соняшникової олії;
  • Гілочка петрушки.

Приготування:

  1. Морквину і цибулю ріжемо кубиками однакового розміру. Відправляємо в розігріту чашу мультиварки разом з рослинною олією. Готуємо в режимі «смаження» при великій температурі та відкритій кришці, помішуючи, кілька хвилин.

    Як приготувати булгур з овочами

  2. Кабачок шаткуємо великим кубиком, гриби – дрібнішими кубиками. По черзі додаємо в чашу й обсмажуємо.

    Як приготувати булгур з овочами

  3. Встановлюємо режим «тушкування», засипаємо крупу і заливаємо окропом, щоб він повністю покрив продукти. Додаємо сіль та інші спеції. Залишаємо під кришкою на 1 годину, після звуку таймера додаємо часник, а також лавровий лист, подрібнену дрібно зелень.

    Як приготувати булгур з овочами

  4. Перемішуємо кашу і залишаємо в режимі «підігрів» на 15 хвилин. Розкладаємо по тарілках і одразу ж подаємо. Доповнити таку страву можна свіжими овочами.

    Як приготувати булгур з овочами

Поради та рекомендації

Булгур незаслужено поступається в популярності гречці та рису. При цьому крупа не менш смачна і куди більш корисна, ніж той же білий рис. Калорійність у крупи не така вже й висока, а ось клітковина і харчові волокна є в максимальних кількостях.

Способів приготування крупи існує безліч. Пропонуємо ще один універсальний і простий метод приготування каші:

  1. Для початку наливаємо на сковороду 3-4 ст. л. олії. л. оливкової, лляної або звичайної соняшникової олії. Розігріваємо.
  2. Склянку сухої крупи всипаємо на пательню та обсмажуємо на олії протягом 3-4 хвилин до появи золотистого кольору.
  3. Солимо за смаком і заливаємо 2 склянками окропу. Вогонь виставляємо мінімальний, закриваємо кришкою і залишаємо приблизно на 15 хвилин.

За цей час каша без помішування повністю приготується, вийде ароматною і розсипчастою. Чудовий гарнір до котлет, відбивних або запеченої курочки готовий легко і просто. Додавайте булгур до раціону щонайменше 1 раз на тиждень, це шалено смачно і корисно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *