Суп-пюре з гарбуза
Суп-пюре з гарбуза на кокосовому молоці з імбиром – це класичний рецепт Таїланду. Нашу співвітчизницю, яскраво-помаранчеву гарбуз, тайці поважають і часто використовують у приготуванні національних страв або напоїв.
Незмінними супутниками жовтого овоча, в тайської кухні, виступають лемонграсс, імбир, пекучий червоний перець, часник, спеція каррі і, звичайно ж, кокосове молоко.
Здавалося б, що такого набору спецій і приправ важко ужитися в одній каструльці … Але це зовсім не так!
В осінньо-зимові холоди свіжий імбир, часник і червоний перець прекрасно зігрівають, а ніжний, солодкий смак кокосового молока чудово пом’якшує яскравий контраст спецій.
Завдяки кокосовому молоку, веганські суп-крем з гарбуза виходить густим, кремовим і неймовірно ароматним. Нотки свіжого імбиру і часнику надають гарбузі злегка копчений смак.
Кокосове молоко легко приготувати вдома, але якщо у вас немає такої можливості, то можна замінити кокосове молоко на мигдальне або коров’яче, хоча це, звичайно ж, відіб’ється на смаку крем-супу. Отже, нам знадобиться:
- 500 гр. гарбуза
- 250-300 мл. кокосового молока
- 2-3 зубчики часнику
- свіжий імбир за смаком (або 0,5 ч. л. натертого на тертці імбиру)
- 1 ч. Л. темного каррі і 0,5 ч. л. світлого порошку каррі
- свіжа зелень для прикраси
- сіль, червоний перець
Покроковий рецепт приготування суп-пюре з гарбуза на кокосовому молоці
Гарбуз нарізати невеликими кубиками, залити водою по рівень гарбуза, додати пару зубчиків часнику + пів чайної ложки спеції світлого каррі 1 ч. Л. темного каррі. Солити на даному етапі не потрібно.
1 зубчик часнику і корінь імбиру дрібно порубати.
Поки гарбуз готується, можна приготувати свіже кокосове молоко. Для цього необхідно відкрити кокос, вийняти з нього м’якоть, не очищаючи від коричневої, м’якою шкірки (видалити тільки шкаралупу горіха) і збити половину кокоса блендером до однорідної маси, поступово вливаючи воду, щоб горіх легко Пюріровать. Потім залити цю суміш питною водою: влити, приблизно 250 мл. Гарненько пом’яти пюре з кокоса руками, щоб вода забарвилася в білий колір. Після – пропустити кокосову м’якоть через марлю, зцідивши отримане кокосове молоко. Стружка більше не знадобиться, а кокосова вода піде в суп.
Гарбуз перекласти в блендер, посолити, додати часник і імбир за смаком (не слід відразу додавати багато імбиру, в супі він дає легкий смак «підкопченої»), залити кокосовим молоком і збити до однорідної маси. Посолити, додати червоний перець.
За бажанням можна додати трохи більше імбиру або часнику. Вегетаріанський гарбузовий суп пюре готовий.
Смачного!