Вітаю! Це Анжеліка Мій минулий рецепт – смажений нут в гострих спеціях, а в цей раз я хочу показати, як я готую пісні тефтелі з квасолею і рисом в томатному соусі.
Знову в рецепті категорія бобових: я вважаю квасоля важливим і необхідним джерелом білка для вегетаріанців, на 100 г червоної квасолі – 333 калорії, 24 г білка, а також натрій, калій, кальцій, вітамін С, магній, залізо, вітамін B6 і ін.
Я вмію багато чого готувати з квасолі – і хумус квасолевий, і котлети, і тефтелі, і супи різноманітні, але рецепт, який викладаю зараз – це один з улюблених способів її приготування. Спочатку покажу, як зробити котлети – вже самостійне блюдо. А потім, як продовжити і згасити «їжачки» або пісні тефтелі.
Так як цей рецепт бере участь в новорічному конкурсі, я хочу заздалегідь уточнити, що тефтелі і котлети цілком можуть стояти на столі разом з іншим гарячим. Так як крім салатів і закусок всім захочеться ще і основне блюдо, ось тефтелі з квасолею і будуть тим самим гарячим. До них можна: пюре картопляне, рис з овочами, печена картопля або свіжі овочі (салат).
Складові:
- 2 склянки вареної червоної квасолі або консервованої;
- 1-1,5 склянки рису (звареного до напівготовності);
- 1/4 ріпчастої цибулі;
- 1-2 зубчики часнику (цибуля і часник можна замінити на спецію «асафетида«);
- 1 велика морква;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- рослинна олія;
- сіль і чорний мелений перець за смаком
Як приготувати тефтелі пісні з квасолі. Хід роботи:
Беремо суху червону квасолю, а можна і інший вид, може вам більше до душі чорна, біла або зовсім великі зелені боби? Тут важливо, щоб квасоля розварилася, тому можна і відразу консервовану в банку купити. Замочуємо на всю ніч суху квасолю. А вранці відварюємо її довго, щоб розварилася і була як картопля крохмальний.
Ріжемо дрібно цибулю і зубчики часнику.
Відварену квасолю переносимо в чашку від блендера, щоб зробити фарш. Якщо у кого-то немає блендера, то візьміть ступку або картоплем’ялку для пюре, ще можна перекрутити квасоля через м’ясорубку.
Якщо блендер не справляється, то долийте трохи води, в якій варилася квасоля. Або просто воду. Вийде фарш, який ще треба за смаком посолити і поперчити. І змушують туди цибулю з часником.
І сюди ж змушують попередньо зварений рис на половину. Недоварений рис – це такий, що вже не хрумтить на зубах, але рисинки залишаються ще трохи твердоватим. Вимкнений, буквально, за 3-4 хв. до готовності.
Фарш готовий. Його можна вже є, він смачний Але я готую тефтелі, тому продовжу дію на сковорідці. Формую кульки (побільше-поменше – не важливо, все інгредієнти вже майже готові, так що мінімальна прожарка) і розкладаю їх по колу на сковороді, прямо на розпечене масло.
Котлети підрум’яняться за 3-4 хвилини, їх можна знімати з плити і є.
Але я знову йду далі. На великій тертці тру моркву. Висипаю в сковорідку, кидаю ще 1-2 ст. л. нарізаного сирого ріпчастої цибулі, але хто не любить тушковану цибулю – можна обійтися без нього.
І заливаю томатною пастою. У мене був самий звичайний трикутничок з концентрованою пастою, я видавила половину (близько 2-х ст. Л.). Посолити і приперчив томатну підливу.
Накриваю кришкою на 5 хвилин.
Гасила до готовності моркви. Рис вже точно всередині тефтелек встиг проваритися.
Вийшла ціла сковорідка смачних вегетаріанських «їжачків» з квасолі. Я їла з рисом, але на гарний стіл і гостям доречніше буде інший гарнір або інша подача.
Нарізка свіжих овочів виглядає ще смачніше.
З наступаючими всіх!