Серед численних перевірених рецептів пирогів з начинкою хочеться виділити один, який в моїй родині користується великим попитом, і на питання: «Що б ви хотіли сьогодні смачного?» Майже завжди отримую відповідь: «Наш фірмовий пиріг!» І дійсно, приготований один раз, пиріг з фаршем і картоплею міцно зайняв лідируюче місце в нашому сімейному меню. Тісто для пирога готується без дріжджів, на кефірі. Для начинки береться м’ясний фарш – готовий або домашній, картопля, цибуля і спеції. Як бачите, продукти цілком доступні для будь-якого бюджету. Та й часу для приготування буде потрібно не надто багато, а якщо готується він в вихідний день, то й помічники завжди знайдуться.
Якщо ви хочете приємно здивувати своїх близьких, раджу неодмінно скористатися цим рецептом, в якому гранично зрозуміло описаний весь процес, починаючи з приготування смачного, пишного тесту. Пиріг на кефірі з начинкою з м’ясного фаршу і картоплі можна подати і як основне блюдо, так як він виходить дуже ситним. Так що не варто довго роздумувати, просто спробуйте приготувати цей апетитний і гарний пиріг, хто знає, можливо і у вашій родині він теж стане «фірмовим».
Пиріг з фаршем і картоплею
пиріг з тестом на кефірі
Складові:
тісто:
- кефір жирний (3,2%) – 500 мл;
- сіль;
- рослинне масло – 50 мл;
- цукор – 1 десертна ложка;
- розпушувач для тіста – 8-10 грамів;
- борошно – 700 грамів.
начинка:
- м’ясний фарш (будь-який) – 200 грамів;
- картопля – 5 середніх бульб;
- цибуля – 2 головки;
- рослинна олія;
- сіль;
- будь-які приправи або чорний перець.
Процес приготування:
Для приготування дріжджового тіста з’єднати кефір, цукор, рослинна олія і сіль. Кефір не повинен бути холодним. Додати в суміш 1/2 частину борошна, вимісити і ввести другу частину борошна разом з розпушувачем. Прибрати тісто на кефірі в холодильник на 20 хвилин для дозрівання.
Для начинки необхідно нарізати очищену картоплю кубиком, з’єднати його з сирим м’ясним фаршем і обсмаженою заздалегідь цибулею. Всі поперчити і посолити за смаком. При використанні нежирних сортів м’яса або курки, в начинку можна додати 50 грамів вершкового масла.
Розділити тісто, що підійшло на дві частини, при цьому вони повинні бути нерівними, велику розкачати для основи, меншу – для верху. У підготовлену форму для випікання укласти пласт тесту, рівномірно викласти начинку, далі закрити пиріг другим шаром і акуратно защипати краї. Верх пирога наколоти виделкою.
Випікати пиріг з фаршем і картоплею в духовці близько 40 хвилин при температурі 180 градусів. Духова шафа заздалегідь розігріти.
Смачного!
Рецепт і фото Ольги Камашевой.