М’ясне суфле



М’ясне суфле можна запропонувати не тільки маленьким дітям в якості прикорму, а й дорослим. Соковите і ніжне парове блюдо для дорослих можна приготувати з свинини, яловичини або баранини, а так само змішаного фаршу. А ось для дитячого або дієтичного суфле краще вибирати не жирні сорти м’яса: кролика, індичку, курку або телятину.

Всі малюки дуже різні, одні тільки спробують м’ясо – тут же воно стає одним з улюблених продуктів. Інші обережно починають їсти все нове. І тим і іншим треба вводити в якості прикорму подрібнене м’ясо. Раніше просто подрібнювали відварне м’ясо м’ясорубкою, розводили молочком або бульйоном і годували дітей. Таку їжу досить часто малюки відмовляються їсти, і тоді мами йшли на хитрість, керуюся принципом: перш ніж погодувати дитину – спробуй сама, якщо смачно – годуй малюка, якщо немає – зроби так, щоб було смачно.

У книзі про здорову їжу, якою керувалися наші бабусі і мами, м’ясне суфле готувалося з вареного м’яса, яке потім подрібнювалося, змішувалося з вершками (в дієтичному варіанті молоком або бульйоном), сирим жовтком і збитими в піну білками. Далі рецепт суфле з м’яса припускав його запікання в широкій формі або сковороді в духовці.

Пропоную вам відступити від традиційного рецепту і приготувати м’ясне суфле з сирого м’яса, подрібненого в фарш, а в ідеалі в пюре за допомогою блендера і зробити його на пару в мультиварці або пароварці. Вийде нітрохи не гірше, але набагато швидше.

Щоб суфле вийшло дуже ніжним, в його склад крім молока (вершків або сметани) дуже добре додати овоч. Прекрасно підійде кабачок, морква або, білокачанна або цвітна капуста.

М’ясне суфле на пару

м'ясне суфле

На звітному фото м’ясне суфле з телятини приготовлено в невеликій силіконової формочке, як раз на одну порцію. Але хочу сказати, що готувала я сім таких порцій, тому що навіть вже великий друга дитина і чоловік не проти поласувати ніжним паровим суфле. Дуже люблять у нас і куряче суфле, за смаком воно виходить набагато ніжніше, ніж яловиче.
Якщо з дрібними формами возитися небажання, можна використовувати одну велику, і потім нарізати суфле ножем.
Так як на моїй кухні живе мультиварка, я адаптувала рецепт під неї. Так у нас в раціоні з’явився нове блюдо – ніжне м’ясне суфле в мультиварці на пару.

Складові:

  • Куряче м’ясо, телятина або м’ясо індички 400-500 г,
  • 150 мл молока (вершків або сметани),
  • 2 столові ложки манної крупи або борошна,
  • 2-3 курячих яйця,
  • масло вершкове – 50 г,
  • морква – за бажанням,
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

М’ясо для суфле беремо без жив і жиру, нарізаємо маленькими шматочками.

Якщо використовуєте морква або інший овоч, очистіть його від шкіри і поріжте кубиками (або так, як вам буде зручно подрібнювати овоч в блендері).

Пиріг з фаршем рецепт Подрібнити м’ясо, філе курки, індички або кролика блендером (або кілька разів м’ясорубкою) з додаванням овоча або без нього. До речі, частина м’яса можна замінити сирої печінкою, а зверху посипати суфле тертим сиром.

Додати сирі яйця, молоко, розм’якшене вершкове масло і манну крупу. Перемішайте і посоліть. М’ясний масі дати трохи постояти, хвилин 10-15, щоб манка набухла. Замість манки можна використовувати скибочку розмоченого батона або хліба, як ви це робите для котлетного фаршу.

Якщо у вас достатньо часу, то додайте в фарш спочатку тільки сирі жовтки. А ось білки збийте з дрібкою солі в міцну піну. Так суфле вийде більш повітряним.

Якщо готувати страву тільки для дорослих – можете додати будь-які спеції і часник.

Маса для суфле виходить схожою на густе пюре, її можна викладати в форми ложкою.

Підготовлену форму або кілька маленьких змастити рослинним або вершковим маслом. Якщо немає силіконових формочок, можна використовувати спеціальні з фольги, кокотніци для жульєну або керамічні піали.

М'ясне суфле рецептСтавимо формочки на решітку для приготування на пару. У чашу мультиварки влити 2-3 склянки води. Можна вбити відразу двох зайців і відварити одночасно в чаші молода картопля, рис або гречану кашу.

М'ясне суфле в мультиварціВиберіть режим «варіння на пару» і готуйте м’ясне суфле 20-30 хвилин в залежності від сорту м’яса. Дати трохи охолонути і витягти з форми.

Суфле з м'ясаМаленьким дітям можна подавати суфле без гарніру.

М'ясне суфле для дітей Дорослим запропонуйте це блюдо з гороховим пюре або гречаною кашею.

Суфле за цим рецептом можна приготувати і в пароварці і на плиті.

Сподіваюся, і ваш малюк полюбить м’ясо, і нагодувати його не складе вам праці.

Приємного вам апетиту і хороших рецептів бажає Анюта!