Якщо ви знаєте толк в мистецтві пекти млинці, то цей рецепт однозначно доведеться вам до душі. Приготувавши тонкі дріжджові млинці на сметані, ви будете просто вражені ніжним вишуканим смаком. Родзинка таких млинців саме в сметані, хоча молоко в тесті теж присутня. Експериментуючи з густотою тесту, можна отримати як тонкі ажурні млинці, так і більш щільні, товсті, але пористі млинці – тут вже на ваш розсуд.
Тонкі дріжджові млинці на сметані
Складові:
- 500 мл сметани (жирність 15-20%),
- 250 мл молока,
- 1,5 склянки пшеничного борошна,
- 1 склянку кип’яченої води,
- 5 білків,
- 30 г свіжих дріжджів (10 г сухих швидкорозчинних),
- 50 мл рослинного масла,
- 50 г цукру-піску,
- 0,5 ч.л. солі.
Процес приготування:
Перед тим, як замішувати млинцеве тісто, необхідно дати всім інгредієнтам дійти до кімнатної температури. Для цього завчасно дістаньте їх з холодильника і залиште на кухонному столі.
Потім приготуйте опару традиційним методом. У миску або каструлю налийте трохи підігріту (не гарячою 40 градусів) воду, додайте пару ложок борошна і додайте дріжджі. Гарненько розмішайте вміст, поки не розіб’єте всі грудочки, накрийте сухим рушником і відправте в тепле місце, щоб опара «підійшла».
Поки дріжджі вступають в реакцію з борошном, в іншій ємності змішайте сметану з просіяного борошном і розмішайте, вийде негусто тісто.
Яєчні білки потрібно збити до появи міцної білої піни.
Потихеньку ввести білкову піну в тісто, не менше акуратно розмішати. Збиті яєчні білки надають тесту легкість і пористість.
Молоко змішайте з цукром і сіллю, потім з’єднайте його разом з опарою і тестом. Додайте рослинне масло і починайте обережно розмішувати.
Тепер, щоб уникнути запаху бродіння у готових дріжджових млинців, потрібно дати тісту настоятися, не менше 40-50 хвилин.
Поставте його в тепле місце і через зазначений час воно підніметься. Якщо в приміщенні прохолодно, можна поставити каструлю з тестом в духовку і витримати при температурі не більше 40 градусів.
Перемішайте його і дочекайтеся другого підйому.
Потім приступаємо до смаження млинців. Тут ніяких нюансів немає. Для першого млинця змастіть сковороду рослинною олією за допомогою кулінарного пензлика або будь-яких інших підручних засобів. Вилийте на розпечену сковороду трохи тесту і розподіліть його по всій поверхні. Випікайте млинець кілька хвилин до золотистої скоринки.
Після чого лопаткою переверніть на іншу сторону. Готовий млинець викладіть на блюдо і смажте наступний.
Подавайте тонкі сметанні млинці гарячими або теплими, з варенням, медом, згущеним молоком або з солоними добавками.
Звичайно, часу на приготування дріжджових млинців на сметані йде більше, ніж для бездріжджових, але і результат того вартий.
Смачного!