Признавайтесь, ви чули коли-небудь про каші під назвою «Дружба»? Я, якщо чесно, дізналася про неї зовсім недавно, і з тих пір готую її досить часто. По суті, це мікс з двох або більше круп (зазвичай рисової і пшоняної), зварених разом. Від друзів я дізналася, що кашу «Дружба» готували раніше в дитячих садах, де змішували в одній каструлі гречку, рис і пшоно, іноді якась крупа замінювалося на кукурудзяну, як в нашому рецепті, або на вівсянку.
З крупами можна експериментувати, щоб знайти свій ідеальний смакової баланс. Але які б крупи ви не вибрали, потрібно знати кілька простих правил, щоб в результаті блюдо було смачним і апетитним.
- Кашу потрібно варити на дуже повільному вогні.
- Вибирайте ті каші, які варяться приблизно однакову кількість часу.
- Крупи беріть в однакових пропорціях.
І, звичайно ж, як і в будь-яку іншу кашу, в «Дружбу» можна додавати овочі та гриби.
У сьогоднішньому рецепті я вибрала кукурудзяну крупу, рис і гречку. Додала спецій і грибочків, і вийшло дуже смачне і незвичайне блюдо.
Якщо готувати як в дитячому саду, то потрібно варити на молоці. Але мені здається це не смачним. Я приготувала пісну кашу на воді.
Для приготування «Дружби» можна використовувати сковороду з товстими стінками, щоб відразу там зробити зажарку і обсмажити гриби. А можна каструлю, з’єднавши в ній пізніше варену кашу з овочами. Також варіант – це запекти в духовці в горщиках. Або зварити в мультиварці на стандартному режимі.
Складові:
- Рис – ½ склянки
- Гречка – ½ склянки
- Кукурудзяна крупа – ½ склянки
- Бульйон (окріп) – 3 склянки
- Гриби смажені – 200 г
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Куркума, паприка, суміш перців, мелений коріандр – по щіпці
- Сіль за смаком
- Лавровий лист – 1 шт.
- Запашний перець горошком – 5 шт.
- Рослинна олія – 4 ст.л.
Як приготувати кашу «Дружба»:
Лук очистити і нарізала. Виклала в каструлю з рослинним маслом.
Морквину очистила і пустила на тертку.
Виклала до цибулі і обсмажити все разом протягом 5 хвилин.
Потім виклала смажені гриби (у мене були гливи).
Додала спеції: куркуму, мелений коріандр, паприку і лавровий лист.
Тепер черга круп. Промила кілька разів рис, виклала в каструлю.
Потім промила і виклала гречану крупу.
І точно так само вчинила з кукурудзяною крупою (так-так, її я промивала теж).
Залила гарячим овочевим бульйоном, посолити і кинула перець горошком.
Накрила кришкою і залишила на тихому вогні варитися до тих пір, поки вода повністю не вбереться.
Ось і готова смачна каша «Дружба»!
Смачного!