В цьому році зайнялася городом. З першого свого врожаю вирішила приготувати борщову заправку з буряка на зиму. Повірте на слово, вийшла смачна річ, яку можна вживати як закуску замість салату взимку.
Це звичайно не готовий борщ на зиму, який готується відразу з капустою. Але з моєї заправкою можна в будь-який час зварити смачний борщ, хоч зі свіжої, хоч з кислої капусти, хоч пісний, хоч м’ясної.
Борщова заправка з буряка
Пропоную на ваш суд свій рецепт заправки для борщу, яку можна приготувати в якості заготовки на зиму.
Складові:
- свіжа стигла буряк середнього розміру – 1 кг,
- помідори червоні – 1 кг,
- рослинне масло – 1 склянку,
- свіжа морква – 1 кг,
- ріпчаста цибуля – 0.5 кг,
- солодкий болгарський перець жовтого і червоного кольору – 1 кг,
- велика головка часнику,
- сіль за смаком,
- пісок цукровий – за смаком,
- перець червоний мелений – за смаком,
- оцет 9% – 3 столові ложки,
- невеликий пучок петрушки.
Процес приготування:
Приступаємо до підготовки зазначених інгредієнтів. Спочатку ретельно промиємо всі овочі. Потім моркву і буряк, цибулю і часник очистимо від шкірки, а у болгарського перцю вичистимо серцевину з плодоніжкою.
Наступний етап підготовки овочів полягає в тому, що їх треба подрібнити. Потремо буряк і моркву на великій тертці, викладемо ці овочі в велике блюдо, в якому збираємося гасити. Лук кришимо кубиком.
Поріжемо петрушку і відправимо до овочів. Натремо на дрібній тертці часник, але на час відставити убік. А ось помідори я пробила в блендері до стану пюре і відправила в блюдо до овочів.
Підготовлені інгредієнти для борщовий заправки на зиму ставимо на вогонь, перемішуємо. Так як помідори утворили невелику кількість соку, то ми масла рослинного наллємо спочатку половину зазначеного, згасимо хвилин 15.
Потім овочі присмачити сіллю, цукровим піском і червоним перцем, доллємо масло і проварити їх на слабкому вогні ще 30 хвилин.
На завершальному етапі приготування зимової заправки для борщу потрібно додати тертий свіжий часник, прокип’ятити 2 хвилини, далі зняти блюдо з вогню і влити оцет 9%, все ретельно перемішати.
Далі гарячу заправку викласти в підготовлені стерилізовані банки і закрити або гвинтовими кришками, або герметично закатати під ключ. Кришки не забуваємо прокип’ятити перед закручуванням. Остигнули банки прибрати в холодильник або льох. Цією заправкою будемо користуватися в зимовий період при приготуванні борщу.
Рецептом поділилася Галина Котяхова.
Можливо, вам буде цікавий рецепт салату з баклажанів "Десятка":
Салат десяточка на зиму – >>
Приємного апетиту і смачних заготовок!