Голубці з грибами і рисом – це смачне веганські блюдо, яке повністю відповідає канонам пісної православної кухні. Вегетаріанські голубці можна включити в пісне меню абсолютно в будь-який день, так як серед інгредієнтів немає жодного продукту тваринного походження.
Хочеться відзначити, що даний рецепт пісний у всіх сенсах цього слова. Крім того, що веганські голубці можна сміливо їсти в піст, це блюдо також прекрасно підійде для всіх, хто намагається дотримуватися дієти (по здоров’ю або з метою схуднення). Справа в тому, що жоден з інгредієнтів не піддається обсмажуванні, що до слова, ніяк не впливає на смак і зовнішній вигляд пісних голубців.
Отже, щоб приготувати вегетаріанські голубці з грибів і рисом, нам знадобиться:
- 12-13 капустяних листів
- 1 маленька морквина
- 1/2 склянки рису, відвареного до напівготовності
- 300 гр. свіжих печериць або інших грибів (дуже смачно з білими грибами, смаженими лисичками, шиітакі)
- 100 гр. томатної пасти або за смаком
- 1-2 зубчики часнику для аромату (за бажанням)
- 1 стакан води
Як приготувати голубці з печерицями та рисом
Для початку слід відварити рис до напівготовності. Якщо ваша томатна паста містить сіль, то солити рис на цьому етапі не потрібно.
Поки рис вариться, підготувати капустяні листи. Відокремити великі листочки від капусти, промити під холодною проточною водою, просушити чистим рушником. У глибокій каструлі закип’ятити воду, як тільки вода закипіла – опустити листи капусти і проварити не більше 1 хв. Через 1 хв. вийняти листочки і відразу ж занурити в холодну воду, щоб зупинити процес приготування.
Таким чином капуста стане м’якою, але при цьому еластичною. Не потрібно відразу відварювати листочки до готовності, так як їм ще належить гаситися протягом 15-25 хв. в томатному соусі разом з рисом і грибами.
Тепер готуємо начинку. У рис, відварений до напівготовності, додаємо моркву, натерту на крупній тертці і свіжі гриби печериці, нарізані на дрібні кубики або пластинки. Якщо томатна паста не солона, тоді начинку можна посолити за смаком. Зверніть увагу, що гриби в рецепті свіжі! Такий варіант підходить тільки для печериць. Білі гриби, лисички, вешанкі, шиітакі або інші, обов’язково потрібно відварити і обсмажити на олії до готовності.
Викладаємо начинку на капустяний лист, в самий центр.
І загортаємо в конвертик. Якщо у вас не виходить акуратно загорнути начинку і листочки розкриваються, тоді можна скористатися дерев’яною зубочисткою, закріпивши їй дві сторони голубца.
Викладаємо пісні голубці на дно каструльки з широким дном або на сковороду з високими бортиками. Виливаємо на дно склянку води і томатну пасту, додаємо подрібнений часник, сіль і перець.
Тушкуємо голубці до повної готовності. Приблизно, за 15-20 хв. вода повинна википіти, а томатний соус загуснути.
Вегетаріанські голубці готові.
Пісні голубці з грибами і рисом готові, можна подавати на стіл.
Смачного!