В кінці літа і в восени пору більшість людей займаються заготовками на зиму, це компоти, салати, мариновані помідори, перець або огірки, капуста і т. Д. Варіантів заготовок багато. І як приємно відкрити взимку баночку з смачним і ароматним малиновим варенням! І спробувавши ложечку варення, ти немов отримуєш невелику порцію літнього сонечка з його теплом. Але для того щоб відчути літнє сонечко у себе вдома потрібно правильно закрити ці баночки з шматочками літа. Для того щоб заготовки зберігалися довгий час потрібно стерилізувати банки.
так як же стерилізувати банки?
Існує кілька варіантів стерилізації банок: на пару, у воді або кип’ятіння банок, стерилізація в пароварці, в духовці, в мікрохвильовій печі, в мультиварці, аерогрилі і навіть в посудомийній машині можна стерилізувати банки.
Завдяки стерилізації ви вбиваєте різні організми, що живуть на тарі для консервування, які можуть нашкодити заготівлях, а вони згодом можуть нашкодити нашому здоров’ю. Деякі обходять цей процес стерилізації, але заради свого здоров’я і здоров’я своєї родини варто пожертвувати декількома хвилинами, які в подальшому можуть коштувати людського здоров’я.
Складові:
- банки,
- кришки,
- вода
Процес приготування:
Перед стерилізацією слід провести ревізію тари, це означає, що потрібно перевірити наявність тріщин, сколів та інших дефектів, які можуть призвести до розбиття банки. Також потрібно обов’язково промити тару перед процесом стерилізації.
Також слід звернути увагу на кришки для закриття банок з заготовками. Ці кришки не повинні бути іржавими, обов’язкова наявність гумки, різні нерівності або інші дефекти можуть привести до здуття, точніше до Прокисання заготовки. Але і кришки, також як і банки слід стерилізувати. Однак слід пам’ятати, що металеві кришки можна стерилізувати в мікрохвильовій печі! Найкраще промиті кришки перекласти в каструлю і залив гарячою водою прокип’ятити в ковші з водою.
Стерилізація банок в мікрохвильовці
Для того щоб стерилізувати банки в мікрохвильовій печі вам знадобляться самі банки і вода. У кожну попередньо вимиту банку потрібно налити трохи води, приблизно 1 – 2 см.
Потім поставити банку в мікрохвильовку, можна ставити будь-яку кількість тари, тобто скільки влізе в вашу піч. Потім потрібно включити мікрохвильовку на 3 хвилини. Стерилізуємо банки при потужності 700 мул 800 Ватт.
У процесі стерилізації вода в банках починає закипати, при цьому починає виділятися пар, який в свою чергу, як і хвилі свч, стерилізує тару.
У цього способу стерилізації є, як і плюси, так і мінуси.
До плюсів можна віднести той момент, що влітку завжди жарко і коли ви стерилізуєте банки на плиті, за бабусиним методом на пару, то в кухні відповідно підвищується температура, чого ми не помічаємо при стерилізації банок в мікрохвильовці.
Також до плюсів можна віднести швидкість стерилізації, в мікрохвильовці цей процес відбувається набагато швидше, ніж на плиті. Скільки за часом потрібно стерилізувати банки на газовій плиті традиційним способом? Не кажучи вже про електричну. 10-15 хвилин на пару, та ще почекати, коли вода закипить.
Ще один плюс при стерилізації маленьких банок в мікрохвильовці. У піч ви зможете відразу поставити кілька банок, а на плиті по одній банці, це довше.
Але є і мінуси. Найголовніший мінус це те, що не всі банки входять в мікрохвильову піч, вже п’ятилітрова банку навряд чи поміститися в вашу піч. У той час як трьох літрову банку можна покласти на бік. Так як води для стерилізації в СВЧ потрібно трохи, вона не зможе витекти з неї.
Також з металевими кришками є проблеми, їх, на жаль, не можна стерилізувати в мікрохвильовці. Але їх можна стерилізувати в воді, як говорилося вище.
Ну а прорахувати, який варіант стерилізації банок бюджетні, можна тільки розрахунковим шляхом. Все залежить від того, скільки вам банок потрібно стерилізувати, і яка у вас плита (електрична або газова).
І ще найголовніше, не важливо, який спосіб стерилізації ви оберете для себе. Важливо бути обережними, так як ви маєте справу з гарячими банками, використовуйте спеціальні прихватки або рукавички, які убезпечать вашу шкіру від опіків!
Вдалих вам заготовок і хороших рецептів!