Як приготувати класичні голубці
Коли в магазинах і на ринках повно свіжих овочів, саме час приготувати голубці. Пропонуємо два найкращі рецепти з покроковим фото і добірку рекомендацій для приготування на плиті та в духовці. Маючи під рукою докладну інструкцію, зробити класичні голубці з фаршем і рисом зможе навіть зовсім недосвідчений кухар. Приблизна калорійність на 100 грамів готової страви – 212 ккал.
Для голубців найкраще підійдуть невеликі капустяні качани, загортати в їхнє листя начинку дуже зручно. Якщо ж листя велике, краще розрізати його навпіл.
Класичні голубці – фото рецепт покроковий
У продажу вже з’явилася молода білокачанна капуста, а отже, можна приготувати смачну страву східно-європейської кухні – голубці. У капустяне листя можна загортати будь-яку начинку, але ми сьогодні приготуємо класичний варіант: з м’ясним фаршем і рисом.
Інгредієнти
- М’ясний фарш: 250 г
- Капуста: вилок
- Рис сирий: 150 г
- Цибуля: 1 шт.
- Морква: 1/2 шт.
- Вода чиста: 200 мл
- Рослинна олія: 1.5 ст. л.
- Сіль, перець: за смаком
Інструкція приготування
-
Збираємо всі продукти, які знадобляться під час приготування. Капустину не обов’язково брати цілу. На дві порції потрібно всього 4 листки.
-
Фарш викладаємо в глибоку чашу, солимо і перчимо його, гарненько перемішуємо.
-
Рис відварюємо близько 10 хвилин у підсоленій воді до напівготовності, промиваємо під проточною водою і відправляємо до м’яса.
-
Усі інгредієнти гарненько змішуємо між собою.
-
Вилок капусти акуратно розбираємо на листочки, кожен опускаємо на 1 хвилину в киплячу воду.
-
У капустяного листа за допомогою ножа зрізаємо товсту частину білої прожилки.
-
Ліпимо з фаршу котлетку і кладемо її біля основи листка, як на фото.
-
Злегка підгинаємо нижню частину листочка, потім бічні.
-
Після цього робимо пару витків, щоб вийшов досить щільний згорток. Робимо так само з іншими заготовками.
-
Моркву чистимо, миємо і натираємо на великій стороні терки.
-
З цибулі зчищаємо лушпиння і нарізаємо довільно, але не дуже крупно.
-
На дно невеликого сотейника або сковороди кладемо одним шаром голубці.
-
Поверх викладаємо моркву і цибулю, скроплюємо рослинною олією. Вливаємо в сотейник воду і тушкуємо під закритою кришкою близько 45 хвилин на середньому вогні.
-
Приготовані таким чином голубці виходять абсолютно не жирними. Подавати їх можна як самостійну страву зі сметаною, зерновим хлібом і свіжою зеленню.
Як приготувати класично ліниві голубці
Класичні голубці, хоч і дуже смачна страва, але досить трудомістка. Якщо потрібно швидко приготувати обід або вечерю для всієї родини, а часу обмаль, виручить такий рецепт. Багатьом господиням цей варіант подобається навіть більше за традиційний.
Овочі, рис і м’ясо подрібнені та змішані разом тушкуються разом із томатним соусом і приправами. За зовнішнім виглядом такі голубці, звісно, відрізняються від звичайних, але за смаком нічим не поступаються їм.
Необхідні продукти:
- 500 г капусти;
- 500 г м’ясного фаршу;
- 100 г рису;
- 1 цибулина;
- 2 зубки часнику;
- 1 яйце;
- Сіль і перець – за смаком.
Для соусу:
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- 2 помідори або 300 г томатного соусу;
- 200 г жирної сметани;
- 3 зубчики часнику;
- Сіль, перець, лавровий лист;
- Панірувальні сухарі.
Покроковий рецепт:
- Рис висипаємо в каструлю, добре промиваємо під проточною водою. Вливаємо 200 мл води, солимо і варимо 15 хв на слабкому вогні. Зайву воду зливаємо. У цей час капусту шаткуємо соломкою, а потім ріжемо дрібним кубиком. Заливаємо її окропом, накриваємо кришкою і залишаємо на 15-20 хвилин.
- Цибулю і часник очищаємо від лушпиння, потім подрібнюємо блендером у пюре або тремо на дрібній тертці. Ароматну масу додаємо в м’ясний фарш.
- Капусту добре віджимаємо від вологи та додаємо в загальну миску разом із рисом, яйцем, сіллю та перцем. Добре вимішуємо і трохи відбиваємо, щоб фарш став більш в’язким і майбутні ліниві голубці тримали форму.
- Руки злегка змочуємо водою і формуємо вироби круглої або овальної форми. Викладаємо на змащене рослинною олією деко. Відправляємо в духовку на 20 хвилин при 200 градусах. Тим часом шаткуємо кубиком цибулю і натираємо морквину на крупній тертці. Пасеруємо на соняшниковій олії. У 500 мл води розчиняємо сметану, виливаємо в готову засмажку, солимо, перчимо, кладемо лавровий лист, видавлюємо часник і кип’ятимо ще 1 хвилину. Заливаємо соусом злегка запечені голубці і знову відправляємо в духовку на 45-50 хвилин, зменшивши температуру до 190 градусів.
- Готові ліниві голубці виходять дуже м’якими та смачними з ароматним соусом. Подати їх можна як самостійну страву або ж доповнити гарніром із картоплі, макаронних виробів.
Особливості приготування голубців у каструлі та духовці – поради та рекомендації
Тушкувати голубці можна різними способами. Вибирайте той, який здасться вам найбільш зручним. Якщо немає великої форми для запікання або товстостінної каструлі, можна приготувати голубці просто на плиті, без духовки.
Приготування голубців у каструлі
- Робимо голубці, як зазвичай. На плиту ставимо сковороду, наливаємо олію. Коли воно добре розігріється, обсмажуємо кожну заготовку по 1-2 хвилини з кожного боку.
- Натираємо 2 очищені морквини. Половину викладаємо на дно каструлі. Завдяки такій овочевій подушці голубці не підгорять. Зверху кладемо обсмажені заготовки і шар морквини, що залишилася.
- Додаємо 300 мл томатного соусу або перекручених помідорів. Солимо, перчимо, кладемо лавровий лист. Заливаємо все овочевим або м’ясним бульйоном. На сильному вогні доводимо до кипіння.
- Потім нагрівання зменшуємо до мінімального і тушкуємо при закритій кришці 1 годину і 20 хвилин. Якщо на кришці немає отвору для виходу пари, її потрібно накривати не щільно.
- За 15 хв до готовності кладемо 5 цілих зубчиків часнику, їх потім можна легко прибрати, але аромат залишиться. Можна додати 3 ст. л. л. сметани та зелень за смаком.
При цьому способі приготування капустяне листя і начинка встигають повністю приготуватися, але не підгоріти. Для любителів готувати в духовці теж є кілька порад.
Голубці в духовці
- Головне правильно вибрати посуд. Найкраще використовувати керамічну, скляну або чавунну форму для запікання.
- Якщо немає кришки, форму можна накрити фольгою, склавши її в 3 шари. Якщо цього не зробити, волога швидко випарується і вміст почне пригорати.
- Соус має повністю покривати голубці. Якщо його не вистачає, можна додати звичайної води.
- Час запікання при 190 градусах 50-60 хвилин. Усе залежить від кількості та особливостей духовки.