Пропонуємо в домашніх умовах приготувати лікер а-ля Бейлиз, дуже близького до смаку до оригіналу. Простий рецепт приємного вершкового на смак алкогольного напою з кавовим ароматом дозволить вам блиснути за святковим столом і здивувати всіх гостей.
Оригінал – відомий ірландський вершковий лікер, з міцністю 17%. Основними інгредієнтами для даного лікеру є віскі і свіжі вершки, в якості смакових добавок можуть виступати карамель, какао, кава, м’ята або шоколад. На складну оригінальну рецептуру не претендуємо, так, і навряд чи будинку у кого знайдуться консерванти і стабілізатори, що використовуються в промислових масштабах. А ось заощадити кошти можете цілком, оскільки ціна оригіналу досить висока.
Домашній лікер Бейліз
рецепт зі згущеним молоком без сирих яєць
Взагалі існує кілька варіантів лікеру Бейліс. Оригінальний – вершковий без добавок, інші наполягають з шоколадом, м’ятою, карамеллю або кави. У кожного свій смак і свої шанувальники, ми з вами сьогодні будемо готувати Бейлиз з кавою, відмінний напій для присутніх за столом дам. Спробуйте, ви не пошкодуєте!
Для того щоб приготувати домашній лікер без яєць вам будуть потрібні
Складові:
- Варене згущене молоко або вершки – 120 грам,
- Горілка – 250 мл,
- Вода (очищена) – 130 грам,
- Натуральну мелену каву – 2,5 ч. Ложки.
Процес приготування:
Для початку зваримо каву. Відразу хотілося зробити застереження, що не намагайтеся замінити інгредієнти дешевшими аналогами, інакше ви ризикуєте отримати неякісний з поганим смаком напій.
У невеликій ківш або турку налийте 70 грам холодної води. Додайте мелену каву і розмішайте. Поставте ємність на самий повільний вогонь, можна на якийсь час накрити кришкою, якщо не боїтеся «втечі». Варимо каву до готовності, тобто коли почне підніматися пінка, відразу слід зняти турку або ківш з вогню. Накрийте варений кава кришкою і дайте настоятися хвилин 10.
Потім процідіть каву через дрібне ситечко. Щоб жодної крупинки не потрапило в напій, використовуйте кілька шарів марлі, ватяні диски або фільтр для кави машини.
Чисту воду з’єднайте з вареним згущеним молоком, яка теж повинна бути хорошої якості. Поставте ємність на вогонь і на слабкому вогні доведіть суміш до кипіння. Варенку з водою потрібно в цей час добре перемішувати, щоб домогтися однорідного стану, тобто молоко або вершки повинні розчинитися.
Отриману рідину остудіть до кімнатної температури. У молочний розчин додайте проціджений кави і перемішайте.
Ну, а в кінці додаємо спиртне, в нашому випадку горілку. Все ретельно перемішуємо і переливаємо в закривається бутель. Щільно закрийте і залиште для настоювання на 1,5 години. Але краще залишити настоюватися домашній лікер на всю ніч або навіть добу. Перед вживанням збовтати.
Смак цього напою максимально наближений до смаку справжнього лікеру, зробленого ірландськими майстрами. Обов’язково приготуйте такий напій до святкового застілля або до новорічного столу і почастуєте їм всіх присутніх.
Рецепт і фото: Олена Каменева
Але перш ніж приступити до його дегустації пропонуємо ознайомитися з деякими правилами вживання лікеру Бейліз.
Як пити Бейлиз і з чим його подавати
- Для почав слід запам’ятати, що лікер, особливо Бейліс, подають після їжі. Чому? Та тому що лікери покращують травлення і сприяють кращому засвоєнню їжі. Тобто даний напій найкраще подати до десертів або солодощів.
- У чому подавати лікер? У чистому вигляді лікер прийнято пити в невеликих лікарнях чарках, обсяг яких не більше 30 мл. Якщо ж він подається в змішаному вигляді або з льодом, то використовують більш місткі келихи, наприклад, як для мартіні.
- З якими напоями поєднується Бейліс в коктейлях? Його можна додати в каві, замінивши їм вершки, тоді він додасть легкий алкогольний аромат напою. Також можна змішати лікер з джином або горілкою, тим алкоголем, який має нейтральний запах або смак. Лікер при додаванні цих напоїв стане менш солодким, але при цьому підвищиться його фортеця. Чи не розбавляйте Бейлиз соками і газованими напоями, інакше вершки згорнуться, і зовнішній вигляд лікеру відразу зіпсується!
- З чим подавати? В ідеалі цей напій прийнято подавати з вершковим морозивом, воно посилить смак лікеру. Також можна використовувати банан і полуницю, тертий шоколад, солодкі сиркові десерти або зефір.
Приємного вам застілля, і пам’ятайте, що все добре в міру!
Можливо, вам буде цікаво дізнатися, як приготувати домашній лимонад: