Салат з квасолею на зиму – страва не тільки корисне і смачне, але ще і дуже поживне. Завдяки білку, що входить до складу бобових, заготівлю цілком можна вживати взимку як самостійну страву. Ніжний смак квасолі з овочами в томатному соусі, безсумнівно, оцінять вегетаріанці і люди, які дотримуються посту.
Салат з квасолею на зиму
рецепт в мультиварці
Квасоля на зиму рецепт: рецепт для мультиварки, але готувати можна і в каструлі на невеликому вогні.
Для приготування овочевого салату краще використовувати невеликі боби з тонкою шкіркою і крохмалистою м’якоттю.
Складові:
- квасоля – 300 г,
- помідори – 1 кг,
- болгарський перець – 300 г,
- цибуля – 200 г,
- сіль – 1 ст.л.,
- цукровий пісок – 2 ст.л.,
- рослинне масло – 150 мл,
- оцет 9% – 30 мл.
Процес приготування:
Перш за все, підготуйте квасоля – замочіть її в холодній воді на 8 – 12 годин. Причому, води за обсягом візьміть вдвічі більше, ніж зерен. Процедура вимочування не тільки пом’якшує квасоля, але і сприяє розчиненню важко перетравлюваних людським організмом олигосахаридов. Потім набряклі зерна промийте холодною водою і відваріть протягом 20 хвилин до напівготовності.
На дно мультіварочной каструлі налийте рослинне масло (краще без запаху). Очищений від лушпиння цибулю наріжте кубиками, моркву натріть на крупній тертці. Овочі відправте в каструлю.
Стиглі, соковиті помідори наріжте невеликими шматочками. Або ж, попередньо знявши з плодів шкірку, подрібніть їх в пюре за допомогою блендера. Томати відправте в каструлю слідом за цибулею і морквою. Закрийте кришку мультиварки, встановіть режим «Гасіння» на 1,5 години.
Через 20 хвилин до овочів додайте болгарський перець. Його слід попередньо вимити, розрізати навпіл, видалити насіння з плодоніжкою. Після чого нарізати невеликими квадратиками.
У каструлю також покладіть напівм’яку квасоля, цукор і сіль. Інгредієнти ретельно перемішайте і продовжуйте тушкувати під закритою кришкою.
Поки мультиварка працює, займіться приготуванням посуду для заготовки. Літрові або півлітрові банки ретельно вимийте гарячою водою з содою. Потім, не встигли охолонути скляні ємності, наповніть окропом по самі вінця. Через 10 – 15 хвилин воду злийте. Металеві кришки просто обдайте окропом і розкладіть на чистій серветці, щоб обсохнули.
За п’ять хвилин до закінчення роботи мультиварки в каструлю влийте дві столові ложки оцту, перемішайте салат з квасолею дерев’яною ложкою, доведіть до кипіння. Готову квасолю розкладіть по сухим банкам, герметично закатати кришками, залиште догори дном до охолодження. Приберіть на зберігання до зими.
Як приготувати дуже смачний салат з квасолею, помідорами, болгарським перцем і цибулею розповіла Ксенія, рецепт і фото автора.