Картопляна бабка
У знаменитому фільмі «Дівчата» юна кухарка Тоня Кислицина перераховувала страви з картоплі, зокрема й національні. На жаль, про картопляну бабку вона тоді нічого не сказала, а між тим, приготувати цю білоруську страву може навіть господиня-початківець. Для нього знадобиться мінімум продуктів і зусиль.
Основною складовою частиною картопляної бабки є терта сира картопля, до якої додають найрізноманітніші інгредієнти, змішуючи все разом або ж укладаючи картоплю з тими чи іншими інгредієнтами шарами.
Так, наприклад, існують рецепти картопляної бабки з грибами, цибулею, беконом, м’ясом, салом, а також із багатьма іншими продуктами. Готують картопляну бабку зазвичай у духовці, а для запікання використовують будь-яку форму або горщики. Нижче кілька популярних, але дуже простих рецептів.
Класична картопляна бабка – рецепт із відео
Існує безліч варіантів бабки, згідно з класичним рецептом знадобиться картопля і жирна свинина.
Інгредієнти:
- Картопля – 1-1,2 кг.
- Свинина (її можна замінити салом) – 300 гр.
- Цибуля-ріпка – 2-3 шт.
- Молоко – 1 ст.
- Сіль, гострий і запашний перці.
Алгоритм дій:
- На першому етапі продукти необхідно підготувати. Картоплю і цибулю вимити, очистити, натерти на дрібній тертці або перекрутити через м’ясорубку.
- Свинину нарізати тонкими смужками, обсмажити до золотистого кольору на сковороді.
- У картопляно-цибулеву масу вилити молоко, додати свинину, сіль і перець. Ретельно вимішати.
- У вогнетривку форму, змащену олією, викласти масу, вирівняти.
- Поставити в духову шафу, попередньо нагріту, зверху прикрити листом фольги або кришкою.
- Температура запікання – 180°C, час – не менше 45 хвилин. Наприкінці запікання зняти кришку, щоб на бабці з’явилася рум’яна скоринка.
- Нарізати на порції, розкласти по тарілках, додати зверху пару ложок сметани. Аромати страви, природно, привернуть усю сім’ю, тож час роздавати виделки.
Картопляна бабка в духовці з фаршем – покроковий рецепт із фото
Картопляна бабка – смачна, проста і швидка в приготуванні страва, що належить до білоруської кухні. У рецепті розказано про те, як приготувати картопляну бабку з м’ясним фаршем.
Інгредієнти
- Фарш (яловичина, свинина): 500 г
- Картопля: 700 г
- Яйце: 1 шт.
- Морква: 1 шт.
- Цибуля: 1 шт.
- Пшеничне борошно: 4 ст. л.
- Рослинна олія: для змащення
- Сіль, чорний перець: за смаком
Інструкція приготування
- Цибулю подрібнити, а моркву потерти, використовуючи велику тертку. Додати подрібнені овочі в м’ясний фарш, туди ж покласти перець і сіль за смаком. Змішати додані інгредієнти з фаршем.
- Використовуючи дрібну тертку натерти картоплю. У натерту масу розбити яйце, додати перець, сіль за смаком, покласти борошно і перемішати.
- Намазати форму для запікання олією. Викласти половину отриманої картопляної суміші.
- Наступним шаром викласти фарш.
- На фарш розподілити картопляну суміш, що залишилася. Відправити отриману картопляну бабку в духовку. Запікати протягом 1 години при 180 градусах.
- Через 1 годину картопляна бабка з м’ясним фаршем готова.
- Подати картопляну бабку до столу і за бажанням приправити сметаною.
Як приготувати картопляну бабку в мультиварці
Картопля – один із найпопулярніших продуктів у білоруській кухні, місцеві господині готові продемонструвати 1001 рецепт страв із неї. Картопляна бабка в списку найбільш смачних і доступних рецептів, а на допомогу кухарці сьогодні приходить найсучасніша побутова техніка. Нижче рецепт приготування бабки в мультиварці.
Інгредієнти:
- Картопля – 1кг.
- Борошно (пшеничне вищого ґатунку) – 1 ст. л. л.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Шпик – 100 гр.
- Масло топлене – 2 ст. л.
- Сіль і перець.
Алгоритм дій:
- Картоплю вимити, почистити, ще раз вимити, натерти на тертці. Можна на тертці, можна скористатися ще одним кухонним приладом – комбайном.
- У картопляну масу додати яйце, борошно, сіль із перцем.
- Шпик нарізати, цибулю очистити, вимити, порубати кубиками.
- У мультиварці обсмажити до рум’яного кольору шпик і цибулю (програма «Жарка»).
- У готову засмажку додати картоплю, ретельно вимішати.
- Верх розрівняти, полити розтопленим маслом. Готувати в режимі «Випічка».
- Подавати зі сметаною та зеленню!
Рецепт білоруської картопляної бабки
Для білоруської бабки не потрібні екзотичні продукти, більша їх частина завжди під рукою. Технологія приготування теж проста, легко засвоюється кухарками-початківцями.
Інгредієнти:
- Картопля – 2 кг.
- Яйця курячі свіжі – 2 шт.
- Шпик або жирна свинина – 200-300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт. залежно від розміру.
- Сіль, спеції.
- Жирна сметана – 2-3 ст. л. л.
(можна розділити навпіл для маленької родини)
Алгоритм дій:
- Шпик (або свинину) нарізати дрібними кубиками або брусками. Обсмажити на сковороді, перекласти на блюдо, залишивши жир, що витопився.
- На цьому жирі обсмажити до рум’яної скоринки цибулю ріпчасту. Попередньо її очистити, промити, порубати. Цибуля і свинина повинні охолонути до кімнатної температури.
- Очищену і вимиту картоплю натерти, скориставшись терткою або комбайном. У картопляну масу розбити яйця, покласти сметану, ретельно перемішати.
- Сюди ж додати обсмажені шпик (свинину) і цибулю. Посолити, заправити спеціями.
- Велику вогнетривку ємність або маленькі порційні формочки змастити олією, викласти майбутню бабку.
- Поставити в духовку для запікання. Час – 40-45 хвилин, температура в духовій шафі – приблизно 180°C.
- Наприкінці запікання можна змастити майже готову бабку сметаною, щоб скоринка вийшла золотистою і хрусткою.
- Подавати, посипавши зеленню – петрушкою або кропом.
Кілька рецептів картопляної бабки ясно показали, що продуктів необхідно мінімум, зусиль – небагато. Зате ситна, смачна, дуже апетитна страва відтепер регулярно тішитиме господиню і домочадців.