Домашня кухня, не прив’язана до будь-яких національних «координатами» – це чи не вершина людської винахідливості і любові до кулінарного мистецтва? Ось у вас в руках простий набір продуктів, і стоїть завдання смачно і ситно нагодувати домочадців. Що ж ви придумаєте?
Саме в цей момент і спрацьовує та сама «лампочка», яка спалахує в голові домашнього кухаря, і народжується абсолютно унікальне блюдо, яке, можливо, з часом перетвориться на фірмове. Давайте і ми змайструємо наш шедевр з простих продуктів. Перша картопляна запіканка з фаршем буде з сирої картоплі з додаванням манки, другий рецепт – з картопляного пюре. Вибирайте свій варіант до смаку.
Картопляна запіканка з фаршем
рецепт в духовці з сирої картоплі
Для рецепта такий запіканки як «начинки» підійде не тільки поєднання фрикадельок і помідорів чері. Цілком собі апетитним і цікавим може бути варіант з червоною рибою і соусом до неї, наприклад.
Дерзайте і експериментуйте!
- 1 кг картоплі;
- 500 г свинячого фаршу;
- 1 велика цибулина або 2-3 маленьких;
- 1 велика морква;
- 250 г помідорів чері;
- 2 курячих яйця;
- щіпка гранульованого часнику або 2-3 зубки свіжого;
- 1 л. ч. куркуми;
- сіль і чорний перець за смаком;
- 3-4 ст. л. майонезу;
- 2 л. ч. гірчиці;
- 3 л. ст. манної крупи;
- рослинна олія.
Дрібними кубиками нарізаємо моркву. Також дрібно намагаємося нашаткувати ріпчасту цибулю.
Тепер страхуємо лук і моркву на середньому вогні на невеликій кількості рослинного масла, додавши до овочів щіпку гранульованого часнику і куркуму.
Тим часом чистимо і подрібнюємо на тертці з великими отворами вся картопля.
З’єднуємо в одному посуді подрібнений картопля, манну крупу, яйця, майонез, гірчицю. Додаємо солі і перцю за смаком.
Перемішуємо перераховані вище інгредієнти. Додаємо сюди ж пасеровані цибулю ріпчасту і моркву.
Перемішуємо ще раз остаточно картопляну основу для запіканки.
Фарш солимо і приправляємо перцем за смаком. Формуємо з нього фрикадельки розміром з помідори черрі. У мене вийшло близько 30 штук.
Деко злегка змащуємо олією і викладаємо на нього підготовлену картопляну масу, рівномірно розподіляємо її по всій поверхні.
Фрикадельки викладаємо поверх картопляної маси, злегка вдавлюючи їх.
Те ж саме робимо і з помідорами.
Запіканку з картоплі відправляємо в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів, на 50-60 хвилин.
Смачна картопляна запіканка готова!
Подаємо страву гарячою з улюбленим соусом і овочевим салатом. Смачного!
Автор рецепта і фото: Софія Березина.
Рецепт № 2
Картопляна запіканка з м’ясом – це смачне гаряче блюдо, яке зазвичай готується до обіду або вечері. А якщо ви задумали приготувати її до свята, то і подати слід так, щоб вона відразу звернула на себе увагу. Пропонуємо вам свій варіант приготування і оформлення смачною і ситної запіканки у вигляді змійки. Таке блюдо можна зробити спеціально до новорічного столу, якщо настає рік Змії, але ж він буває один раз в дванадцять років, навіщо ж чекати? І за смаком, і за зовнішнім виглядом така закуска не поступиться будь-якому вишуканому страві. Коли хочеться різноманітності необов’язково винаходити щось нове, досить проявити фантазію і кмітливість, і звичне блюдо буде сприйматися зовсім по-іншому.
Картопляна запіканка з м’ясним фаршем "Змійка"
Складові:
- 400 г м’ясного фаршу;
- 400 г картоплі;
- 70 г моркви;
- 70 г ріпчастої цибулі;
- 2-3 яйця;
- 40 г сиру твердих сортів;
- зелень,
- рослинна олія,
- майонез,
- сіль і перець за смаком;
- папір для випічки або рукав для запікання.
Картоплю почистити, порізати уздовж навпіл або на четвертинки. Залити водою, посолити, поставити на вогонь. Варити до готовності.
Коли картопля звариться (перевірити ножем – картопля повинна бути), злити майже всю воду, залишивши 50-70 мл.
У відварену картоплю розбити яйце. Збити пюре.
У м’ясний фарш додати перець і сіль, один яєчний білок.
Фарш перемішати.
Подрібнити цибулю ножем або теркою.
На сковороді розігріти невелику кількість рослинного масла, на якому і обсмажити цибулю до прозорого стану.
Поки обсмажується цибуля, морква натирається на тертці.
Додати моркву на сковороду до цибулі. Гасити 5-7 хвилин.
На деко вистелити папір для випічки або рукав для запікання (рука не розгортати).
Папір (рукав) змастити олією.
На деко викласти фарш у вигляді змії, «голову» викласти другим шаром на тіло.
Поверх фаршу укласти піджарку з цибулі та моркви.
Далі йде шар з картопляного пюре. Виліпити «змії» голову у вигляді трикутника. При необхідності можна промазати шари майонезом.
Твердий сир також натерти на дрібній тертці і викласти його останнім шаром по всій поверхні «змії».
Викласти сир останнім шаром. Розплавлений сир при запіканні перетвориться в золотисту скориночку.
«Очки» змії можна зробити з половинок маслин або перцю горошком.
Ось і все – можна відправляти в духовку, попередньо розігрів його до 180 градусів. Запікати не менше 40 хвилин.
Разом з папером (рукавом) запіканку перенести на велике плоске блюдо. Кулінарними ножицями обрізати зайвий папір по колу. Не намагайтеся зняти запіканку з рукава – вона зламається, блюдо буде зіпсовано.
По периметру і всередині «кілець» викласти зелень.
З моркви або оливки виріжте корону. З гілочок зелені зробіть роздвоєний язик.
Ця страва стане чудовою прикрасою святкового столу!
Смачного!
Автор Ольга Зарубіна
Рецепт № 3
Запіканка з картоплі зі свининою може бути приготовлена як на обід, так і на вечерю. Блюдо за запропонованим фото рецептом виходить ніжним і ароматним.
А ще це прекрасний варіант «утилізації» вчорашнього картопляного пюре, яке залишилося після вечері. Незважаючи на те, що блюдо ну зовсім просте, у нього є маса плюсів. Головний плюс це те, що всі інгредієнти доступні, другий плюс, не менш важливий, блюдо завжди виходить ситним. Інгредієнти в складі улюблені багатьма навіть окремо, тому навіть маленькі нехочухі спробують шматочок з великим задоволенням.
Запіканка з картопляного пюре з фаршем
рецепт в духовці з сиром
Будемо викладати картоплю шарами, між якими укладемо м’ясний фарш. Для фаршу можна взяти свинину. Не менш смачно вийде з куркою або рибою, експериментуйте!
Ми сьогодні додали до складу особливі інгредієнти, сир і сметану. Результат – апетитна рум’яна кірочка.
Отже, будемо готувати запіканку з картопляного пюре з фаршем в духовці.
Складові:
- фарш (будь-який) – 200 г .;
- картопля – 8 шт;
- масло вершкове – невеликий шматочок;
- зелений кріп – пучок;
- пір’я цибулі – пучок;
- сіль за смаком;
- яйця – 2 шт;
- рослинне масло – пара ложок;
- вершки або сметана – 60 р .;
- твердий сир – 80 м
Процес приготування:
Приготування запіканки почнемо з варіння картоплі (або використовуємо залишився пюре, як обмовлялося вище). Картопля шматочками потрібно відварити в підсоленій воді до готовності.
Злити відвар, розім’яти його в пюре, додати вершкове масло.
Розбити сирі яйця. Добре розмішати.
Зелень дрібно порубати. Якщо хтось із членів сім’ї не любить зелень, пропустити цей крок.
Фарш змішати з зеленню. Обсмажити його на соняшниковій олії до напівготовності.
Форму для запікання промазати рослинним маслом. Викласти частину мятого картофеля.В центрі розподілити напівготовий обсмажений фарш.
Закрити м’ясну начинку залишилися пюре, рівномірно його розподіливши.
Промазати верх сметаною.
Посипати все тертим сиром. Надіслати випікатися в розігріту духовку на 20 хвилин. Температура повинна бути не вище 180 °.
Запіканка готова. Подаємо в гарячому вигляді з салатом зі свіжих овочів.
Смачного!
Рецепт картопляної запіканки з м’ясом можна адаптувати не тільки під духовку, але і приготувати її в мультиварці на програмі «випічка».
Автор рецепта і фото: Ірина Гребенкина