Другі страви

Фритата з овочами

Фріттата – італійський омлет, який готується з пармезаном, м’ясними виробами, овочами та іншими продуктами. Наша фритата, звісно, відрізняється від італійської, але теж дуже смачна. Залежно від набору продуктів страва може стати повноцінним сніданком, ситним перекусом або легкою вечерею. А як правильно приготувати фріттату розкажуть покрокові фото-рецепти. Калорійність італійського омлету коливається в межах 110-120 Ккал.

Фритата з овочами – покроковий фото рецепт

Популярну італійську страву цілком можна приготувати в домашніх умовах, потрібно лише дотримуватися покрокової інструкції. Овочі та гриби роблять омлет вітамінним і дієтичним, яйця дають повноцінний білок, сир – вершковий смак.

Овочі для фріттати можна брати як свіжі, так і заморожені, замінювати іншими на свій розсуд.

Інгредієнти

  • Яйце куряче: 5 шт.
  • Квасоля спаржева жовта : 100 г
  • Квасоля спаржева зелена: 100 г
  • Перець болгарський: 1 шт,
  • Цибуля ріпчаста: 1 шт.
  • Гриби свіжі середні: 2 шт.
  • Сир твердий солоний: 50 г
  • Олія рослинна: 2 ст. л. л.
  • Сіль, мелений перець: за смаком
  • Праванські трави: 2 щіпки

Інструкція приготування

  1. Підготуємо всі необхідні інгредієнти для приготування фріттати в домашніх умовах.

    Фритата з овочами

  2. Цибулину чистимо від лушпиння, миємо і нарізаємо дрібними кубиками.

    Фритата з овочами

  3. Сковороду або форму для запікання ставимо на середній вогонь. Вливаємо олію і кладемо нарізану цибулю.

    Фритата з овочами

  4. Обсмажуємо три хвилини до легкої золотистості. Викладаємо квасолю та болгарський перець.

    Фритата з овочами

  5. Гриби нарізаємо тонкими слайсами і перекладаємо до овочів.

    Фритата з овочами

  6. Смажимо п’ять хвилин, періодично перемішуючи. Із грибів швидко виділиться сік, це нормально.

    Фритата з овочами

  7. Яйця розбиваємо в глибоку миску і злегка збиваємо виделкою. Додаємо натертий на середній тертці сир. Солимо, перчимо, добре перемішуємо.

    Фритата з овочами

  8. Заливаємо цією сумішшю овочі. Посипаємо прованськими травами і відправляємо форму в духовку.

    Фритата з овочами

  9. Запікаємо приблизно 10 хвилин при 180 градусах. Готовність підкаже легка золотава скоринка. Дістаємо омлет із духовки, даємо кілька хвилин відпочити і подаємо до столу. Фріттата виходить пишною і помірно соковитою.

    Фріттата

Класична італійська фритата

Класична італійська фріттата – це чудовий варіант для сніданку. У результаті недовгих старань виходить легкий, ніжний, але водночас ситний омлет з овочами та беконом точно такий, як готують італійці. Приготувати його дуже просто, потрібно лише дотримуватися покрокового рецепта з фото.

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 6 шт.;
  • Молоко – 90 мл;
  • Сіль – 1 ч. л.;
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л. л.;
  • Бекон – 200 г;
  • Цибуля ріпчаста – 130 г;
  • Помідори чері – 200 г;
  • Перець солодкий – 300 г;
  • Сир твердий – 150 г;
  • Зелень петрушки – 30 г;
  • Перець зелений чилі – ½ шт.;
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.;
  • Рослинна олія – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Слайси бекону розрізаємо на невеликі шматочки. Сковорідку розігріваємо, додаємо трохи олії та обсмажуємо бекон 3 хвилини на середньому вогні. Потім знімаємо на тарілку.

    Фритата з овочами

  2. Цибулю нарізаємо півкільцями. В олії, що залишилася після бекону, обсмажуємо його 3 хвилини на слабкому вогні. Солодкий перець спочатку розрізаємо на 4 частини, а потім кожну частину нарізаємо соломкою.

    Фритата з овочами

  3. Перець чилі просто нарізаємо кружечками. Підготовлений солодкий і гострий перець викладаємо в сковорідку до цибулі та обсмажуємо все разом протягом 7 хвилин.

    Фритата з овочами

  4. Поки овочі смажаться, помідори чері розрізаємо на дві частини (можна взяти звичайні та порізати часточками). Дрібно рубаємо зелень.

    Фритата з овочами

  5. Курячі яйця розбиваємо в миску, збиваємо їх трохи вінчиком. Додаємо перець, сіль, борошно, молоко і знову збиваємо до отримання однорідної маси.

    Фритата з овочами

  6. Викладаємо на сковороду до смажених овочів чері, зелень і бекон, заливаємо яєчною сумішшю. Висипаємо тертим сиром і трохи перемішуємо.

    Фритата з овочами

  7. Відправляємо в духовку, розігріту на 180 градусів, майже готову фріттату. Через 10-15 хвилин класичний італійський сніданок готовий.

    Фритата з овочами

Поради та рекомендації

Фріттата – проста, але водночас смачна й універсальна страва. Якщо ви вирішите приготувати її, обов’язково ознайомтеся з такими порадами та рекомендаціями:

  • Під час приготування фріттати бажано вибирати посуд, який можна використовувати як на плиті, так і в духовці.
  • Вершки або молоко – один із найважливіших і обов’язкових інгредієнтів омлету, саме вони створюють його пишну і повітряну текстуру. Якщо не пам’ятаєте, скільки за рецептом потрібно додавати молока або вершків, беріть приблизно 20-25 мл на кожні 2-3 яйця.
  • Пишність фріттати досягається за рахунок збивання яєць. Додавати соду не потрібно.
  • Якщо використовуються продукти, які містять багато рідини, приміром, цукіні, гриби, шпинат, перець, то їх потрібно спочатку обсмажити, а потім уже додавати в омлет. Інакше страва буде тушкуватися замість запікання.
  • У фріттату можна додати трохи картоплі. Але його необхідно заздалегідь відварити або обсмажити до готовності.
  • Для аромату можна брати свіжий або сухий часник, чорний мелений перець, італійські трави або інші приправи за смаком.
  • Готовність страви перевіряється дуже просто. Потрібно проколоти його по центру. Якщо зсередини почне витікати рідина, то потрібно залишити ще на кілька хвилин.
  • Перед подачею італійському омлету потрібно дати постояти 3-5 хвилин, за цей час він трохи охолоне, а смак збалансується.

Приготувати фріттату дуже легко і на це часу піде небагато. З добавками можна експериментувати. Наприклад, брати як твердий, так і плавлений сир, будь-які види ковбасних виробів, смажене або відварене м’ясо, свіжі або заморожені овочі. На закінчення рецепт справжньої італійської фріттати.