Плов – страва з дуже давньою і багатою історією. Вважається, що вперше страва була приготовлена в Індії, а вже потім розлетілося по всьому світу. У деяких народів плов готують виключно для святкового столу, їм прийнято пригощати найдорожчих і шанованих гостей. Існує сотні рецептів приготування плову, але все ж класика залишається незмінною: рис і м’ясо. Решта добавки, у вигляді різних спецій, сухофруктів і овочів кладуть в блюдо на свій розсуд. Наприклад, Бухарський плов в своєму складі обов’язково містить м’якоть стиглої, солодкої гарбуза, яка робить його особливо соковитим і насиченим. Крім того, гарбуз вбирає в себе надлишки жиру, надає страві ледь вловимий солодкість і дуже апетитний колір. Ми вам пропонуємо приготувати плов в духовці з гарбузом і м’ясом. Готувати цю страву можна в казані або горщику.
Плов в духовці з м’ясом і гарбузом
Перед тим, як відправити плов в духовку, спочатку слід приготувати для нього продукти: м’ясо та овочі порубати і обсмажити на плиті. Ідеальною посудом для приготування смачного, насиченого плову є товстостінний чавунний казан. Стінки рівномірно нагріваються, тривалий час тримають тепло, завдяки чому рис виходить розсипчастим, а м’ясо ніжним і м’яким. Так само підійде глибока сковорода з кришкою, з товстого металу.
Найбільш підходящим для приготування плову з гарбузом є довгастий рис. Перед кулінарною дійством його рекомендується замочити в солоній холодній воді на 1 – 1,5 години. Це зміцнить зерна і не дасть їм розваритися в процесі теплової обробки.
покроковий фото рецепт
Складові:
- м’ясо (баранина, свинина або яловичина) – 500 г,
- гарбуз – 250 г,
- цибуля – 250 г,
- Морква 200 г,
- рис (довгозернистий) – 200 г,
- часник – 1 головка,
- спеції і прянощі (зіра, барбарис, суміш запашних перців, хмелі-сунелі),
- соняшникова олія – 150 г,
- сіль.
Процес приготування:
У відповідну ємність налийте олію без запаху, на помірному вогні добре його прожарити. Потім в шиплячий і трохи паруючий жир опустіть м’ясо, попередньо вимите і нарізане шматочками, приблизно з волоський горіх. Вогонь зменшіть, і обсмажуйте м’ясо, помішуючи час від часу, до легкого рум’яного кольору.
Очищений від лушпиння цибулю наріжте тонкими півкільцями, занадто дрібнити не варто, під час приготування він разомлеет, і в готовому плові відчуватися практично не буде.
А ось морквина в правильно звареному плові завжди зберігає свою форму, якщо подрібнити її вірно – невеликими брусочками однакового розміру. Терка для цієї мети однозначно не підійде – тільки хороший, гострий ніж. Овочі порубати, і відправте в казан. Томіть їх на повільному вогні близько 20 хвилин.
Після чого в майбутній плов складіть нарізану кубиками або соломкою гарбуз. Продовжуйте готувати інгредієнти ще протягом 10 -15 хвилин до м’якості.
Поверх овочів викладіть попередньо замочений в солоній воді рис, акуратно розрівняйте його дерев’яною лопаткою. Додайте очищені часточки пряного часнику, ягоди барбарису, по щіпці різних спецій, сіль за смаком. Тонкою цівкою влийте гарячу воду, щоб її рівень піднімався над рисом на 1,5-2 см. У рисі в декількох місцях за допомогою ножа зробіть поглиблення, накрийте казан кришкою і відправте в духовку, попередньо розігрів її до 200 градусів. Готуйте плов в духовці протягом 40 хвилин, поки не випарується вода, а рисові зерна не стануть м’якими.
Подавайте плов з гарбузом і м’ясом до столу гарячим з овочевим салатом.
За рецепт плову в духовці дякуємо Ксенію, рецепт і фото автора.