Печиво з гарбуза без яєць виходить дуже м’яким. Їм можна пригостити і дорослих, і дітей. Вони з’їдять його з задоволенням, але при цьому ніколи не здогадаються з чого воно приготовлено. Для випічки цього десерту не потрібні яйця, м’якість йому надає гарбузове пюре. Гарбузове печиво не кришиться. Спробуйте приготувати цю недорогу, але дуже смачну і корисну випічку.
Гарбузове печиво без яєць
покроковий фото рецепт для духовки
- гарбуз – 300 грам,
- борошно – 1 склянка,
- масло вершкове – 100 грам,
- кориця – 1 ч. л.,
- розпушувач – 1 ч. л.
Очищаємо гарбуз від шкірки і насіння. Ріжемо кубиками.
Для приготування також можна використовувати заморожену гарбуз або готове гарбузове пюре.
Перекладаємо овоч в каструлю. Заливаємо водою, злегка підсолюємо. Ставимо варити до готовності. Займає це 10-20 хвилин. Час варіння залежить від сорту тиквіни.
Поки гарбуз вариться, займемося іншими інгредієнтами. Вершкове масло і цукор кладемо в глибоку миску. Масло має бути дуже м’яким. Для цього потрібно заздалегідь дістати його з холодильника.
Ретельно змішуємо масло з цукром до однорідної маси. Солодкість гарбуза залежить від сорту. Якщо готуємо печиво з дуже солодкою, радимо взяти тільки половину норми цукру.
З гарбуза зливаємо воду. Розминаємо товкачем для картопляного пюре в однорідну масу. Деякі сорти волокнисті. Не потрібно домагатися ідеального пюре. Невеликі шматочки після випічки зовсім не помітні і не відчуваються на зубах. Перекладаємо масу в інший посуд. Так швидше охолоне. У теплу пюре додаємо корицю. Добре розмішуємо.
З’єднуємо пюре з масляною масою. Змішуємо. Необов’язково домагатися однорідності.
З’єднуємо борошно з розпушувачем і додаємо в миску.
Замішуємо тісто. Воно повинно вийти в’язким, але при цьому не розтікатися, коли формуємо кульку. Кількість борошна може знадобитися трохи більше, в залежності від її якості. Якщо тісто вийшло занадто рідке, додамо трохи борошна.
Включаємо духовку. Виставляємо температуру 180 градусів.
Змочуємо руки холодною водою або рослинним маслом. Беремо порцію тесту рівну одній столовій ложці. Формуємо однакові грудочки. Викладаємо на змащене олією деко.
Випікаємо гарбузове печиво в духовці на середньому рівні 10-15 хвилин. Даємо випічці охолонути.
Подавати з чаєм, какао, молоком. Печиво не твердне на наступний день.
За бажанням, в тісто можна додати мак, соняшникове насіння.
Автор рецепта і фото Вікторія Вайкулюк.
Печиво з гарбузом в мультиварці
У мене в морозильнику лежить величезна кількість гарбуза, так як я просто обожнюю страви з неї. З гарбуза виходять дуже смачні манти, рагу, пироги, кекси і багато іншого. У свій час я готувала з нею вівсяне печиво. А сьогодні я вперше вирішила спекти м’яке печиво з гарбузом на сметані. Для оригінальності я вирішила додати до складу інгредієнтів смажений арахіс і не прогадала.
Рецепт адаптувала під мультиварку, точно так же ви зможете приготувати його в духовці.
Печиво на сметані вийшло дуже м’яке, в міру солодке і ароматне. Смак гарбуза в ньому ледь вловив. Шкода, що мені дісталося тільки одна штучка, так як все інше з’їв мій син. Чесно скажу, він навіть і не зрозумів, що в складі печива був цей інгредієнт. Порадуйте і ви своїх близьких, приготувавши таку просту домашню випічку.
фото рецепт приготування в мультиварці
Складові:
- гарбуз (терта або пюре) – 4 столові ложки;
- сметана 15% – 4 столові ложки;
- цукровий пісок – 3 столові ложки;
- борошно – 250 грам;
- арахіс – 1 жменя;
- яйце – 1 штука;
- сіль – 1 щіпка;
- сода – ½ чайної ложки;
- оцет – 3 мл.
Процес приготування:
Беремо свіжу або заморожену гарбуз і натираємо її на дрібній тертці або подрібнюємо до пюреобразного стану. В цілому у вас повинно вийти 4 столові ложки гарбузової маси. Попередньо рекомендується гарбуз запекти, з метою економії часу цей крок можна пропустити. Змішуємо зі сметаною, все добре перемішуємо.
У сметанно-гарбузову суміш ми додаємо три столові ложки цукрового піску (без гірки). Якщо ви хочете, щоб печиво вийшло солодшим, то кількість цукру можна збільшити ще на дві столові ложки. Просто за класичним рецептом воно не повинно бути солодким.
Додаємо одне куряче яйце. Масу добре перемішуємо.
Додаємо в тісто смажений і очищений від лушпиння арахіс. Він повинен бути без солі і ароматичних добавок, Останнім часом в магазині продають арахіс зі смаком васабі, ковбасок та інших смакових відтінків, краще пошукати горіхи без ароматизаторів.
У самому кінці додаємо соду (погашену оцтом або лимоном) і пшеничне борошно. Замішуємо не дуже рідке і не дуже густе тісто. Але, воно повинно тримати форму, щоб під час випікання не перетворилося в кашу.
Ми будемо готувати печиво з гарбузом в мультиварці, але приготувати його можна і в духовці. Чашу змащуємо рослинним маслом. За допомогою столової ложки викладаємо печиво в чшуа. Випікаємо гарбузове печиво з горіхами в режимі «Випічка» 35 хвилин з одного боку і 10 хвилин з іншого боку.
Ароматна випічка готова. Приємного чаювання!
Автор рецепта і фото: Юля Сичова