Рис і каррі – це найпопулярніша страва в Шрі-Ланці. На відміну від Індії, чия кухня рясніє безліччю різноманітних рецептів, ланкійці кожен день віддають перевагу каррі! Каррі їдять на сніданок, на обід і вечерю. Звичайно, жителі Шрі-Ланки знають і вміють готувати чимало індійських страв, також популярна китайська кухня. Незважаючи на це, каррі вже довгий час залишається основою ланкійської життя.
Чому каррі не набридає, запитаєте ви? На півострові, каррі готують, практично, з усього! Це овочі та фрукти, бобові, зелень, коренеплоди, гриби, коріння, морепродукти і риба, м’ясо курки і рідко телятина. Виходить, що хоч все рецепти і мають загальні інгредієнти (кокосове молоко, спеції, цибуля і часник), але смак кожного блюда все одно різний.
Каррі – це не тільки ім’я страви, так ще називають суміш спецій і листя дерева каррі. Цікаво, що практично в кожному будинку ланкійці зростає дерево (або кущ) каррі, перець чилі і кориця. Це одні з основних інгредієнтів, які входять до складу спеції каррі, а також додаються в свіжому вигляді під час приготування традиційних страв.
У чому секрет смачного каррі?
Смак страви, в першу чергу, залежить від якості спецій, свіжості продуктів (варто про це говорити?) І від смаку і жирності кокосового молока. Кожен ланкіец готує молоко з кокосового горіха самостійно. Приготувати кокосове молоко дуже просто! Каррі на свіжому молоці виходить неймовірно смачним. Звичайно, можна купити готовий продукт в магазині: у вигляді порошку, який розводять з водою або ж консервоване молоко в жерстяних банках. Повірте, смак домашнього молока і покупного – це дві великі різниці!
Найпопулярніше каррі в Шрі-Ланці – це чечевичное каррі (дал). Бобові містять багато білка, близько 25 гр. на 100 гр. сочевиці. Таке блюдо виходить дуже ситним.
Звичайно, каррі з сочевиці цінується не тільки своєю поживністю. Смак бобових, відварених в густому кокосовому молоці зі спеціями вражає! І ви можете переконатися в цьому самі.
Що потрібно для каррі з червоної сочевиці (на дві порції):
- 150 гр. червоної сочевиці
- 150-200 мл. кокосового молока
- варений рис для подачі на стіл
- 1/2 маленької червоної цибулини
- 2 зубчики часнику
- 0,5 ч. Л. куркуми
- 1 ч. Л. без гірки порошку каррі
- 1/4 палички кориці
- 1 гілочка листя каррі або 1 ч. Л. перемелених листя (цей пункт можна виключити, так як листя каррі дуже важко знайти в продажу)
- чорний мелений перець за смаком
- сіль
Каррі з червоної сочевиці за оригінальним рецептом Шрі-Ланки
Сочевицю промити під проточною водою. Нарізати цибулю і часник дрібним кубиком. Підготувати спеції.
Приготувати кокосове молоко. Про те, як зробити кокосове молоко в домашніх умовах дивіться ссилочку вище.
Залити сочевицю половиною кокосового молока. Молоко повинно покрити бобові. Якщо рідини мало, налийте трохи води.
Поставте каструльку на «слабкий» вогонь. Варіть сочевицю протягом 5-7 хв., Іноді помішуйте, щоб бобові варилися рівномірно.
Солити і перчити на цьому етапі не потрібно.
Через 5-7 хв. дав розвариться, насититься кокосовим молоком і ароматом спецій. Цибулю і часник за цей час встигнуть розваритися.
Тепер можна влити решту кокосового молока, додати сіль і перець за смаком. Справжній каррі – дуже гострий!
Розмішайте кокосове молоко з сочевицею, сіллю і перцем. Варіть ще 1-2 хв., Але не більше!
Каррі з червоної сочевиці готове. Обов’язково подавайте блюдо з вареним рисом.
У Шрі-Ланці прийнято подавати рис з 3-4 видами каррі, свіжим салатом з кокосової стружки і сочевичну хлібцями – пападам.
Смачного!