Картопля і гриби – це, безумовно, класика кулінарії. Причому стосується це не тільки других страв, а й усіляких закусок і салатів. А ще ці два продукти – це величезне поле для експериментів.
Сьогодні пропоную поєднувати ці популярні інгредієнти, щоб приготувати листковий салат з картоплею і грибами, додавши до них інших овочів за смаком – і отримати в результаті дуже смачне блюдо, яким можна і сім’ю нагодувати, і навіть пригостити гостей. Виходить цілком ситно, так що запросто можна подавати як самостійне блюдо або гарнір. Рецепт салату дуже схожий на вегетаріанську «Грибну поляну», що теж збирається пошарово з картоплі, солоного огірочка і грибів.
А якщо ви готуєте його на святковий стіл, то обов’язково викладіть шарами – так виглядає цікавіше і смачніше. Зробити це можна використовуючи велику роз’ємну форму – і тоді різнокольорові шари буде добре видно. Якщо ж підходящої форми немає, можна просто укласти шари в глибокий салатник або широку піалу.
Коли готуєте на невелику кількість людей, можна використовувати прозорі скляні креманки – і тоді салат з картоплею і грибами зручніше і красивіше подати порційно. Ще один варіант – скористатися маленьким формувальних кільцем або квадратом і викласти салат на плоску тарілку. Кулінарне кільце або подібну форму можна купити в будь-якому магазині, де є у продажу посуд та інші кухонні приналежності.
Інгредієнти на 2 порції:
- Картопля – 2 невеликих бульби
- Гриби смажені – 150 г
- Гірчиця французька (в зернах) – 1 ч.л.
- Сіль – щіпка
- Солоний огірок – 1 великий
- Морква – 1 середня
- Майонез / сметана – на смак
- Горошок консервований – 3 ст.л.
Покроковий рецепт з фото:
Картопля, морква, до моменту приготування салату, повинні бути вже відварені, а гриби – смажене. Гриби, до речі, беріть будь-які – печериці, гливи, опеньки … Будь-які і них відмінно поєднуються з картоплею і іншими інгредієнтами.
Ну а коли продукти підготовлені, можна збирати салат. Я для цього скористалася круглої невеликий формою (вірніше, справжнього формувального кільця у мене немає, тому я просто відрізала коло підходящої висоти від пластикової дволітрової пляшки).
Першим шаром виклала відвареної в мундирі картопля, який попередньо очистила і нарізала кубиками.
Посолити трохи і виклала гірчицю в зернах.
Завдала шар майонезу.
Слідом нарізала кубиками солоний огірочок. Змастила майонезом.
І відварену і очищену моркву порубала невеликими кубиками. Виклала наступним шаром.
Знову майонез.
І тепер смажені гриби. Я брала гливи.
Знову майонез.
І останнім шаром поклала консервований горошок.
Дала салату трохи постояти в холодильнику, потім прибрала формувальних кільце. Правда, неслухняний горошок норовив втекти
Ось і готовий листковий салат з картоплею і смаженими грибами! Виходить він дуже смачним і ситним, і це навіть не дивлячись на прості складові.
Поради: як приготувати салат з картоплею та грибами смачно
- Купіть картопля воскового сорти, такий сорт не розварюється, дуже добре тримає форму в листкових салатах, ідеальної підходить для нашого блюда, а також для олів’є і інших популярних салатів, де є в складі картопля. Уточніть у продавця на ринку або в магазині, чи добре розварюється овоч або попросіть допомогти вам з вибором сорту.
- Відварюйте овочі заздалегідь, можна з вечора. А ось очищати від шкірки ( «мундирів») потрібно тільки перед самим приготуванням страви, найкраще – за годину-дві перед подачею на стіл, щоб овочі не завітрились.
- Для картопляного листкового салату вибирайте сезонні гриби. Якщо зараз літо або осінь, а в вашому регіоні самий розпал збору «тихого полювання», тоді віддайте перевагу лісовим грибочками. Звичайно, за умови, що ви знайомі з видами їстівних грибів, вмієте їх готувати правильно. В іншій ситуації завжди можна купити свіжі шампіньйони або гливи, а також в асортименті великих магазинів завжди є мариновані грибочки. Тут вже справа смаку.
- Постарайтеся заправити салат відразу перед подачею. Щоб білий соус (майонез або сметана) не “потекли», змішавшись з соком овочів і грибів. Це правило стосується будь-яких салатів.
Смачного!