Овочеві гарніри

Картопляна бабка

У знаменитому фільмі «Дівчата» юна кухарка Тоня Кислицина перераховувала страви з картоплі, зокрема й національні. На жаль, про картопляну бабку вона тоді нічого не сказала, а між тим, приготувати цю білоруську страву може навіть господиня-початківець. Для нього знадобиться мінімум продуктів і зусиль.

Основною складовою частиною картопляної бабки є терта сира картопля, до якої додають найрізноманітніші інгредієнти, змішуючи все разом або ж укладаючи картоплю з тими чи іншими інгредієнтами шарами.

Так, наприклад, існують рецепти картопляної бабки з грибами, цибулею, беконом, м’ясом, салом, а також із багатьма іншими продуктами. Готують картопляну бабку зазвичай у духовці, а для запікання використовують будь-яку форму або горщики. Нижче кілька популярних, але дуже простих рецептів.

Класична картопляна бабка – рецепт із відео

Існує безліч варіантів бабки, згідно з класичним рецептом знадобиться картопля і жирна свинина.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1-1,2 кг.
  • Свинина (її можна замінити салом) – 300 гр.
  • Цибуля-ріпка – 2-3 шт.
  • Молоко – 1 ст.
  • Сіль, гострий і запашний перці.

Алгоритм дій:

  1. На першому етапі продукти необхідно підготувати. Картоплю і цибулю вимити, очистити, натерти на дрібній тертці або перекрутити через м’ясорубку.
  2. Свинину нарізати тонкими смужками, обсмажити до золотистого кольору на сковороді.
  3. У картопляно-цибулеву масу вилити молоко, додати свинину, сіль і перець. Ретельно вимішати.
  4. У вогнетривку форму, змащену олією, викласти масу, вирівняти.
  5. Поставити в духову шафу, попередньо нагріту, зверху прикрити листом фольги або кришкою.
  6. Температура запікання – 180°C, час – не менше 45 хвилин. Наприкінці запікання зняти кришку, щоб на бабці з’явилася рум’яна скоринка.
  7. Нарізати на порції, розкласти по тарілках, додати зверху пару ложок сметани. Аромати страви, природно, привернуть усю сім’ю, тож час роздавати виделки.

Картопляна бабка в духовці з фаршем – покроковий рецепт із фото

Картопляна бабка – смачна, проста і швидка в приготуванні страва, що належить до білоруської кухні. У рецепті розказано про те, як приготувати картопляну бабку з м’ясним фаршем.

Інгредієнти

  • Фарш (яловичина, свинина): 500 г
  • Картопля: 700 г
  • Яйце: 1 шт.
  • Морква: 1 шт.
  • Цибуля: 1 шт.
  • Пшеничне борошно: 4 ст. л.
  • Рослинна олія: для змащення
  • Сіль, чорний перець: за смаком

Інструкція приготування

  1. Цибулю подрібнити, а моркву потерти, використовуючи велику тертку. Додати подрібнені овочі в м’ясний фарш, туди ж покласти перець і сіль за смаком. Змішати додані інгредієнти з фаршем.

    Картопляна бабка

  2. Використовуючи дрібну тертку натерти картоплю. У натерту масу розбити яйце, додати перець, сіль за смаком, покласти борошно і перемішати.

    Картопляна бабка

  3. Намазати форму для запікання олією. Викласти половину отриманої картопляної суміші.

    Картопляна бабка

  4. Наступним шаром викласти фарш.

    Картопляна бабка

  5. На фарш розподілити картопляну суміш, що залишилася. Відправити отриману картопляну бабку в духовку. Запікати протягом 1 години при 180 градусах.

    Картопляна бабка

  6. Через 1 годину картопляна бабка з м’ясним фаршем готова.

    Картопляна бабка

  7. Подати картопляну бабку до столу і за бажанням приправити сметаною.

    Картопляна бабка

Як приготувати картопляну бабку в мультиварці

Картопля – один із найпопулярніших продуктів у білоруській кухні, місцеві господині готові продемонструвати 1001 рецепт страв із неї. Картопляна бабка в списку найбільш смачних і доступних рецептів, а на допомогу кухарці сьогодні приходить найсучасніша побутова техніка. Нижче рецепт приготування бабки в мультиварці.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1кг.
  • Борошно (пшеничне вищого ґатунку) – 1 ст. л. л.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Шпик – 100 гр.
  • Масло топлене – 2 ст. л.
  • Сіль і перець.

Алгоритм дій:

  1. Картоплю вимити, почистити, ще раз вимити, натерти на тертці. Можна на тертці, можна скористатися ще одним кухонним приладом – комбайном.
  2. У картопляну масу додати яйце, борошно, сіль із перцем.
  3. Шпик нарізати, цибулю очистити, вимити, порубати кубиками.
  4. У мультиварці обсмажити до рум’яного кольору шпик і цибулю (програма «Жарка»).
  5. У готову засмажку додати картоплю, ретельно вимішати.
  6. Верх розрівняти, полити розтопленим маслом. Готувати в режимі «Випічка».
  7. Подавати зі сметаною та зеленню!

Картопляна бабака в мультиварці

Рецепт білоруської картопляної бабки

Для білоруської бабки не потрібні екзотичні продукти, більша їх частина завжди під рукою. Технологія приготування теж проста, легко засвоюється кухарками-початківцями.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 кг.
  • Яйця курячі свіжі – 2 шт.
  • Шпик або жирна свинина – 200-300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт. залежно від розміру.
  • Сіль, спеції.
  • Жирна сметана – 2-3 ст. л. л.

(можна розділити навпіл для маленької родини)

Алгоритм дій:

  1. Шпик (або свинину) нарізати дрібними кубиками або брусками. Обсмажити на сковороді, перекласти на блюдо, залишивши жир, що витопився.
  2. На цьому жирі обсмажити до рум’яної скоринки цибулю ріпчасту. Попередньо її очистити, промити, порубати. Цибуля і свинина повинні охолонути до кімнатної температури.
  3. Очищену і вимиту картоплю натерти, скориставшись терткою або комбайном. У картопляну масу розбити яйця, покласти сметану, ретельно перемішати.
  4. Сюди ж додати обсмажені шпик (свинину) і цибулю. Посолити, заправити спеціями.
  5. Велику вогнетривку ємність або маленькі порційні формочки змастити олією, викласти майбутню бабку.
  6. Поставити в духовку для запікання. Час – 40-45 хвилин, температура в духовій шафі – приблизно 180°C.
  7. Наприкінці запікання можна змастити майже готову бабку сметаною, щоб скоринка вийшла золотистою і хрусткою.
  8. Подавати, посипавши зеленню – петрушкою або кропом.

Кілька рецептів картопляної бабки ясно показали, що продуктів необхідно мінімум, зусиль – небагато. Зате ситна, смачна, дуже апетитна страва відтепер регулярно тішитиме господиню і домочадців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *