Каррі з червоної сочевиці по-ланкійських



Рис і каррі – це найпопулярніша страва в Шрі-Ланці. На відміну від Індії, чия кухня рясніє безліччю різноманітних рецептів, ланкійці кожен день віддають перевагу каррі! Каррі їдять на сніданок, на обід і вечерю. Звичайно, жителі Шрі-Ланки знають і вміють готувати чимало індійських страв, також популярна китайська кухня. Незважаючи на це, каррі вже довгий час залишається основою ланкійської життя.

Каррі з сочевиці

Чому каррі не набридає, запитаєте ви? На півострові, каррі готують, практично, з усього! Це овочі та фрукти, бобові, зелень, коренеплоди, гриби, коріння, морепродукти і риба, м’ясо курки і рідко телятина. Виходить, що хоч все рецепти і мають загальні інгредієнти (кокосове молоко, спеції, цибуля і часник), але смак кожного блюда все одно різний.

Каррі – це не тільки ім’я страви, так ще називають суміш спецій і листя дерева каррі. Цікаво, що практично в кожному будинку ланкійці зростає дерево (або кущ) каррі, перець чилі і кориця. Це одні з основних інгредієнтів, які входять до складу спеції каррі, а також додаються в свіжому вигляді під час приготування традиційних страв.

У чому секрет смачного каррі?

Смак страви, в першу чергу, залежить від якості спецій, свіжості продуктів (варто про це говорити?) І від смаку і жирності кокосового молока. Кожен ланкіец готує молоко з кокосового горіха самостійно. Приготувати кокосове молоко дуже просто! Каррі на свіжому молоці виходить неймовірно смачним. Звичайно, можна купити готовий продукт в магазині: у вигляді порошку, який розводять з водою або ж консервоване молоко в жерстяних банках. Повірте, смак домашнього молока і покупного – це дві великі різниці!

Найпопулярніше каррі в Шрі-Ланці – це чечевичное каррі (дал). Бобові містять багато білка, близько 25 гр. на 100 гр. сочевиці. Таке блюдо виходить дуже ситним.

Звичайно, каррі з сочевиці цінується не тільки своєю поживністю. Смак бобових, відварених в густому кокосовому молоці зі спеціями вражає! І ви можете переконатися в цьому самі.

Що потрібно для каррі з червоної сочевиці (на дві порції):

Що потрібно для каррі

  • 150 гр. червоної сочевиці
  • 150-200 мл. кокосового молока
  • варений рис для подачі на стіл
  • 1/2 маленької червоної цибулини
  • 2 зубчики часнику
  • 0,5 ч. Л. куркуми
  • 1 ч. Л. без гірки порошку каррі
  • 1/4 палички кориці
  • 1 гілочка листя каррі або 1 ч. Л. перемелених листя (цей пункт можна виключити, так як листя каррі дуже важко знайти в продажу)
  • чорний мелений перець за смаком
  • сіль

Каррі з червоної сочевиці за оригінальним рецептом Шрі-Ланки

Сочевицю промити під проточною водою. Нарізати цибулю і часник дрібним кубиком. Підготувати спеції.

Сочевиця і спеції

Приготувати кокосове молоко. Про те, як зробити кокосове молоко в домашніх умовах дивіться ссилочку вище.

процідити макуха від кокоса

Залити сочевицю половиною кокосового молока. Молоко повинно покрити бобові. Якщо рідини мало, налийте трохи води.

Кокосове молоко і вода

Поставте каструльку на «слабкий» вогонь. Варіть сочевицю протягом 5-7 хв., Іноді помішуйте, щоб бобові варилися рівномірно.

Солити і перчити на цьому етапі не потрібно.

Через 5-7 хв. дав розвариться, насититься кокосовим молоком і ароматом спецій. Цибулю і часник за цей час встигнуть розваритися.

дав каррі

Тепер можна влити решту кокосового молока, додати сіль і перець за смаком. Справжній каррі – дуже гострий!

Молоко і перець

Розмішайте кокосове молоко з сочевицею, сіллю і перцем. Варіть ще 1-2 хв., Але не більше!

Каррі з червоної сочевиці готове. Обов’язково подавайте блюдо з вареним рисом.

дав каррі

У Шрі-Ланці прийнято подавати рис з 3-4 видами каррі, свіжим салатом з кокосової стружки і сочевичну хлібцями – пападам.

Смачного!