Якщо ви сидите на дієті з метою схуднути, то цей рецепт не для вас. Чи не скаржтеся, що ми вас не попереджали! М’ясо з картоплею і сиром в духовці – блюдо ситне, соковите, ароматне і дуже смачне. Для багатьох з нас поєднання картоплі і м’яса вже давно стало класикою, а якщо запекти цей тандем в духовці, додавши цибулька, помідори, сир і часничок, то вийде ідеальне блюдо для сімейного застілля. Деякі переживають, що у них не вийде приготувати таку собі запіканку, але можемо вас запевнити, все у вас вийде, причому з першого разу. Цей покроковий фото рецепт буде вам в помощь!
М’ясо під шубою в духовці
рецепт з картоплею, сиром і помідорами
Це на перший погляд страва здається складним в приготуванні, ми вам доведемо, що це не так. Ви з нами? Тоді починаємо!
М’ясо вибирайте за власним смаком, головне, щоб це була м’якоть (філе без кісточки). Свинина, яловичина, баранина, курка і навіть індичка будуть прекрасно гармоніювати з іншими запропонованими інгредієнтами. Якщо не сезон свіжих томатів – замініть їх замороженими (припасеними з літа) або зовсім укладіть замість них пластинки грибів. У будь-якому випадку буде дуже смачно!
Складові:
- М’ясо (вирізка, м’якоть) – 1 кг,
- Картопля – 1 кг,
- Ріпчасту цибулю 2 3 головки (великі),
- Свіжі помідори – 3 штуки (середні),
- Сир твердих сортів – 200 грам,
- Часник 3 – 4 зубчики,
- Майонез або сметана (можна замінити соусом бешамель) – 100 грам,
- Сіль, чорний мелений перець, спеції – за смаком,
- Рослинна олія (рафінована) для змазування дека.
Процес приготування:
Очистіть цибулю і промийте його в холодній воді. Після наріжте цибулю тонкими кільцями або півкільцями залежно від розміру головки.
Для приготування цієї страви нам знадобиться деко з високими бортиками, змастіть його рослинним маслом і покладіть на дно «подушку» з лука.
Ретельно промийте в прохолодній воді м’ясне філе. Обсушити за допомогою паперового рушника або серветок. На фото в рецепті використовується свинина. Спеціально вибрали для приготування з картоплею непісним м’ясо, щоб в процесі приготування картопелька просочилася соком і жиром м’яса і стала ще смачніше.
Наріжте м’ясо поперек волокон, шматочки повинні бути не більше підлозі сантиметри товщиною. Нарізане м’ясо посоліть, поперчіть і додайте спеції на ваш смак. При бажанні можна кожну пластинку відбити спеціальним молоточком для відбивних.
Для приготування м’яса в духовці мною була використана свиняча м’якоть з шиї, яка за своєю суттю є дуже ніжною. Якщо у вас інше менш ніжне м’ясо, рекомендую вам його попередньо нарізати потрібними шматочками, посолити, додати спеції і, загорнувши в харчову плівку залишити маринуватися на кілька годин або на ніч.
У моїй родині однієї з улюблених спеції для м’яса є чебрець, саме його і будемо використовувати для приготування цієї страви. Видавіть часник через прес і розподіліть його по всьому м’ясу.
Покладіть підготовлену свинину (або яловичину) поверх лушпиння подушки.
Промийте помідори, видаліть плодоніжки і наріжте тонкими пластинками. Рівномірно розподіліть слайси томатів на шар з м’яса.
Помідори потрібно змастити соусом, який ви вибрали для приготування цієї страви. З соусів можна віддати переваги соусу Бешамель, майонезно – сметанному соусу або просто майонезу або сметани, як вам завгодно.
У нас залишився картопля. Його потрібно очистити, промити і нарізати тонкими кружечками. Ще один варіант «шуби» – подрібнення картоплі на крупній тертці. Тут вже кому що більше подобається в готовій страві: скибочки картопельки або шар більше схожий на картопляне пюре.
Зручно нарізати картоплю в глибоку чашку, щоб потім перемішати з соусом, сіллю і спеціями. За своїм смаком я додала сушений мелений імбир і суху зелень тархуна (естрагону). Картопляна шуба укладається поверх м’яса з помідорами.
Залишається натерти сир на крупній тертці і посипати ним все інгредієнти, це буде завершальний шар нашої запіканки.
Для того щоб картопля і м’ясо вийшли соковитими, встигли приготуватися і не пересохнути, рекомендую вам накрити деко перед відправкою в духовку фольгою. Її потрібно буде прибрати вже в завершенні приготування.
Розігрійте духовку до 190 градусів і поставте в неї деко з м’ясом і картоплею. Готуйте страву 60 хвилин. Потім зніміть фольгу, щоб сирна скоринка зарум’яниться.
М’ясо під шубою готово! Виймайте блюдо з духовки і радуйте свою сім’ю, поки воно гаряче!
Думаю, що це те саме сімейне блюдо, яке збере всіх вас за одним великим столом.
Приємного вам апетиту!
Як приготувати яловичину по-французьки в духовці можна прочитати на сторінках нашого сайту: