М’ясо, запечене в духовці, є улюбленою стравою багатьох сімей. І не дарма, адже воно виходить ароматним і апетитним, а також дуже смачним. А господині люблять його за простоту приготування. Зі звичайних інгредієнтів можна приготувати повноцінний вечерю чи обід. Особливістю рецепта є те, що відпадає необхідність додатково готувати гарнір до м’яса, тому що картопля ми будемо запікати разом з ним. Крім того таке блюдо можна запекти порційно, тобто в горщиках, а це дуже зручно до приходу гостей. Приготування такої страви не вимагає особливих кулінарних навичок, всі продукти готуються (промиваються, очищаються і нарізаються) і викладаються шарами, посипаються сиром і відправляються в духовку.
М’ясо по французьки
Складові:
- Картопля – 8 шт. невеликих;
- Сир твердий – 150-200 г;
- Цибулина – 1-2 шт .;
- М’ясо – 400 г;
- Сіль і спеції за смаком;
- Майонез або інший соус – за смаком.
Процес приготування:
Підготуємо інгредієнти. Розморозимо м’ясо, якщо воно заморожено. Очистимо від шкірки цибулю і картоплю.
М’ясо для запікання промиваємо, трохи обсушуємо і нарізаємо на порційні шматки товщиною приблизно в 1 см. Можна легенько відбити його кухонним молоточком з двох сторін.
Викладаємо м’ясо в жаростійкий посуд або деко, трохи змазаний олією. Кожен шматочок посипаємо сіллю, перцем та іншими приправами і спеціями на ваш вибір.
Цибулю нарізаємо кружечками або півкільцями і викладаємо поверх м’яса. М’ясо по-французьки краще готувати з цибулею, так блюдо виходить соковитіше, але можна готувати і без цибулі, якщо у вашій родині його не надто шанують.
Картопля теж наріжемо тонкими кружальцями однакової товщини і викладемо поверх лука.
Натремо сир. Останнім шаром викладаємо сир, рясно посипаючи по всьому периметру страви.
Випікаємо м’ясо по-французьки в духовці близько 50 хвилин. Температуру встановимо на 200-220 градусів. Готову страву поділяємо на порції і викладаємо на тарілки, прикрашаючи по своєму смаку.
Щоб м’ясо по-французьки з картоплею вийшло більш соковитим, можете використовувати різноманітні соуси, наприклад, звичайний майонез, кетчуп, сметану, гірчицю.
М’ясо вибирайте на свій розсуд: жирна свинина, менш жирна яловичина, дієтична курятина або ж баранина. В принципі, можете взяти будь-яке м’ясо. Крім того воно може бути як філе частиною, так і з прожилками жиру. Таке блюдо вийде жирніше і калорийнее, але одночасно і соковитою. Ніжне м’ясо запече швидше, жорсткіше необхідно готувати довше. Щоб скоротити час приготування, його можна нарізати більш тонкими шматочками або відбити (як і вказано в рецепті).
Можна приготувати м’ясо по-французьки з грибами. Для приготування можна взяти шампіньйони, але їх можна замінити будь-якими іншими. Дуже смачне м’ясо вийде з лісовими білими грибами. Крім грибів в якості додаткових інгредієнтів в рецепті м’яса по французьки використовуються помідори, солодкий перець, інші овочі. У деяких рецептах додають ананаси.
Якщо готувати просто м’ясо, без картоплі, то в якості гарніру добре підійде варений рис, стручкова квасоля, броколі та інші овочі. Крім того ви можете змінювати черговість шарів. Так що сміливо експериментуйте з інгредієнтами, блюдо напевно вийде смачним і апетитним. Готуйте і насолоджуйтеся!
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!