Пропоную рецепт незвичайного плову. Незвичайного, тому в класичному рецепті з м’яса переважно вибирати баранину, а не свинину. Крім цього наш плов будемо готувати в мультиварці (а не в казані), та з яблуками:
Плов в мультиварці зі свинини з яблуками і часником
Багато господинь скаржаться, що плов в мультиварці виходить не таким розсипчастим і більше схожий на кашу. Запевняю вас, відмінний плов можна приготувати і в цій диво-каструльці, головне – знати правильні співвідношення води і рису. Причому для одного сорту рису кількість води потрібно одне, для іншого сорту – цього буде з надлишком або навпаки. Розсипчастий плов можна приготувати з пропареного рису або довго зерна. Мені подобається в плові круглозерний рис, він більш м’який чи що. Тому ідеальний плов у вас вийде шляхом регулювання рідини і крупи. Єдина рекомендація, встановлена дослідним шляхом – не потрібно заливати рис під час приготування плову в мультиварці окропом. Це дає його зайве розпарювання. У той час як при приготуванні традиційним способом на плиті я саме так і роблю, коли готую зірвак.
Складові:
- М’ясо будь-яке (у мене свинина) – 700 г,
- Морква – 2-3 штуки,
- Цибуля ріпчаста 1-2 головки,
- Масло рослинне без запаху – ¾ мульти склянки,
- Рис (я використовую круглий) – 3 мульти склянки,
- Часник – половина або ціла головка,
- Яблука кисло-солодкі – 3 штуки,
- Сіль за смаком,
- Перець – за смаком,
- Зіра – за смаком.
- Вода – 5.5 мульти склянок.
Процес приготування:
В даному покроковому фото рецепті приготування плову в мультиварці використовую м’якоть свинини (дуже смачний плов вийде з шийки або лопатки). Шматочок свинини промити проточною водою, обсушити серветкою, порізати на шматочки.
Підготувати овочі та яблука. Ріпчасту цибулю довільно подрібнити, моркву порізати тонкими брусочками. Яблука порізати дольками і видалити серцевину з насінням. Часник для плову чистити не потрібно, просто розділити його на зубчики і сполоснути водою.
Рис для плову промити. Круглозерний рис я навіть не буду замочувати у воді, щоб він сильно не розварився.
У моїй мультиварці Панасонік програма «Плов» автоматична і її тривалість буде залежати від кількості рідини. Тобто, як тільки рідина випаровується, програма відключається. Ось чому надлишок води буде плову нема на користь, вийде рисова каша.
Коли часу зовсім немає, я іноді пропускаю етап обсмажування овочів і м’яса для плову. Це відноситься тільки до приготування їжі в мультиварці, на плиті зірвак – свята справа! Пропускаю з тієї причини, що м’ясо з цибулею і морквою знаходяться в нижньому шарі, а на цьому режимі практично завжди утворюється легка засмаженою скоринка на дні. Якщо часом ви не обмежені – включіть програму «випічку» і посмажте м’ясо з овочами для плову на рослинному маслі.
Отже, готуємо за спрощеною схемою: в чашу мультиварки спершу закладаємо свинину, цибулю і моркву, перемішуємо.
Засипаємо промитий рис, в нього встромляємо часник в шкірці. Найперше, що з’їдається мною в цьому плові – так це яблука і розпарений часник. Це варто спробувати! Зубчик часнику готується в своїй оболонці і набуває солодкуватий смак. Гостроти в ньому зовсім немає, а весь пікантний аромат рівномірно змішується в плові з ароматами м’яса і рису.
Зверху на рис укладаються часточки яблук і так само утрамбовуються в рисі. Додається сіль, спеції і рослинне масло. Ідеально для здорового харчування, коли не виділяються канцерогени з розжареного масла! Залишається долити води, закрити кришку мультиварки і готувати страву на програмі «плов» до сигналу.
Аромат смачного плову з яблуками збере ваших домашніх за столом завчасно. До речі, до плову зі свинини добре подати салат зі свіжих овочів і зелені.
Приємного вам апетиту і хороших рецептів!