Картопляна бабка – блюдо білоруської кухні, яке готується у вигляді запіканки. Рецепт неодмінно сподобається любителям ароматних і золотистих дерунів. Справа в тому, що основа цієї страви – сиру картоплю, натертий на тертці.
Раніше господині готували бабку з різних овочів, які росли у них на городі, причому не терли на тертушці, дрібно їх нарізали. Все заливалося рідким тестом і запікати в печі.
Згодом основною сполучною інгредієнтом стала картопля. Як добавки використовувалися гриби, м’ясо, шкварки, сало, овочі, фарш.
Сьогодні у нас немає печей в квартирах, але є духовки і мультиварки. Якщо останнім девайсом ви ще не встигли обзавестися, то раджу вам приготувати картопляну бабку в духовці, в формі для запікання, просто на деку або в горщиках. Випікаємо картопляну бабку в духовці при температурі 200 градусів близько 45 хвилин. Час приготування залежить від вашої духовки і діаметра форми.
У покроковому фото рецепті буде представлений процес приготування бабки в мультиварці-скороварці Юніт (потужністю 900 Вт).
Просто в мультиварці (Панасонік, Редмонд, Поларіс і ін.) На програмі «випічка» час готування складе 1 годину.
Білоруська картопляна бабка
Для своєї запіканки я використовувала в якості добавки свинину (грудинку) з тонким прошарком жирку, щоб було посочнее.
Для приготування вам будуть потрібні
Складові:
- Картопля – близько 1 кг,
- М’ясо (будь-яке з жирної прошарком) 400 – 500 грам,
- 2 цибулини (середні),
- Борошно пшеничне – 1 ст. ложка,
- Яйце – 1 штука,
- Сметана або майонез – 1,5 ст. ложки,
- Чорний мелений перець і сіль за смаком,
- Свіжа зелень (кріп і зелена цибуля),
- Рослинна олія для змащування форми.
Процес приготування:
На вогонь ставимо сковорідку (або смажимо в мультіварочной чаші, щоб потім її зовсім не змащувати) і добре розігріваємо.
М’ясо або бекон потрібно дрібно порізати, я все порізала тонкими смужками. Відправляємо м’ясні прошарку на розігріту сковорідку і обсмажуємо до красивої золотистої скоринки.
Одну очищену цибулину відкладіть, а другу наріжте тонкими півкільцями. Відправляємо нарізану цибулю до обсмаженого м’яса, додаємо сіль і чорний мелений перець. Ви можете використовувати будь-які спеції на ваш смак, я зупинилася на перці. Обсмажуємо цибулю з м’ясом до м’якості і відразу знімаємо з вогню.
Очищену картоплю промиваємо і натираємо на середній тертці. Частину, що залишилася цибулину також натираємо на тертці. Будьте обережні з пальцями, і бережіть очі (або використовуйте блендер для перетворення лука в кашку). Зелену цибулю і кріп потрібно промити і дрібно порубати. Змішуємо натертий картопля, рубану зелень, куряче яйце, сметану або майонез, борошно.
Потім додаємо обсмажене м’ясо з цибулею.
Знову все перемішуємо і додаємо по необхідності сіль і спеції. До речі, зелень можна виключити зі складу інгредієнтів, все на ваш смак.
Чашу мультиварки змащуємо невеликою кількістю рослинної олії без запаху. Викладаємо м’ясо картопляну масу, закриваємо кришку, вибираємо режим «Випічка» і виставляємо час приготування 30 хвилин.
Після того як прозвучить сигнал про закінчення, потрібно відкрити кришку мультиварки і залишити так картопляну бабку з м’ясом хвилин на 5 – 10. Далі перевіряємо, чи скрізь боки запіканки відстали від чаші, і акуратно перевертаємо її на кошик пароварку. Потім перекладаємо на плоске блюдо.
Ідеальним доповненням до бабці з картоплі буде сметана, яку можна намазати зверху або подати окремо в соуснику. Як бачите, приготувати білоруську бабку в мультиварці дуже просто. Цілком нехитре, але дуже смачна страва, яке урізноманітнює будь-який стіл. Імпровізуйте і готуйте із задоволенням!
Автор: Славяна.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!
Як приготувати деруни – >>