Веганські борщ – це унікальне блюдо! З одного боку, смак готового борщу дуже нагадує традиційний: все та ж буряк, морква, білокачанна капуста і томати.
Але з іншого боку, в рецепті веганскої борщу не використовуються продукти тваринного походження, чому блюдо тільки виграє.
Вегетаріанський борщ виходить дуже легкий, що не калорійний, до того ж ароматний і неймовірно смачний.
Для приготування по-справжньому смачного борщу, використовуються деякі хитрощі:
- Замість м’яса в рецепті – квасоля, вона надає наваристого бульйону і ситність супу.
- Замість лимонної кислоти – сік лимона, що робить борщ ароматним, з ледь помітною ноткою цитруса. До того ж лимонна кислота зберігає колір буряка і робить борщу яскраво-червоним!
- А борщова заправка готується без рослинного масла (без обсмажування) – це робить борщ легким, дієтичним і ще більше підкреслює смак кожного компонента в страві.
Що знадобиться:
- 100 гр. квасолі (або півсклянки)
- 3 середніх картоплини
- 2 великих томата або томатна паста чи томатний соус
- 1 буряк
- 1 морква
- 2 ст. л. лимонного соку або 1 ст. л. бальзамічного оцту
- свіжа капуста
- 3 зубчики часнику
- сіль
- веганські сметана
- свіжа зелень за смаком
Рецепт приготування
Замочити на ніч квасолю. Або залити водою на 4-6 годин, щоб квасоля переповнилася водою, таким чином час приготування бобових значно скоротиться. Поставити варитися, практично, до повної готовності.
За 10 хвилин до готовності квасолі нарізати кубиком картопля і кинути до бобовим.
Поки картопля вариться, на тертці натерти моркву і окремо буряк.
Помідори натерти на тертці. Шкірку викинути.
На гарячу сковороду (без олії) викласти буряк і згасити 1-2 хв. Потім додати сік лимона або бальзамічний оцет, 5 ст. л. води, накрити кришкою і дати згасити ще 1-2 хв. Завдяки кислоті, що міститься в лимонному соці, буряк дасть яскраво-червоний колір готовому борщу. Сік лимона краще додавати за смаком.
Додати моркву, натерту на тертці, томати або томатну пасту і подрібнений часник. Добре посолити заправку.
Нашаткувати тонко капусту. Викласти заправку до готового картоплі і квасолі, додати капусту. Відварювати до повної готовності капусти. Краще, якщо капуста в борщі буде злегка з «хрустінкой». Посолити.
Веганські борщ, приготовлений за таким рецептом, збереже максимум вітамінів в овочах.
Смачного!