Як замаринувати гриби
Мариновані гриби часто використовують для салатів або подають, як самостійну закуску. Їх у будь-який час можна купити в магазині, а можна заготовити самостійно. Головний секрет успішної консервації – це дотримання температурного режиму, а також попередня стерилізація кришок і банок. Сьогодні ми розповімо, як правильно замаринувати гриби. Калорійність на 100 грамів 24 ккал.
Як смачно замаринувати гриби – фото рецепт покроково
Мариновані гриби з овочами сподобається всім любителям грибних страв. Ця заготівля чудово підійде і для салатів, і для гарнірів. Зберігаються мариновані гриби, особливо в холодильнику або підвалі, просто чудово. Головне точно дотримуватися нашої інструкції і тоді оригінальна закуска завжди буде на вашому столі.
Інгредієнти
- Печериці: 600 г
- Морква: 40 г
- Цибуля: 50 г
- Перець чилі: 1 стручок
- Часник: 3 зубки
- Лавровий лист: 1 шт.
- Насіння гірчиці: 1 ч . л.
- Вода: 150 мл
- Сіль: 1 ч . л.
- Цукор: 1 ч . л.
- Оцет: 2 десерт. л.
Інструкція приготування
- Свіжі печериці перебираємо, видаляємо ніжки і ретельно (бажано щіточкою або губкою) промиваємо в прохолодній воді.
- Потім розрізаємо кожен гриб на 6 однакових частин.
- Наливаємо в глибоку каструлю потрібну кількість води й одразу кладемо печериці. Додаємо велику сіль і цукор.
- Поки маса на середньому вогні закипає, ріжемо очищені зубчики часнику тонкими слайсами, а гострий чилі рубаємо невеликими шматочками.
- Миємо і чистимо моркву і цибулю, після чого ріжемо дуже тонкими півкільцями.
- У вируючий маринад із печерицями виливаємо кілька ложок столового оцту і вимикаємо вогонь.
- В ошпарену окропом банку висипаємо ложку насіння гірчиці і кидаємо лаврушку.
- Туди ж відправляємо підготовлені часник, цибулю, чилі та моркву.
- Накладаємо гриби і заливаємо їх гарячим маринадом під саму кришку.
- Стерилізуємо в каструлі з киплячою водою приблизно 5 хвилин, після чого закручуємо банку. Після охолодження ставимо в місце їх подальшого зберігання.
Як замаринувати гриби на зиму
Заготовки на зиму можна робити з різних грибів. Особливо смачними виходять лісові білі. Для маринування в банках краще брати грибочки невеликого розміру, щоб їх можна було не розрізати… У такому разі гриби залишаться пружними, але при цьому добре промаринуються.
Необхідні інгредієнти:
- 1,5 кг білих грибів;
- 2 ст. (250 мл) води;
- 20 г солі;
- 2 ч. л. цукру;
- 75 мл 9% оцту;
- Лавровий лист;
- Запашний перець;
- Перець горошком.
Приготування:
- Гриби добре почистити, вимити і замочити в підсоленій воді на 1-1,5 години. Потім знову помити, перекласти в каструлю, залити водою, посолити і варити 30 хвилин. Відцідити, ще раз промити.
- На дно банки покласти по одному лавровому листочку, по 4 штуки чорного і запашного перцю. До верху заповнити вареними грибами.
- Для маринаду закип’ятити воду, додати сіль, цукор і оцет. Залити гриби та стерилізувати їх у банках протягом 30 хвилин.
- Закатати бляшаними кришками, перевернути догори дном, щоб переконатися в герметичності. Після повного охолодження прибрати в холодне, темне місце для зберігання.
Як замаринувати білі гриби, лисички, гливи – поради та рекомендації
Часто господині побоюються маринувати гриби в домашніх умовах, адже консервація не завжди добре зберігається. Та й гриби – продукт доволі специфічний. Необхідно зробити їх не тільки смачними, а й безпечними. Щоб приготувати гриби без шкоди для здоров’я, необхідно знати перевірені секрети.
Різні види грибів потрібно маринувати окремо, адже кожен має свої особливості підготовки. Насамперед потрібно почистити, помити, а потім розсортувати гриби. Вибрати окремо маленькі та великі грибочки навіть одного сорту.
Перед варінням обов’язково необхідно замочити в підсоленій воді приблизно на 1 годину. Якщо на поверхні залишилося багато піску, то на кілька годин. Це дасть змогу позбутися забруднень і комах, які непомітні на перший погляд. У білих грибів, лисичок, глив необхідно очищати не тільки корінь, а й пошкоджені, потемнілі ділянки на капелюшках.
Відварювати гриби потрібно окремо. Лисички з білими, наприклад, варити разом точно не варто, адже дрібні гриби розваряться, а більші залишаться сирими. Час варіння можна визначити візуально. Готові гриби опустяться на дно каструлі.
Універсальний рецепт маринаду:
- 1 літр води;
- 3,5 ст. л. солі;
- 2 ст. л. цукру;
- 1,5 ст. л. оцтової есенції;
- Лавровий лист;
- Запашний перець;
- Гвоздика;
- 60 мл соняшникової олії.
Що робити далі:
- Відварені гриби слід відцідити, промити проточною холодною водою. І тільки після цього розкласти по банках і залити готовим маринадом.
- Для однієї літрової або двох півлітрових банок знадобиться приблизно 200 мл маринаду.
- Заливати ним гриби потрібно так, щоб він повністю покрив найвищі верхні частини.
- На плиту поставити каструлю, покласти на дно кухонний рушник, налити води і поставити підготовлені банки, накриті кришками. Стерилізувати півлітрові 25 хвилин, літрові – 40 хв.
Закатати банки гарячими, витримати до охолодження під ковдрою. Зберігати в прохолодному місці. Смачна й ароматна закуска на зиму прикрасить не тільки повсякденний, а й святковий стіл.
Як замаринувати гриби для шашлику, для мангала
Готувати на відкритому вогні можна не тільки м’ясо. Не менш смачними виходять смажені на мангалі гриби. Смажити їх можна на шампурах, спеціальній решітці або грилі. Щоб зробити нейтральний смак цікавішим, необхідно замаринувати гриби з ароматними спеціями.
Для грибного шашлику найкраще підійдуть печериці. Готуються вони швидко і при цьому абсолютно безпечні, адже їх можна вживати навіть у сирому вигляді.
Інгредієнти:
- 1 кг печериць;
- 3 зубчики часнику;
- Великий пучок кропу;
- 1 ст. л. солодкої сушеної паприки;
- 1 ст. л. куркуми;
- 1 ч. л. з гіркою солі;
- 1⁄2 ч. л. чорного меленого перцю;
- 200 мл майонезу.
Приготування:
- Якщо гриби свіжі, то чистити їх необов’язково. Потрібно лише добре промити водою. Потім скласти в міцний пакет. Кріп дрібно порізати ножем і відправити туди ж.
- Часник почистити і пропустити через прес прямо в пакет. Вміст посолити, поперчити, додати паприку.
- Сюди ж всипати куркуму і влити майонез. Зав’язати пакет і рівномірно розподілити маринад, щоб він покрив кожен грибочок. Залишити маринуватися на 20-30 хвилин. Цього часу буде достатньо, щоб гриби добре просочилися ароматами спецій.
- Смажити на багатті до легкої золотистої скоринки з усіх боків. Грибний шашлик чудова альтернатива для вегетаріанців і смачне доповнення для любителів м’яса.