Як дуже смачно приготувати осетра – 6 рецептів царської страви
Запечений зі спеціями, варений або смажений – осетер гарний у будь-якому вигляді. Звісно, сьогодні вже не зустрінеш семиметрових гігантів навіть на ринку. Але працювати з півметровою рибиною куди простіше. До того ж невеликий осетер цілком поміщається на деко.
Відсутність луски та кісток – ще один плюс при виборі осетра до вечері. М’які хрящі відмінно хрумтять і не становлять небезпеки для дітей.
Пропонуємо найкращі варіанти приготування осетра, що вирізняються простотою і вишуканим смаком. Середня калорійність запропонованих варіантів становить 141 ккал на 100 грамів.
Як приготувати осетра в духовці у фользі – покроковий фото рецепт
Незважаючи на те, що осетрові зараховуються до червоних видів риби, у хорошого свіжого осетра м’ясо має бути біле. Запікати його можна з головою або без.
Якщо риба досить велика, то краще голову відрізати, щоб страва вмістилася в духову шафу. Пізніше з неї можна зварити смачну юшку.
Інгредієнти
- Осетер: 1-1.3 кг
- Спеції: велика жменя
- Лимон: половинка
Інструкція приготування
- Осетра вимити, випатрати, підсушити.
- Натерти сіллю, спеціями і скропити соком лимона.
- Деко бажано застелити товстою фольгою. Щоб царська вечеря не підгоріла, фольгу змастити соняшниковою олією. Злегка підмариновану тушку викласти на деко.
- Запікати хвилин 30-40 у розігрітій до 160 градусів духовці. Перевірити готовність дуже легко – прокол виделкою не повинен наповнюватися кров’ю.
Рецепт осетра в духовці цілком (без фольги)
Справжній делікатес – цілий осетер, приготований у духовці. Ця страва не залишить нікого байдужим і порадує дивовижним смаком.
Необхідні продукти:
- осетер – близько 2,5 кг;
- листя салату;
- майонез;
- лимонний сік – 40 мл;
- овочі;
- сіль;
- часник – 7 зубків.
Як готувати:
- Обдати рибину окропом, потім видалити гострі шипи на спині та луску.
- Голову відрізати не варто. Зябра та нутрощі вирізати. Промити крижаною водою.
- Полити лимонним соком.
- Очистити часникові зубчики і пропустити їх через прес. Перемішати з сіллю і натерти рибу.
- Змастити будь-якою олією деко і укласти тушку черевом донизу.
- Відправити в духову піч і витримати півгодини при 190°.
- Блюдо застелити листям салату. Поверх викласти осетра. Навколо декорувати овочами та майонезом.
Як дуже смачно приготувати осетра шматочками
Порадуйте родину смачною та ситною стравою, яка підходить для звичайної вечері та святкового столу. Ніжні стейки під апетитною скоринкою вразять усіх своїм дивовижним смаком.
Знадобиться:
- осетер – 1 кг;
- рослинна олія – 25 мл;
- чорний перець;
- цибуля – 280 г;
- сіль;
- голландський сир – 170 г;
- негуста сметана – 50 мл;
- лимон – 75 г.
Що робити:
- Розрізати черевце, дістати нутрощі. Зняти шкірку разом із лускою.
- Відрізати хвостову частину і голову. Нарізати тушку. Шматочки мають вийти середніми.
- Полити лимонним соком. Присипати перцем і сіллю. Прибрати в холодильник маринуватися на годину.
- Змастити форму для запікання олією і розкласти цибулю, порізану великими кільцями. Злегка підсолити.
- Зверху на цибульну подушку викласти рибні стейки.
- Змастити сметаною і присипати сиром, натертим на середній тертці.
- Відправити в духову шафу, прогріту до 190°. Витримати 35-40 хвилин.
Стейки з осетра на сковороді
Пропонуємо приготувати швидку, корисну і просту страву на гриль-сковороді.
Обсмажити шматки осетра можна і на звичайній сковорідці, попередньо вливши в неї трохи рослинного жиру.
Інгредієнти:
- осетер – 2 кг;
- ароматні трави – 8 г;
- майонез;
- олія рослинна – 45 мл;
- чорний перець – 7 г;
- сіль – 8 г.
Як готувати:
- Промити рибу й обрізати шипи. Нарізати на стейки завтовшки не більше трьох сантиметрів.
- Обмазати кожен шматок оливковою олією. Посипати сіллю, травами і перцем. Залишити на півгодини.
- Щоб риба вийшла соковитою, краї черевця кожного стейка щільно скріпити зубочистками.
- Прогріти гриль-сковорідку і викласти стейки. Обсмажити з кожного боку по хвилині.
На грилі або мангалі
Дуже смачна страва – осетер на вугіллі. Це ідеальний варіант для шикарного пікніка на природі. Рибний шашлик добре підійде з білим вином і овочами.
З ніжним осетровим м’ясом ідеально поєднуються базилік, розмарин, м’ята, шавлія, чебрець.
Знадобиться:
- спеції;
- осетер – 2 кг;
- лимонний сік – 170 мл;
- сіль;
- часник – 4 зубки.
Покрокове приготування:
- Дістати з осетра тельбухи, очистити від луски, ретельно змити весь слиз.
- Нарізати тушку однаковими медальйонами.
- У лимонний сік насипати сіль та улюблені спеції. Додати пропущені через прес часникові зубчики. Перемішати.
- Рясно полити соусом, що вийшов, рибні шматки. Залишити на дві години.
- Підготувати вугілля. Вони мають бути добре розпечені. Викласти на решітку рибні стейки.
- Запікати півгодини. Для рівномірного приготування регулярно перевертати.
Осетер належить до жирних сортів риби, тому в процесі готування виділяє багато соку. Через що періодично спалахуватиме вогонь. Рибі це не зашкодить, а лише допоможе зробити шматочки рум’яними з красивою золотистою скоринкою.
Поради та рекомендації
Перш ніж приступити до основних етапів приготування, варто дізнатися деякі секрети запікання:
- Запікають рибу безпосередньо на деку, промазаному олією, або у фользі. У другому варіанті страва виходить соковитішою.
- Для запікання цілком краще брати тушку вагою від 2 до 3 кілограмів. Якщо менше, то м’ясо вийде сухим, якщо більше – буде погано пропікатися.
- Запечений осетер сам по собі дуже смачний. Тому не варто зловживати спеціями. Найкраще для риби підходить лимонний сік, чебрець, чорний перець, петрушка, чебрець.
- В ідеалі необхідно готувати тушку, яка не піддавалася заморожуванню. Якщо купуєте заморожений продукт, то осетер повинен мати рівне забарвлення, темно-бурі зябра і звичайний рибний запах.