Каша дружба

Каша «Дружба» отримало свою назву за те, що в її склад входить два і більше виду круп. Томясь, крупи «дружать» утворюючи прекрасний тандем смаку. У класичному варіанті приготування такої каші використовуються рис і пшоно, але рецепти Дружби видозмінюються з часом і до цих двох круп додаються все нові інгредієнти. Таким варіантом експериментування є молочна каша Дружба з гарбузом.

Така каша це джерело корисних речовин для нашого організму. По-перше, злаки це клітковина, яка покращує роботу нашого організму, а по-друге, гарбуз це корисні вітаміни і мінерали, в яких потребує наш організм. А ще по – третє це молоко, на якому готується каша Дружба, в ньому є кальцій, якого потребують наші кістки. Для приготування смачної каші можна використовувати, як свіжу, так і заморожену гарбуз. Такий корисний сніданок підійде не тільки дорослим, від каші Дружба будуть в захваті діти.

Існує безліч варіантів приготування каші Дружба з гарбузом, її готують і на плиті, і в духовці, і в мультиварці, і навіть в мікрохвильовці.

Рецепт № 1

Класичний варіант приготування каші Дружба з гарбузом на молоці

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • Шліфоване пшоно – 150 грам,
  • Кругло зернистий рис – 150 грам,
  • Гарбуз (свіжа) – 250 грам,
  • Масло вершкове – 50 грам,
  • Молоко коров’яче – 600 мл,
  • Вода – 200 мл,
  • Цукровий пісок і сіль за смаком.

Приготування каші Дружба

Для початку потрібно перебрати крупу, потім рис і пшоно потрібно ретельно промити в декількох водах.

Для приготування каші найкраще використовувати товстостінну каструлю, ідеально підійде казанок. Промиту крупу перекладаємо в казанок. Заливаємо водою і додаємо дрібку солі. Ставимо казанок на повільний вогонь і тримаємо в ньому крупу до закипання води. Бажано закрити каструлю важкої щільною кришкою.

Потім після закипання води тонкою цівкою вливаємо молоко і перемішуємо кашу. Далі продовжуємо варити кашу з молоком ще хвилин 15.

Якщо в процесі варіння крупа вбере всю рідину, то слід долити трохи молока або води.

Через 15 хвилин в кашу потрібно буде додати вершкове масло і цукровий пісок, перемішати і варити кашу ще хвилин 10 закривши кришку.

Тим часом свіжу гарбуз потрібно промити і, видаливши шкірку з насінням, порізати її дрібними шматочками. Шматочки гарбуза перекладаємо в каструлю з Дружбою і перемішуємо кашу. Варимо кашку, поки вона не стане однорідною. Готової каші потрібно настоятися, щоб вона як слід разопрела. Для того щоб каша не охолола, радимо укутати її товстим рушником.

Рецепт № 2

Каша дружба з рису і пшона з гарбузом в мультиварці

каша дружба

Класичний рецепт Дружби дуже просто адаптувати під мультиварку. У цього способу приготування є кілька переваг:

  • за кашею не потрібно стежити,
  • кашу не потрібно помішувати,
  • каша нікуди не втече, все приготування можна повністю довірити мультиварці,
  • продукти можна відразу закласти (і не тільки вранці, а з вечора, використовуючи відкладений старт),
  • каша не підгорить.

Складові:

  • Рис круглий – ½ мультістакана,
  • Пшоно – ½ мультістакана,
  • Гарбуз свіжа (м’якоть) – 250 г,
  • Молоко коров’яче (або молоко з водою) – 0.8 – 1 літр (густота по вашим перевагам),
  • Цукор – 3-4 столові ложки,
  • Сіль – щіпка,
  • Масло вершкове – 50 г.

Процес приготування:

каша дружба рецептКрупу перебрати і промити в декількох водах.
М’якоть гарбуза очистити від насіння і шкірки. Нарізати дрібними кубиками.

каша дружба в мультиварціУ чашу мультиварки закласти рис з пшоном і сирої гарбузом. Додати сіль, цукор. Шматочком вершкового масла зробити масляний ободок по верху чаші і те, що залишилося – покласти в крупу.

каша дружба з гарбузомДолити молоко або суміш молока і води (хто як любить).

як варити кашу дружбаВарити кашу Дружба з гарбузом на молоці в мультиварці в режимі «молочна каша» до сигналу і дати постояти на підігріві мінімум 30 хвилин.

каша дружба рецепт в мультиварціПісля сигналу відкрити кришку і гарбузову кашу перемішати лопаткою.

каша дружбаКашу з рису, пшона і гарбуза подавати гарячою з шматочком вершкового масла.

Рецепт № 3

Наслідки каша Дружба з сочевицею, рисом, гречкою і гарбузом

Для приготування цієї незвичайної каші вам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • Сочевиця (бажано червона) – 100 грам,
  • Гречана крупа – 200 грам,
  • Рис – 80 грам,
  • Цибуля ріпчаста – 1 штука,
  • Морква – 1 штука,
  • Гарбуз – 100 грам,
  • Сіль і спеції за смаком,
  • Рослинна олія – ​​2 – 3 ст. ложки.
  • Вершкове масло – 50 грам,
  • Вода.

Приготування безмолочной каші Дружба з сочевицею, рисом і гречаною крупою

Для початку потрібно перебрати і промити крупу. Потім очистити гарбуз від шкірки і насіння, також потрібно почистити цибулю і моркву.

Лук потрібно порізати дрібними кубиками, моркву та гарбуз натерти на середній тертці. У сковороду наливаємо рослинне масло (без запаху) і розігріваємо, потім викладаємо моркву, цибулю і гарбуз і страхуємо.

Потім овочеву піджарку перекладаємо в казанок і додаємо промиту сочевицю. Доливаємо півсклянки води і ставимо казанок на повільний вогонь. Варимо крупу з овочами майже до готовності сочевиці. Далі додаємо промитий рис і гречану крупу. Все перемішуємо, солимо і додаємо спеції за смак. Доливаємо води, так, щоб вона повністю приховувала крупу. Варимо кашу дружбу на воді хвилин 15 – 20 з щільно закритою кришкою на повільному вогні. Потім відкриваємо кришку і додаємо вершкове масло. Ми залишаємо «відпочивати» кашу хвилин на 15, потім розкладаємо по тарілках і подаємо Дружбу з гречки, рису і сочевиці як самостійну страву або як гарнір.

Рецепт № 4

Каша Дружба з пшоном і кукурудзяною крупою в мікрохвильовці

Для приготування каші в мікрохвильовці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • Пшоняна крупа – 0,5 склянки,
  • Кукурудзяна крупа – 0,5 склянки,
  • Молоко коров’яче – 1 стакан,
  • Гарбуз – 300 грам,
  • Вода – 1,5 склянки,
  • Цукровий пісок і сіль за смаком,
  • Вершкове масло – 3 ст. ложки.

Як приготувати кашу Дружба в мікрохвильовці

Крупу потрібно промити, потім змішати пшоно з кукурудзяною крупою і перекласти в спеціальний посуд для мікрохвильовки (чаша – 2-х літрова). Додаємо сіль і воду, перемішуємо. Відправляємо чашу в мікрохвильовку, виставляємо час 15 хвилин, а потужність 800 Ватт.

За цей час нам потрібно буде очистити гарбуз і натерти її на крупній тертці.

Через 15 хвилин, виймаємо чашу з крупою з мікрохвильовки і додаємо гарбуз, цукровий пісок, молоко, перемішуємо. І знову відправляємо кашу в мікрохвильовку ще на 15 хвилин, готуємо при тій же потужності.

Після того як прозвучить сигнал про приготування, вам потрібно додати вершкове масло в Дружбу, накрити кашу кришкою і закривши дверцята залишити кашу «відпочити» хвилин на 10.

Таку молочну кашу з гарбузом можна подати з будь-яким сиропом або варенням.

Рецепт № 5

Гарбузова каша Дружба з рисом і кукурудзяною крупою в мультиварці

Інгредієнти для приготування каші Дружба в мультиварці:

  • Рис круглий – 1 мульти стаканчик,
  • Кукурудзяна крупа – 1 мульти стаканчик,
  • Молоко – 6 мульти стаканчиків,
  • Ізюм (чорний без кісточок) – 80 грам,
  • Гарбуз – 100 грам,
  • Вершкове масло – 50 грам,
  • Цукровий пісок і сіль за смаком.

Як приготувати кашу Дружба в мультиварці

Для початку потрібно перебрати і промити крупу. Потім обдати пшоно окропом. Далі пересипати пшоно і кукурудзяну крупу в чашу для мультиварки.

Ізюм перебрати і промити, відправити до крупі в чашу.

Також додаємо вершкове масло, сіль, цукровий пісок.

Гарбуз потрібно очистити від шкірки і насіння, потім її можна натерти на тертці або порізати невеликими шматочками. Надіслати гарбуз до крупі в чашу мультиварки.

Потім все залити молоком. Закрити кришку мультиварки і виставивши режим «Молочна каша» готувати Дружбу з гарбузом до сигналу. За бажанням в кашу на самому початку приготування можна додати промиту курагу. Бажано дати годинку постояти кашки на підігріві, тоді вона вийде томленою, як з російської печі. Тому дуже зручно готувати кашу з вечора на відкладеному старті.

Готову молочну кашу Дружба з гарбузом потрібно перемішати і на смак додати ще вершкового масла. За бажанням при подачі полити сиропом або варенням.

Рецепт № 6

Каша Дружба з рисом, пшоном, курагою і родзинками в духовці

Для приготування каші Дружба в духовці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • Рис круглозерний – ½ склянки,
  • Пшоняна крупа – ½ склянки,
  • Ізюм (без кісточок, чорний) – жменя,
  • Курага – 10 штук,
  • Сіль і цукровий пісок за смаком,
  • Вершкове масло – 40 грам,
  • Гарбуз – 100 грам,
  • Молоко коров’яче – 3 склянки.

Приготування каші Дружба в духовці

Такий варіант приготування каші ще був відомий нашим бабусям, вони готували цю кашу в російських печах, де каша виходила дуже смачною. Але на сьогоднішній день грубку нам замінюють духовка або ж мультиварка.

Для початку потрібно обов’язково промити крупи в декількох водах, потім обдати пшоно окропом, так ви позбавитеся від гіркоти.

Далі потрібно промити родзинки і курагу і залити теплою водою, залишити хвилин на 15.

Гарбуз потрібно очистити і порізати невеликим кубиком.

Далі беремо великий глиняний горщик або жароміцний скляний посуд, в нього відправляємо крупу, потім курагу, родзинки і гарбуз. Додаємо сіль і цукровий пісок за смаком. Заливаємо молоком і зверху викладаємо масло. Горщик або скляний посуд ставимо в холодну духовку (щоб вони не лопнули від контрасту температур) на одну годину. Готуємо кашу Дружба в духовці при 200 ° градусах. Потім слід вимкнути духовку і залишити кашу потомитися ще хвилин 15, так каша стане смачнішою.

Рецепт № 7

Каша Дружба з яйцем

Завдяки введенню в кашу в кінці приготування збитого жовтка курячого яйця ми отримуємо незвичайний і насичений смак.

Для приготування каші Дружба з яйцем і гарбузом вам будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • Пшоняна крупа – 50 грам,
  • Рис круглозерністий – 50 грам,
  • Гарбуз – 100 грам,
  • Молоко коров’яче – 300 мл,
  • Вода – 100 мл,
  • Цукровий пісок і сіль за смаком,
  • Яйце куряче – 1 штука,
  • Вершкове масло – 30 грам.

Приготування каші Дружба з яйцем

Для початку слід ретельно промити крупи в декількох водах. Потім перекласти рис і пшоно в каструлю. Додаємо молоко і воду, до них сіль і цукровий пісок за смаком. Ставимо каструлю на плиту і варимо кашу на самому повільному вогні хвилин 30. Потім додаємо мелкопорезанние гарбуз, також її можна натерти на крупній тертці. Все перемішуємо, додаємо вершкове масло і варимо ще хвилин 15.

У цей час потрібно збити яєчний жовток.

Готову кашу знімаємо з вогню і вводимо в неї збитий жовток, ретельно збиваємо кашу віночком (НЕ міксером!). Потім накриваємо кашу кришкою і укутують товстим рушником, залишаємо «відпочивати» ще хвилин 15, потім розкладаємо по тарілках і прикрашаємо свіжими або консервованими ягодами або фруктами. Або ж просто поливаємо сиропом або згущеним молоком.

Приємного вам апетиту і хороших рецептів!