М’ясне суфле можна запропонувати не тільки маленьким дітям в якості прикорму, а й дорослим. Соковите і ніжне парове блюдо для дорослих можна приготувати з свинини, яловичини або баранини, а так само змішаного фаршу. А ось для дитячого або дієтичного суфле краще вибирати не жирні сорти м’яса: кролика, індичку, курку або телятину.
Всі малюки дуже різні, одні тільки спробують м’ясо – тут же воно стає одним з улюблених продуктів. Інші обережно починають їсти все нове. І тим і іншим треба вводити в якості прикорму подрібнене м’ясо. Раніше просто подрібнювали відварне м’ясо м’ясорубкою, розводили молочком або бульйоном і годували дітей. Таку їжу досить часто малюки відмовляються їсти, і тоді мами йшли на хитрість, керуюся принципом: перш ніж погодувати дитину – спробуй сама, якщо смачно – годуй малюка, якщо немає – зроби так, щоб було смачно.
У книзі про здорову їжу, якою керувалися наші бабусі і мами, м’ясне суфле готувалося з вареного м’яса, яке потім подрібнювалося, змішувалося з вершками (в дієтичному варіанті молоком або бульйоном), сирим жовтком і збитими в піну білками. Далі рецепт суфле з м’яса припускав його запікання в широкій формі або сковороді в духовці.
Пропоную вам відступити від традиційного рецепту і приготувати м’ясне суфле з сирого м’яса, подрібненого в фарш, а в ідеалі в пюре за допомогою блендера і зробити його на пару в мультиварці або пароварці. Вийде нітрохи не гірше, але набагато швидше.
Щоб суфле вийшло дуже ніжним, в його склад крім молока (вершків або сметани) дуже добре додати овоч. Прекрасно підійде кабачок, морква або, білокачанна або цвітна капуста.
М’ясне суфле на пару
На звітному фото м’ясне суфле з телятини приготовлено в невеликій силіконової формочке, як раз на одну порцію. Але хочу сказати, що готувала я сім таких порцій, тому що навіть вже великий друга дитина і чоловік не проти поласувати ніжним паровим суфле. Дуже люблять у нас і куряче суфле, за смаком воно виходить набагато ніжніше, ніж яловиче.
Якщо з дрібними формами возитися небажання, можна використовувати одну велику, і потім нарізати суфле ножем.
Так як на моїй кухні живе мультиварка, я адаптувала рецепт під неї. Так у нас в раціоні з’явився нове блюдо – ніжне м’ясне суфле в мультиварці на пару.
Складові:
- Куряче м’ясо, телятина або м’ясо індички 400-500 г,
- 150 мл молока (вершків або сметани),
- 2 столові ложки манної крупи або борошна,
- 2-3 курячих яйця,
- масло вершкове – 50 г,
- морква – за бажанням,
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
М’ясо для суфле беремо без жив і жиру, нарізаємо маленькими шматочками.
Якщо використовуєте морква або інший овоч, очистіть його від шкіри і поріжте кубиками (або так, як вам буде зручно подрібнювати овоч в блендері).
Подрібнити м’ясо, філе курки, індички або кролика блендером (або кілька разів м’ясорубкою) з додаванням овоча або без нього. До речі, частина м’яса можна замінити сирої печінкою, а зверху посипати суфле тертим сиром.
Додати сирі яйця, молоко, розм’якшене вершкове масло і манну крупу. Перемішайте і посоліть. М’ясний масі дати трохи постояти, хвилин 10-15, щоб манка набухла. Замість манки можна використовувати скибочку розмоченого батона або хліба, як ви це робите для котлетного фаршу.
Якщо у вас достатньо часу, то додайте в фарш спочатку тільки сирі жовтки. А ось білки збийте з дрібкою солі в міцну піну. Так суфле вийде більш повітряним.
Якщо готувати страву тільки для дорослих – можете додати будь-які спеції і часник.
Маса для суфле виходить схожою на густе пюре, її можна викладати в форми ложкою.
Підготовлену форму або кілька маленьких змастити рослинним або вершковим маслом. Якщо немає силіконових формочок, можна використовувати спеціальні з фольги, кокотніци для жульєну або керамічні піали.
Ставимо формочки на решітку для приготування на пару. У чашу мультиварки влити 2-3 склянки води. Можна вбити відразу двох зайців і відварити одночасно в чаші молода картопля, рис або гречану кашу.
Виберіть режим «варіння на пару» і готуйте м’ясне суфле 20-30 хвилин в залежності від сорту м’яса. Дати трохи охолонути і витягти з форми.
Маленьким дітям можна подавати суфле без гарніру.
Дорослим запропонуйте це блюдо з гороховим пюре або гречаною кашею.
Суфле за цим рецептом можна приготувати і в пароварці і на плиті.
Сподіваюся, і ваш малюк полюбить м’ясо, і нагодувати його не складе вам праці.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів бажає Анюта!