Знаменитий український суп – червоний борщ, має багато різних варіацій як і в технології приготування, так і в розходженні інгредієнтів. Як відомо, класичний борщ (той варіант, який готують більшість) складається з буряка (буряка), моркви, цибулі, томатної пасти, свіжого томатного соусу або перетертих томатів, картоплі та, обов’язково, дрібно шинкованной білокачанної капусти – це основні інгредієнти. Пісний борщ, зазвичай, готують з квасолею або грибами, так як ці два продукти містять в собі чималу кількість білка, що дає густий, наваристий бульйон і смак.
Напевно кожен з вас, хоча б пару раз в житті, пробував вегетаріанський борщ з квасолею або з грибами (швидше за все, печерицями)? Думаю що так! А ось борщ з лисичками – це вже більш рідкісний рецепт, зважаючи на важкодоступність лісових грибів. Якщо у вас коли-небудь з’явиться можливість приготувати грибний суп з лисичок, сушених або свіжих, нехай це буде вегетаріанський борщ, повірте, ви не пошкодуєте!
Складові:
- вода -3 л;
- гриби лисички сухі – 50 гр. або свіжі шампіньйони 200-250 гр;
- картопля воскового сорти (який довго розварюється) – 400 гр;
- капуста – 300 гр;
- морквина середня – 1 шт;
- цибуля – 1 шт;
- соус томатний, насичений – 2-3 ст. л .;
- велика буряк – 1 шт;
- 1 ст. л. лимонного соку (або 1 ч. л. бальзамика або яблучного оцту)
- рослинне масло для обсмажування овочів;
- сіль;
- лавровий лист;
- часник.
Смачний червоний борщ з грибами
Сушені лисички потрібно залити холодною кип’яченою водою, замочити ненадовго. Свіжі гриби не треба замочувати, а просто перебрати і почистити.
Картоплю почистити, порізати будь-якою формою (кубиком, соломкою або четвертинками) і скласти в каструлю з питною водою, поставити на вогонь (можна трохи пізніше, щоб встигнути підготувати інші інгредієнти).
Лук, нарізаний дрібними кубиками, обсмажити на сковороді. Не любите цибулю в супах? Тоді просто викресліть цей інгредієнт, він не зіграє великої ролі.
З грибів воду зцідити (злити через сито) і дрібно їх нарізати.
Надіслати в сковорідку з рум’яним цибулею, обсмажити все разом протягом декількох хвилин. Лисички не потрібно довго готувати.
Додати натерту морквину до грибів.
Влити половину томатного соусу туди ж і тушкувати до м’якості.
Надіслати в каструльку до Варя картоплі.
Буряк трьом на тій же тертці і відправляємо на другу вільну сковорідку, додаємо 1 ст. л. оцту або обраний вами кислий інгредієнт – поливаємо зверху буряк, тушкуємо до готовності. Важливо, щоб буряк була готова, що не хрустіли.
На цьому етапі кладемо тушкований буряк в бульйон з картоплею і грибами.
Капусту нашаткувати тоненько, попередньо зрізавши грубі місця.
Надіслати овоч в борщ. Посолити, додати лавровий лист.
Кладемо другу частину томатної пасти, пробуємо на смак бульйон, може треба буде ще до смаку додати.
Через 3-5 хв. знімаємо борщ з плити. Переконайтеся, щоб картопля і капуста були готові.
Накриваємо кришкою і залишаємо на 30 хвилин.
Потім подаємо до столу.