Фритата з овочами
Фріттата – італійський омлет, який готується з пармезаном, м’ясними виробами, овочами та іншими продуктами. Наша фритата, звісно, відрізняється від італійської, але теж дуже смачна. Залежно від набору продуктів страва може стати повноцінним сніданком, ситним перекусом або легкою вечерею. А як правильно приготувати фріттату розкажуть покрокові фото-рецепти. Калорійність італійського омлету коливається в межах 110-120 Ккал.
Фритата з овочами – покроковий фото рецепт
Популярну італійську страву цілком можна приготувати в домашніх умовах, потрібно лише дотримуватися покрокової інструкції. Овочі та гриби роблять омлет вітамінним і дієтичним, яйця дають повноцінний білок, сир – вершковий смак.
Овочі для фріттати можна брати як свіжі, так і заморожені, замінювати іншими на свій розсуд.
Інгредієнти
- Яйце куряче: 5 шт.
- Квасоля спаржева жовта : 100 г
- Квасоля спаржева зелена: 100 г
- Перець болгарський: 1 шт,
- Цибуля ріпчаста: 1 шт.
- Гриби свіжі середні: 2 шт.
- Сир твердий солоний: 50 г
- Олія рослинна: 2 ст. л. л.
- Сіль, мелений перець: за смаком
- Праванські трави: 2 щіпки
Інструкція приготування
- Підготуємо всі необхідні інгредієнти для приготування фріттати в домашніх умовах.
- Цибулину чистимо від лушпиння, миємо і нарізаємо дрібними кубиками.
- Сковороду або форму для запікання ставимо на середній вогонь. Вливаємо олію і кладемо нарізану цибулю.
- Обсмажуємо три хвилини до легкої золотистості. Викладаємо квасолю та болгарський перець.
- Гриби нарізаємо тонкими слайсами і перекладаємо до овочів.
- Смажимо п’ять хвилин, періодично перемішуючи. Із грибів швидко виділиться сік, це нормально.
- Яйця розбиваємо в глибоку миску і злегка збиваємо виделкою. Додаємо натертий на середній тертці сир. Солимо, перчимо, добре перемішуємо.
- Заливаємо цією сумішшю овочі. Посипаємо прованськими травами і відправляємо форму в духовку.
- Запікаємо приблизно 10 хвилин при 180 градусах. Готовність підкаже легка золотава скоринка. Дістаємо омлет із духовки, даємо кілька хвилин відпочити і подаємо до столу. Фріттата виходить пишною і помірно соковитою.
Класична італійська фритата
Класична італійська фріттата – це чудовий варіант для сніданку. У результаті недовгих старань виходить легкий, ніжний, але водночас ситний омлет з овочами та беконом точно такий, як готують італійці. Приготувати його дуже просто, потрібно лише дотримуватися покрокового рецепта з фото.
Інгредієнти:
- Яйця курячі – 6 шт.;
- Молоко – 90 мл;
- Сіль – 1 ч. л.;
- Перець чорний мелений – ½ ч. л. л.;
- Бекон – 200 г;
- Цибуля ріпчаста – 130 г;
- Помідори чері – 200 г;
- Перець солодкий – 300 г;
- Сир твердий – 150 г;
- Зелень петрушки – 30 г;
- Перець зелений чилі – ½ шт.;
- Борошно пшеничне – 1 ст. л.;
- Рослинна олія – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Слайси бекону розрізаємо на невеликі шматочки. Сковорідку розігріваємо, додаємо трохи олії та обсмажуємо бекон 3 хвилини на середньому вогні. Потім знімаємо на тарілку.
- Цибулю нарізаємо півкільцями. В олії, що залишилася після бекону, обсмажуємо його 3 хвилини на слабкому вогні. Солодкий перець спочатку розрізаємо на 4 частини, а потім кожну частину нарізаємо соломкою.
- Перець чилі просто нарізаємо кружечками. Підготовлений солодкий і гострий перець викладаємо в сковорідку до цибулі та обсмажуємо все разом протягом 7 хвилин.
- Поки овочі смажаться, помідори чері розрізаємо на дві частини (можна взяти звичайні та порізати часточками). Дрібно рубаємо зелень.
- Курячі яйця розбиваємо в миску, збиваємо їх трохи вінчиком. Додаємо перець, сіль, борошно, молоко і знову збиваємо до отримання однорідної маси.
- Викладаємо на сковороду до смажених овочів чері, зелень і бекон, заливаємо яєчною сумішшю. Висипаємо тертим сиром і трохи перемішуємо.
- Відправляємо в духовку, розігріту на 180 градусів, майже готову фріттату. Через 10-15 хвилин класичний італійський сніданок готовий.
Поради та рекомендації
Фріттата – проста, але водночас смачна й універсальна страва. Якщо ви вирішите приготувати її, обов’язково ознайомтеся з такими порадами та рекомендаціями:
- Під час приготування фріттати бажано вибирати посуд, який можна використовувати як на плиті, так і в духовці.
- Вершки або молоко – один із найважливіших і обов’язкових інгредієнтів омлету, саме вони створюють його пишну і повітряну текстуру. Якщо не пам’ятаєте, скільки за рецептом потрібно додавати молока або вершків, беріть приблизно 20-25 мл на кожні 2-3 яйця.
- Пишність фріттати досягається за рахунок збивання яєць. Додавати соду не потрібно.
- Якщо використовуються продукти, які містять багато рідини, приміром, цукіні, гриби, шпинат, перець, то їх потрібно спочатку обсмажити, а потім уже додавати в омлет. Інакше страва буде тушкуватися замість запікання.
- У фріттату можна додати трохи картоплі. Але його необхідно заздалегідь відварити або обсмажити до готовності.
- Для аромату можна брати свіжий або сухий часник, чорний мелений перець, італійські трави або інші приправи за смаком.
- Готовність страви перевіряється дуже просто. Потрібно проколоти його по центру. Якщо зсередини почне витікати рідина, то потрібно залишити ще на кілька хвилин.
- Перед подачею італійському омлету потрібно дати постояти 3-5 хвилин, за цей час він трохи охолоне, а смак збалансується.
Приготувати фріттату дуже легко і на це часу піде небагато. З добавками можна експериментувати. Наприклад, брати як твердий, так і плавлений сир, будь-які види ковбасних виробів, смажене або відварене м’ясо, свіжі або заморожені овочі. На закінчення рецепт справжньої італійської фріттати.