Як правильно варити гречку
Гречка – універсальний продукт. З неї можна зробити самостійну страву, гарнір, інгредієнт для фаршу та інше. Але спочатку її потрібно правильно зварити, щоб каша вийшла розсипчастою і смачною. Пропонуємо добірку рецептів для різних випадків, адже варити гречану кашу можна різними способами.
Як зварити розсипчасту гречку в каструлі на воді
Найпростіший спосіб приготування розсипчастої гречаної каші. Якщо слідувати інструкції, вона ніколи не пригорить і буде що зазивається зернятко до зернятка. Зі склянки сирої крупи виходить 2 порції самостійної страви або 3-4 тарілки гарніру для м’яса, риби, птиці.
Порада господиням! Гречка вийде ще смачнішою й ароматнішою, якщо сирий продукт перед варінням злегка обсмажити на пательні без додавання олії.
Інгредієнти
- Гречка: 1 ст.
- Сіль: 0.5 ч. л.
- Вода: 2 ст.
- Олія: 20 г
Інструкція приготування
- Щоб правильно зварити гречку, насамперед треба висипати крупу на стіл, перебрати, видаливши все сміття, камінчики.
- Пересипати в каструлю, промити. Можна використовувати сито або друшляк.
- Влити воду в пропорції 2:1. Поставити на плиту.
- При закипанні зменшити вогонь, додати сіль, перемішати.
- Як тільки вода вбереться до рівня крупи, покласти шматочки масла.
- Коли рідини залишиться зовсім небагато, на самому денці, плиту вимикаємо, щільно закриваємо кришкою і даємо настоятися 20 хвилин. Каша дійде до готовності, розкриється смак.
- Тепер її можна залити молоком або просто посипати цукром, можна подати з м’ясним гуляшем, овочевим рагу або салатом. Смачного!
Як запарити гречку? Смачна розсипчаста гречка без варіння
Запарювання гречаної крупи використовується для правильного і корисного харчування. Крім того, цей спосіб значно економить час. Весь процес зводиться до двох дій: залити водою і дати настоятися. На виході виходить відмінна каша або гарнір.
Для запарювання дуже зручно використовувати термос. Досить залити крупу на ніч або зранку, щоб отримати корисний сніданок або обід для дитини після школи.
Інгредієнти:
- 1 ст. гречки;
- 2 ст. води;
- сіль, масло за смаком.
Приготування:
- Перебрати крупу від сміття і каміння. Висипати в глибоку миску або в каструльку, кілька разів промити. У цей час поставити на вогонь чайник.
- Залити крупу 2 склянками крутого окропу. За бажанням присолити.
Щільно накрити. Укутати великим махровим рушником.
- Через 2-3 години рідина повністю вбереться, зерна збільшаться в розмірі, і наша страва буде готова!
Як зварити гречку на молоці
Любите гречану кашу на молоці? Існує цікавий рецепт, який дозволяє приготувати гречку з дивовижним вершковим смаком, але без зайвої рідини.
До речі, замість молока можна взяти нежирні вершки, а звичайне масло замінити топленим. Буде ще смачніше, ситніше і жирніше.
Інгредієнти:
- 1 ст. молока;
- 2 ст. води;
- 1 ст. крупи;
- 0,5 ч. л. солі;
- цукор, олія за смаком.
Приготування:
- Відміряємо склянку гречаної крупи, промиваємо від пилу, прибираємо сміття, пересипаємо в каструлю.
- Додаємо пів чайної ложки солі. Заливаємо 2 склянками холодної води.
- Ставимо каструлю на вогонь. Під кришкою варимо чверть години.
- Як тільки майже вся вода випарується, перемішуємо. Вливаємо склянку молока, розмішуємо і готуємо ще 4 хвилини.
- Вимикаємо вогонь. Залишаємо кашу під закритою кришкою на 10-15 хвилин, нехай настоїться. Олію додаємо під час подачі.
Як зварити гречку в пакетиках
Найпростіше варити гречку в пакетиках. Не потрібно правильно відміряти воду і переживати про те, що каша пригорить або виявиться недостатньо розсипчастою. Порційні напівфабрикати можна купити майже в будь-якому магазині. Інструкція є на упаковці, але можна скористатися нашим способом.
Важливо: Пакетики з гречаною крупою ніколи не опускають у холодну рідину. Це потрібно запам’ятати.
Інгредієнти:
- вода;
- крупа в пакетах;
- сіль.
Приготування:
- Налити в каструлю довільну кількість води, поставити на плиту і закип’ятити.
- Додати сіль із розрахунку 1 ч. л. з гіркою на літр рідини.
- Після закипання закинути пакетики з крупою. Вони повинні злегка виглядати з води.
- Як тільки рідина повторно закипить, злегка зменшити вогонь.
- Варити рівно чверть години.
- Вийняти пакетики шумівкою або підчепити виделкою за краєчок. Можна просто злити в друшляк або сито. Дати стекти зайвій рідині.
- Звільнити кашу від упаковки, пересипавши на тарілку.
Як правильно варити зелену гречку
Зеленою називають не обсмажену гречку. Ця крупа містить у собі максимальну кількість корисних речовин. При цьому вона також просто і легко готується! Потрібно лише знати кілька важливих нюансів, про які розповідає наш рецепт.
Інгредієнти:
- 1 ст. зеленої гречки;
- 2 ст. окропу;
- 0,5 ч. л. солі.
Приготування:
- Зелена гречка не піддається обсмажуванню. Це зберігає не тільки корисні речовини, а й мікроби. Тому крупу ретельно перебираємо і промиваємо не менше трьох разів.
- Пересипаємо в каструлю, заливаємо строго окропом, щоб скоротити втрати цінних речовин.
- Ставимо на вогонь, даємо закипіти і накриваємо кришкою.
- Вогонь зменшуємо до мінімуму і томимо кашу 15 хвилин.
- Додаємо сіль і за бажанням шматочок вершкового масла, перемішуємо.
- Знову закриваємо каструлю, тримаємо на вогні ще кілька хвилин, вимикаємо. Настоюємо кашу чверть години, поки вона не вбере залишки рідини та сіль.
Зелену гречку можна не тільки варити, а й пророщувати. При цьому кількість нутрієнтів збільшується в кілька разів. У паростках з’являються унікальні сполуки, які дарують молодість і красу.