Лимонний рис по шрі-ланкійських
Рис – основа східної кухні. У Китаї, Непалі, Японії, Індії, Шрі-Ланці, Малайзії, Сінгапурі, Тайвані, Таїланді та багатьох інших країнах, відварений рис – це щоденне блюдо, яке становить основу будь-якого сніданку, обіду або вечері.
Наприклад в Шрі-Ланці національне блюдо – рис і каррі. Відвареної бурий рис (який коштує сущі копійки) або білий рис (цінується басматі, дорожче бурого рази в три-чотири) подають до гострих соусів каррі. Вегетаріанські каррі готуються з будь-яких овочів, бобових, грибів і навіть деяких фруктів.
Національні страви Індії виглядають подібним чином: відварений рис і гостре каррі, масала, рисові коржі – і ситний обід готовий. У Китаї популярний – рис з овочами (fried riсe), в Японії – суші і роли. І так далі.
Одним словом, на сході знають і вмію готувати рис, і цього не потрібні ніякі докази.
Оригінальний рецепт рису з лимоном і гострими спеціями по шрі-ланкійських дуже легкий в приготуванні. Це саме те блюдо, яке внесе різноманітність і обов’язково здивує своїм неповторним смаком.
Отже, нам знадобиться:
- 1 ст. відвареного рису (розсипчастого)
- 1 гілочка свіжого листя каррі (можна замінити на 1 ч. Л. Сушеного листя)
- 1 ч. Л. насіння гірчиці
- 1/2 ч. Л. куркуми
- 1 ст. л. соку лимона
- 1/2 ч. Л. цедри лимона
- 1 ст. л. сирого нуту або соєвих бобів (не обов’язково)
- 1/2 червоного перцю (стручкового) – буде дуже гостро!
- рослинна олія
- сіль
Готуємо рис з лимоном і гострими спеціями
Розігріти рослинне масло в сковороді. Висипати на розпечене масло насіння гірчиці і соєві боби.
Як тільки гірчиця почне «стріляти», додати листя каррі і половину червоного перцю.
Через 30 сек. всипати куркуму, обсмажувати ще пів хвилини.
Додати відварений рис, сік лимона. Посолити.
Перемішати всі інгредієнти. Накрити сковороду кришкою і дати настоятися 5-7 хв.
Через 5-10 хв. гострий лимонний рис можна подавати на стіл.
Смачного!