Каша «Дружба» отримало свою назву за те, що в її склад входить два і більше виду круп. Томясь, крупи «дружать» утворюючи прекрасний тандем смаку. У класичному варіанті приготування такої каші використовуються рис і пшоно, але рецепти Дружби видозмінюються з часом і до цих двох круп додаються все нові інгредієнти. Таким варіантом експериментування є молочна каша Дружба з гарбузом.
Така каша це джерело корисних речовин для нашого організму. По-перше, злаки це клітковина, яка покращує роботу нашого організму, а по-друге, гарбуз це корисні вітаміни і мінерали, в яких потребує наш організм. А ще по – третє це молоко, на якому готується каша Дружба, в ньому є кальцій, якого потребують наші кістки. Для приготування смачної каші можна використовувати, як свіжу, так і заморожену гарбуз. Такий корисний сніданок підійде не тільки дорослим, від каші Дружба будуть в захваті діти.
Існує безліч варіантів приготування каші Дружба з гарбузом, її готують і на плиті, і в духовці, і в мультиварці, і навіть в мікрохвильовці.
Рецепт № 1
Класичний варіант приготування каші Дружба з гарбузом на молоці
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- Шліфоване пшоно – 150 грам,
- Кругло зернистий рис – 150 грам,
- Гарбуз (свіжа) – 250 грам,
- Масло вершкове – 50 грам,
- Молоко коров’яче – 600 мл,
- Вода – 200 мл,
- Цукровий пісок і сіль за смаком.
Приготування каші Дружба
Для початку потрібно перебрати крупу, потім рис і пшоно потрібно ретельно промити в декількох водах.
Для приготування каші найкраще використовувати товстостінну каструлю, ідеально підійде казанок. Промиту крупу перекладаємо в казанок. Заливаємо водою і додаємо дрібку солі. Ставимо казанок на повільний вогонь і тримаємо в ньому крупу до закипання води. Бажано закрити каструлю важкої щільною кришкою.
Потім після закипання води тонкою цівкою вливаємо молоко і перемішуємо кашу. Далі продовжуємо варити кашу з молоком ще хвилин 15.
Якщо в процесі варіння крупа вбере всю рідину, то слід долити трохи молока або води.
Через 15 хвилин в кашу потрібно буде додати вершкове масло і цукровий пісок, перемішати і варити кашу ще хвилин 10 закривши кришку.
Тим часом свіжу гарбуз потрібно промити і, видаливши шкірку з насінням, порізати її дрібними шматочками. Шматочки гарбуза перекладаємо в каструлю з Дружбою і перемішуємо кашу. Варимо кашку, поки вона не стане однорідною. Готової каші потрібно настоятися, щоб вона як слід разопрела. Для того щоб каша не охолола, радимо укутати її товстим рушником.
Рецепт № 2
Каша дружба з рису і пшона з гарбузом в мультиварці
Класичний рецепт Дружби дуже просто адаптувати під мультиварку. У цього способу приготування є кілька переваг:
- за кашею не потрібно стежити,
- кашу не потрібно помішувати,
- каша нікуди не втече, все приготування можна повністю довірити мультиварці,
- продукти можна відразу закласти (і не тільки вранці, а з вечора, використовуючи відкладений старт),
- каша не підгорить.
Складові:
- Рис круглий – ½ мультістакана,
- Пшоно – ½ мультістакана,
- Гарбуз свіжа (м’якоть) – 250 г,
- Молоко коров’яче (або молоко з водою) – 0.8 – 1 літр (густота по вашим перевагам),
- Цукор – 3-4 столові ложки,
- Сіль – щіпка,
- Масло вершкове – 50 г.
Процес приготування:
Крупу перебрати і промити в декількох водах.
М’якоть гарбуза очистити від насіння і шкірки. Нарізати дрібними кубиками.
У чашу мультиварки закласти рис з пшоном і сирої гарбузом. Додати сіль, цукор. Шматочком вершкового масла зробити масляний ободок по верху чаші і те, що залишилося – покласти в крупу.
Долити молоко або суміш молока і води (хто як любить).
Варити кашу Дружба з гарбузом на молоці в мультиварці в режимі «молочна каша» до сигналу і дати постояти на підігріві мінімум 30 хвилин.
Після сигналу відкрити кришку і гарбузову кашу перемішати лопаткою.
Кашу з рису, пшона і гарбуза подавати гарячою з шматочком вершкового масла.
Рецепт № 3
Наслідки каша Дружба з сочевицею, рисом, гречкою і гарбузом
Для приготування цієї незвичайної каші вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Сочевиця (бажано червона) – 100 грам,
- Гречана крупа – 200 грам,
- Рис – 80 грам,
- Цибуля ріпчаста – 1 штука,
- Морква – 1 штука,
- Гарбуз – 100 грам,
- Сіль і спеції за смаком,
- Рослинна олія – 2 – 3 ст. ложки.
- Вершкове масло – 50 грам,
- Вода.
Приготування безмолочной каші Дружба з сочевицею, рисом і гречаною крупою
Для початку потрібно перебрати і промити крупу. Потім очистити гарбуз від шкірки і насіння, також потрібно почистити цибулю і моркву.
Лук потрібно порізати дрібними кубиками, моркву та гарбуз натерти на середній тертці. У сковороду наливаємо рослинне масло (без запаху) і розігріваємо, потім викладаємо моркву, цибулю і гарбуз і страхуємо.
Потім овочеву піджарку перекладаємо в казанок і додаємо промиту сочевицю. Доливаємо півсклянки води і ставимо казанок на повільний вогонь. Варимо крупу з овочами майже до готовності сочевиці. Далі додаємо промитий рис і гречану крупу. Все перемішуємо, солимо і додаємо спеції за смак. Доливаємо води, так, щоб вона повністю приховувала крупу. Варимо кашу дружбу на воді хвилин 15 – 20 з щільно закритою кришкою на повільному вогні. Потім відкриваємо кришку і додаємо вершкове масло. Ми залишаємо «відпочивати» кашу хвилин на 15, потім розкладаємо по тарілках і подаємо Дружбу з гречки, рису і сочевиці як самостійну страву або як гарнір.
Рецепт № 4
Каша Дружба з пшоном і кукурудзяною крупою в мікрохвильовці
Для приготування каші в мікрохвильовці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Пшоняна крупа – 0,5 склянки,
- Кукурудзяна крупа – 0,5 склянки,
- Молоко коров’яче – 1 стакан,
- Гарбуз – 300 грам,
- Вода – 1,5 склянки,
- Цукровий пісок і сіль за смаком,
- Вершкове масло – 3 ст. ложки.
Як приготувати кашу Дружба в мікрохвильовці
Крупу потрібно промити, потім змішати пшоно з кукурудзяною крупою і перекласти в спеціальний посуд для мікрохвильовки (чаша – 2-х літрова). Додаємо сіль і воду, перемішуємо. Відправляємо чашу в мікрохвильовку, виставляємо час 15 хвилин, а потужність 800 Ватт.
За цей час нам потрібно буде очистити гарбуз і натерти її на крупній тертці.
Через 15 хвилин, виймаємо чашу з крупою з мікрохвильовки і додаємо гарбуз, цукровий пісок, молоко, перемішуємо. І знову відправляємо кашу в мікрохвильовку ще на 15 хвилин, готуємо при тій же потужності.
Після того як прозвучить сигнал про приготування, вам потрібно додати вершкове масло в Дружбу, накрити кашу кришкою і закривши дверцята залишити кашу «відпочити» хвилин на 10.
Таку молочну кашу з гарбузом можна подати з будь-яким сиропом або варенням.
Рецепт № 5
Гарбузова каша Дружба з рисом і кукурудзяною крупою в мультиварці
Інгредієнти для приготування каші Дружба в мультиварці:
- Рис круглий – 1 мульти стаканчик,
- Кукурудзяна крупа – 1 мульти стаканчик,
- Молоко – 6 мульти стаканчиків,
- Ізюм (чорний без кісточок) – 80 грам,
- Гарбуз – 100 грам,
- Вершкове масло – 50 грам,
- Цукровий пісок і сіль за смаком.
Як приготувати кашу Дружба в мультиварці
Для початку потрібно перебрати і промити крупу. Потім обдати пшоно окропом. Далі пересипати пшоно і кукурудзяну крупу в чашу для мультиварки.
Ізюм перебрати і промити, відправити до крупі в чашу.
Також додаємо вершкове масло, сіль, цукровий пісок.
Гарбуз потрібно очистити від шкірки і насіння, потім її можна натерти на тертці або порізати невеликими шматочками. Надіслати гарбуз до крупі в чашу мультиварки.
Потім все залити молоком. Закрити кришку мультиварки і виставивши режим «Молочна каша» готувати Дружбу з гарбузом до сигналу. За бажанням в кашу на самому початку приготування можна додати промиту курагу. Бажано дати годинку постояти кашки на підігріві, тоді вона вийде томленою, як з російської печі. Тому дуже зручно готувати кашу з вечора на відкладеному старті.
Готову молочну кашу Дружба з гарбузом потрібно перемішати і на смак додати ще вершкового масла. За бажанням при подачі полити сиропом або варенням.
Рецепт № 6
Каша Дружба з рисом, пшоном, курагою і родзинками в духовці
Для приготування каші Дружба в духовці вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Рис круглозерний – ½ склянки,
- Пшоняна крупа – ½ склянки,
- Ізюм (без кісточок, чорний) – жменя,
- Курага – 10 штук,
- Сіль і цукровий пісок за смаком,
- Вершкове масло – 40 грам,
- Гарбуз – 100 грам,
- Молоко коров’яче – 3 склянки.
Приготування каші Дружба в духовці
Такий варіант приготування каші ще був відомий нашим бабусям, вони готували цю кашу в російських печах, де каша виходила дуже смачною. Але на сьогоднішній день грубку нам замінюють духовка або ж мультиварка.
Для початку потрібно обов’язково промити крупи в декількох водах, потім обдати пшоно окропом, так ви позбавитеся від гіркоти.
Далі потрібно промити родзинки і курагу і залити теплою водою, залишити хвилин на 15.
Гарбуз потрібно очистити і порізати невеликим кубиком.
Далі беремо великий глиняний горщик або жароміцний скляний посуд, в нього відправляємо крупу, потім курагу, родзинки і гарбуз. Додаємо сіль і цукровий пісок за смаком. Заливаємо молоком і зверху викладаємо масло. Горщик або скляний посуд ставимо в холодну духовку (щоб вони не лопнули від контрасту температур) на одну годину. Готуємо кашу Дружба в духовці при 200 ° градусах. Потім слід вимкнути духовку і залишити кашу потомитися ще хвилин 15, так каша стане смачнішою.
Рецепт № 7
Каша Дружба з яйцем
Завдяки введенню в кашу в кінці приготування збитого жовтка курячого яйця ми отримуємо незвичайний і насичений смак.
Для приготування каші Дружба з яйцем і гарбузом вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
- Пшоняна крупа – 50 грам,
- Рис круглозерністий – 50 грам,
- Гарбуз – 100 грам,
- Молоко коров’яче – 300 мл,
- Вода – 100 мл,
- Цукровий пісок і сіль за смаком,
- Яйце куряче – 1 штука,
- Вершкове масло – 30 грам.
Приготування каші Дружба з яйцем
Для початку слід ретельно промити крупи в декількох водах. Потім перекласти рис і пшоно в каструлю. Додаємо молоко і воду, до них сіль і цукровий пісок за смаком. Ставимо каструлю на плиту і варимо кашу на самому повільному вогні хвилин 30. Потім додаємо мелкопорезанние гарбуз, також її можна натерти на крупній тертці. Все перемішуємо, додаємо вершкове масло і варимо ще хвилин 15.
У цей час потрібно збити яєчний жовток.
Готову кашу знімаємо з вогню і вводимо в неї збитий жовток, ретельно збиваємо кашу віночком (НЕ міксером!). Потім накриваємо кашу кришкою і укутують товстим рушником, залишаємо «відпочивати» ще хвилин 15, потім розкладаємо по тарілках і прикрашаємо свіжими або консервованими ягодами або фруктами. Або ж просто поливаємо сиропом або згущеним молоком.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!