Випічка з гарбуза особливо актуальна в осінньо-зимовий період, коли місцевих свіжих фруктів-ягід вже вдень з вогнем не знайдеш, а заморські плоди вже дуже дорогі, та й для випічки не особливо годяться – не такі ароматні і соковиті. Зате гарбуза на ринку повно – стиглої, ароматної, корисною. Ось і намагається кожна господиня приготувати що-небудь смачненьке з неї, наприклад, гарбузовий пиріг. Представлений фото рецепт передбачає спочатку зробити з гарбуза пюре, при цьому термічно її обробити. До речі, частина гарбузового пюре можна замінити яблучним, отримаєте ще один варіант ароматного домашнього пирога.
Гарбузовий пиріг рецепт з фото крок за кроком
Випічка виходить c вологою текстурою і насиченим ароматом спецій, адже пропонується використовувати мускатний горіх, корицю і імбир. До речі, крім спецій в тісто для пирога можна додати гарбузове насіння, подрібнені сухофрукти, мак. А якщо високий гарбузовий бісквіт розрізати навпіл і промазати вершковим кремом – вийде справжній торт!
В фото рецепті показано, як приготувати гарбузовий пиріг в мультиварці, хоча, за способом приготування це може бути і духовка. Особливої різниці немає, адже попередня підготовка компонентів одна і та ж.
як приготувати пиріг з гарбуза в мультиварці
Складові:
- пшеничне борошно – 3 ст.,
- гарбуз – 450 г,
- яйце – 4 шт.,
- розпушувач – 3 ч.л.,
- цукровий пісок – 2 ст.,
- рослинне масло – 1 ст.,
- кориця – 1 ч.л.,
- мускатний горіх – 0,5 ч.л.,
- імбир – 0,5 ч.л.,
- запашний перець – 0,5 ч.л.
Для помадки:
- цукрова пудра – 1 ст.,
- молоко – 1,5 ст.л.
Процес приготування:
З основного компонента – гарбуза, слід приготувати пюре. Тільки спершу її потрібно піддати тепловій обробці – запекти або відварити на пару. Отже, гарбуз розріжте навпіл, ложкою видаліть насіння і волокна, що знаходяться всередині.
Після чого зніміть шкірку з плоду і наріжте його невеликими кубиками. Чим тонше будуть шматочки, тим швидше він приготуються. В пароварці або духовці готуйте гарбуз до м’якості.
Потім охолодіть, подрібніть в пюре виделкою або блендером, як вам зручніше. Головне, щоб маса вийшла однорідної, без грудочок.
У гарбузове пюре вбийте яйця, додайте цукровий пісок і рослинне масло. Воно повинно бути неодмінно без запаху, рафінована. Інгредієнти збийте міксером.
Через дрібне сито просійте пшеничну муку. Сюди ж додайте мелені спеції: перець, корицю, мускатний горіх, імбир. У висновку додайте розпушувач, після чого сухі компоненти ретельно перемішайте.
Ароматну борошняну суміш потроху введіть в гарбузове пюре, акуратно перемішайте ложкою. Тісто має вийти густим, як жирна сметана. Якщо у вас вийшло рідкуватий, додайте ще трохи борошна, інакше при випіканні пиріг з гарбузом може не піднятися.
Щоб тісто не прилипло до бортикам форми, обов’язково її змастіть рослинною олією, а ще краще, трохи присипте зверху борошном або крохмалем. Вилийте густе тісто в форму, надішліть в мультиварку. У режимі «Випічка» готуйте пиріг одну годину, потім, не відкриваючи кришку приладу, залиште його ще на 10 хвилин в режимі «Підігрів».
Поки гарбузовий пиріг печеться, зробіть цукрову глазур. Все дуже просто: змішайте стакан цукрової пудри з ложкою-другий холодного молока. Досягніть бажаної густоти.
Остиглий гарбузовий кекс щедро полийте солодкої цукровою помадкою.
Як приготувати простий і смачний гарбузовий пиріг розповіла Ксенія, рецепт і фото автора.