Коли хочеться чогось ситного, і немає бажання готувати кілька страв, пропоную вам приготувати несолодкий пиріг, в якому будемо використовувати швидке тісто, м’ясний фарш і сир. Ну, а оскільки зараз літній сезон овочів, ситний м’ясний пиріг пропоную спекти його з додаванням кабачків або цукіні. До речі, гарбуз тут теж добре буде себе «вести».
Це незвичайний пиріг, так як в ньому буде не просто шар м’яса, а досить апетитні фрикадельки. Дуже красиво пиріг з фрикадельками і кабачком виглядає в розрізі. Ніжне тісто, а в ньому кульки з м’яса під сирною скоринкою.
Пиріг з фрикадельками і кабачком
Такий пиріг з фрикадельками запросто можна подати замість звичної піци, або інший покупної їжі. Пиріг можна дати чоловікові в якості обіду замість звичного бутерброда. Або дитині в школу, їли у вас немає хорошої їдальнею. У нас, наприклад, ціла проблема змусити дитину сходити на обід до їдальні. Навіщо каже платити гроші, якщо більшість хлопців залишають тарілки недоторканими. Відмовляється їсти холодні макарони або гречку, залиту рідкої субстанцією з цибулею під назвою підлива. Є там звичайно і буфет, а там тільки солодощі. Так що мій домашній пиріг з фрикадельками дитина бере з собою на обід і з великим задоволенням з’їдає його на перерві з соком.
Для приготування пирога фрикадельки можна катати з будь-якого фаршу, смачний він з рубаною куркою або індичкою.
Складові:
- 150 – 200 гр. борошна,
- 1 стакан сметани,
- 1 ч. Ложка розпушувача або 0,5 ч. Ложки соди,
- 1 невеликий кабачок або цукіні (200 гр.)
- ½ ч. Ложка солі,
- 3 яйця,
- 100-150 гр. сиру,
- 500 гр. домашнього фаршу.
Процес приготування:
Звичайно, можна використовувати і магазинний фарш, але я віддаю перевагу готувати фарш сама. Я відразу купую кілька кілограм м’яса різних сортів, і сало. Перемелюю все м’ясо, змішую фарш, додаю солі і перцю. Ділю фарш на невеликі частини і заморожують. Так у мене під рукою завжди домашній фарш відмінної якості. А для швидкої випічки, других страв або супів відразу ката тефтелі або фрикадельки і заморожують їх про запас.
Отже, домашній фарш потрібно приготувати або розморозити, потім виліпити з нього кульки. Для в’язкості можна додати сире яйце або трохи борошна. Але це зовсім не обов’язково.
Приготуємо швидке рідке тісто. Чим мені подобається це пиріг, так це тим, що тісто не потрібно вимішувати руками або розгортати як для традиційних пирогів.
Яйця розмішати, влити сметану. Всипати борошно з розпушувачем і розмішати, щоб не було грудочок. Тісто має бути густіше, ніж на оладки.
Кабачок очистити (якщо плід злегка перезрілі, як у мене) і натерти на крупній тертці. Шкіру і насіння у молодих молочних кабачків можна не видаляти, смак пирога з фрикадельками вони не зіпсують. Кабачкову масу віджати і додати в тісто.
Тісто з кабачками перемішати ложкою.
Змастити форму рослинним маслом і вилити частину тесту. Викласти фрикадельки, рівномірно розподіляючи їх. Сильно їх не вдавлюють, так як буде ще один шар з тіста і шар натертого сиру.
Сир натерти на крупній тертці. Рясно посипати фрикадельки сиром. Сир можна використовувати будь-яких твердих сортів, у мене на цей раз в пиріг пішов улюблений козячий сир. Обожнюю його просто за приємний смак з легкою гіркуватістю!
Я часто готую цей пиріг, але не завжди поділяю тісто на дві частини. Якщо потрібно зробити все швидко, просто «встромляють» в рідке тісто м’ясні кульки, злегка їх прітаплівая і засинаю сиром. У такому виконанні верхня частина фрикадельок в готовому пирозі визирає на поверхні.
Включити духовку і розігріти її до 180 градусів. Поставити пиріг з фаршем і кабачками в духовку. Випікати 30-40 хвилин до красивого рум’яного кольору.
Відразу пиріг не витягувати з духовки, а дати йому трохи охолонути і просочитися м’ясним смаком.
При подачі пирога з фрикадельками і кабачком його можна посипати зеленню і при бажанні змастити верх будь-яким соусом. Але це вже на той випадок, якщо випічка не берете в дорогу або ні з собою в якості перекусу, а подаєте його будинку.
Пиріг з фрикадельками в мультиварці
Такий пиріг з фаршем можна спекти не тільки в духовці, але і в мультиварці. У своєму Панасонік я печу його на програмі «випічка» 80 хвилин. У моєму приладі немає 3 Dнагрева, тому пиріг з фрикадельками в мультиварці виходить з блідим верхом. Але, думаю, це не страшно, чудовий смак випічки цей недолік компенсує.
Соуси для пирога з фрикадельками
майонезний соус
Перемішати майонез з гірчицею і кетчупом. Змастити поверхню вже охололого пирога і посипати дрібно нарізаною зеленою цибулею. Так він буде соковитіше і трохи нагадає вам хот-дог.
Зелений часниковий соус
У блендері подрібнити часник, кріп і пару листочків салату. Цю масу можна присмачити гірчицею або оливковою олією. Викласти на теплий пиріг, і по дому рознесеться аромат часнику. Цей соус підходить для подачі пирога з фрикадельками і кабачком виключно в домашніх умовах, вже дуже сильний аромат виходить.
гірчичний соус
Змішати 2 види гірчиці – в зернах і пастообразную. За бажанням додати майонез. Можна додати для гостроти тертого кореня хрону або імбиру. Змастити тонким шаром пиріг.
Подача пирога і фрикадельками і кабачками
Пиріг ріжемо порційно, якщо соус вийшов рідкий – полити кожен шматочок в порціонної тарілці.
Подавати з простим овочевим салатом, або з просто порізаними сезонними овочами.
Підійде до пирога з фрикадельками і кисла капуста, і будь-які консервовані овочі, якщо ви вирішили спекти пиріг взимку.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів бажає Анюта!